Burdur / Bucak

Abdurrahman Taş Yazdı: “Belediye Başkan Adaylarımıza Öneriler”

30 Mart Mahalli seçimler gittikçe önem kazanıyor. Eğer Türkiye 17-25 Aralık darbe kırılmasına ve kaset savaşına uğramasa idi bu seçimler önemsenmeyecekti bile. Seçimler yaklaşırken gündemdeki siyasi ve ekonomik konulardan belediyeciliğe dönelim

Abdurrahman Taş Yazdı: “Belediye Başkan Adaylarımıza Öneriler”

30 Mart Mahalli seçimler gittikçe önem kazanıyor. Eğer Türkiye 17-25 Aralık darbe kırılmasına ve kaset savaşına uğramasa idi bu seçimler önemsenmeyecekti bile. Seçimler yaklaşırken gündemdeki siyasi ve ekonomik konulardan belediyeciliğe dönelim. Bir eğitimci olarak değil de bir vatandaş olarak belediye başkan adaylarına neler önerebilirim diye düşündüm.

Yazımızın amacı ne bir adayı ne de bir siyasi partiyi hedef almadan seçilecek adaylarımıza önerilerimizdir. Adaylarımız zaten ya arkadaşımız, ya öğrencimiz, ya da dostumuz olduğunu burada bir daha belirtmek isterim. Hepsi bizim için değerlidir. Tavsiyelerimizin bir kısmını şöyle sıralayalım.

Seçildiğinizde ilçemizin karakterini öne çıkartın. Beton blokların yükseltilmesi yerine yöremizin zenginliklerini ortaya koyun. Bize ait olan değerleri ön plana çıkarırken estetiğe önem verin. Konut mimarisinden parklara, belediye hizmetlerine, elektrik direklerinin estetiğine kadar şehrimize gelen bir vatandaş “Burası meğer ne güzelmiş.” desin. Binaların ön yüzlerinden tutun da tabela kirliliğine ve çirkinliğine kadar müdahale edin. Bakımsız bina bahçelerine ceza yazın. Ankara ve İstanbul’daki kentsel dönüşümleri inceleyin. İlçemizde de kentsel dönüşüm alanları oluşturun. Yurt dışına çıkıp kentlerini görün. Çalışmalarınızdan örnekler götürerek yurt içinde ve dışında rekabet ortamlarını oluşturun. İnsana yatırım yapın. Çalışmalarınız görgüleri yükseltsin. Kültürel çalışmalara önem verin. İlçemizin bir müzesi yok. Emekli öğretmen Hüseyin Özcan’ın elindeki değerleri değerlendirip, adını da vererek Hüseyin Özcan Belediye Kültür Müzesi oluşturun. Pazar pazarının etrafını genişleterek(tek,özel idare ve düğün salonu kaldirilarak) uzay çatı ile kapatıp pazar haricinde de çok amaçlı kullanıma açın. Gerekli girişimlerde bulunarak planlamaya alınmasına vesile olduğumuz İncirhan restorasyonunun devamını hızlandırın. İlçemizde tek bir kültür mirasımızın yaşamasına katkı sağlayın.

Altyapıdan önce trafiğin yönetimini iyileştirin. Altyapı üstyapı ile şehirlerimiz alabildiğince büyüyor. Bu da trafik altyapısının büyümesi demektir. Ancak trafik sorununu halletmenin yolu, altyapıyı geliştirmek kadar, hatta ondan önce mevcut altyapıyı daha verimli kullanmaktan geçiyor. Şahit olduğumuz birçok trafik sıkışıklığı, trafiğin tasarımından, geometrisinden veya uygulamasından kaynaklanıyor. İstatistiklerde ilçeler arasında Bucak; araba araç sayısında Avrupa ülkelerinin oranındadır. Bundan dolayı da en ciddi problemimiz trafiktir. Otoparkları artırın. Bugün şehir plancılığının en temel unsuru otoparklardır. Geleceği de düşünerek iyi planlayın. Yeterli otopark olan mahallerde, bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi caddelere park yapılmasına müsamaha göstermeyin. Ana yolda trafiğin akışını hızlandırmak için ışıkları veya kavşakları azaltın. Yapılacak yatırımları şehrin belli alanlarına yayarak trafiğin dağılmasını sağlayın. (adliyede ve sgk binalarında olduğu gibi)Jandarma tesislerini şehrin dışına kaydırın. Yeni yapılacak hastanenin yapımını hızlandırarak trafiğin şehir içinden dağılmasını sağlayın. İstemeyen değil isteyen başkan olun. Hava kirliliği ile çevre kirliliğine izin vermeyin. Bunları kameralarla denetleyin. Yetkimiz yok demeyin; yetkilileri harekete geçirin. Çünkü belediyenizin temizliği sizden sorulur. İlk bakışta oy kaybedersiniz ama ilerde şehircilik anlayışınız takdir edilir.

Danışmanlık hizmeti alın. Bir yatırımı yapmadan önce mutlaka bağımsız kuruluşlara fizibilite yaptırın. Gelişmiş ülkelerde küçük projelerde bile danışman kullanılıyor. İyi danışmanlık hatalarınızın bile hesaplı olmasını sağlar. Acilen kent konseyini akil insanlardan oluşturarak kurun. Çalışmalarınızdan halkın haberdar olmasına sebep olursunuz. Halkın her türlü tepkilerini algılama fırsatı oluşturur. İki yıl önce Kent konseyi ile ilgili bireysel çalışmalarımızı yazılarımıza dökmüştüm, ama pek dikkate alınmamıştı. Çevremizdeki bütün belediyelerde bu konsey kuruldu. Faydalı çalışmalar yaptıklarını duyuyoruz. Akıllı şehir yönetimi sistemlerine yatırım yapın. Bu konularda öncülük yapın.

Yeşil, çevreci belediyecilik yapın. İsrafı profesyonelce azaltın. Bu farkındalığı hem çalışanlarınıza hem halkınıza yayın. Asfalt medeniyet demektir. Burdur belediyesinde olduğu gibi sıcak serme asfalt makinası alın. Üç kişilik bir ekiple şehrin her yeri asfaltlanır. Asfaltı yaparken üç gün sonra kazmamak için iyi plan yapın. Taş döşemekten kaçının. Çünkü hem dayanıklı değildir hem de temizlemesi zordur. Taş döşemeleri köy sokaklarında kaldı. Antalya, Isparta, Burdur’da taş döşeme göremezsiniz. Şehirleşme asfaltla mukimdir. Kaynaklarımız sınırlı. Yeni Toki alanları oluşturarak imardaki düzensizlikleri mümkün mertebe önlemiş olursunuz. İşin hakkı neyse müteahhite onu ödeyin.

Belediyecilik hizmetlerinin kalitesini bağımsız kuruluşlara sürekli denetlettirin. Gizli müşteri ya da doğrudan anket gibi araçlarla sürekli olarak belediyenizin verdiği hizmet algısını takip edin. İyileşme ve kötüleşmeleri izleyin. Sürekli zabıta ekiplerinizi dolaştırın. Halkın her gün gördüğü aksaklıkları siz onlardan önce haber alın ve düzeltin. Belediye anons sistemi aşırı gürültüye sebep olmaktadır. Antalya, Burdur, Isparta’da anons sistemi yoktur. Araba kaldırmalarından, saat yitiğine, mahkeme kararlarından ölüm ilanlarına, işçi alımlarından muhtar toplantılarına kadar ilanları herkesin dinlemesine gerek yoktur. Artık şehir olduk. Bu köy tellaliye sisteminden hemen vazgeçin. İlçemizde bir televizyon, beş gazete, beş internet haber sitesi var. Telefon mesajları da ona keza. İsteyen duyurularını bu şekilde yapar. Ölüm ilanlarını sâla ile birlikte müftülüğe devredin. Camilerimiz buna yeter de artar bile. Şehrimizin girişlerindeki “dilenci ve hurdacı giremez “levhalarını görevinize başlar başlamaz kaldırın. Burası artık köy değildir. Bunun bilinci ile adımızı da nahiyeden şehre dönüştürün. Bunun için belediye meclisinizde karar almaktan da korkmayın.

Antalya turizmini ve spor kamplarını ilçemize çekmek için projeler geliştirin.

İlçemizin en büyük problemi içme suyudur. Kaynak içme suyu için araştırmalar yapın. Hemşehrimiz su ve orman Bakanı Veysel Eroğlu ile yakın ilişki kurun. Yazılı kanyonundan kaynak suyunu ilçemize kazandırabilirsiniz. Bununla ilgili kendisine bilgi sunmuştum neden olmasın demişti. Siz de olur deyin ve isteyin.

Web sitenizi iyi kullanın. Facebook ve twitter gibi sosyal medya araçları ciddiyetten uzak olduğundan kontrollü ve dikkatli kullanın. Web siteniz halkınızla ilişkilerde iletişiminizi sağlamak için en temel aracınız olabilir. Sağlıklı proje üretmek için üniversitelerden destek alın. Eski başkanların projelerine sahip çıkın. Tecrübelerinden istifade edin. İktidar milletvekili ile iyi ilişkiler kurun. Bilin ki önemli projelerin iktidar tarafından desteklenmeden başarıya ulaşması mümkün değildir. Etki analizleri yaptırın. Yanlışları bu sayede sistematik hale getirmezsiniz. Etki değerlendirmelerinde ortaya çıkan analizler size yol gösterici olacaktır. Güler yüzlü, sosyal, mesai memuru olmayan, siyasi bakışını bırakmış halkın içinde bir başkan olun.

Bütün adaylarımıza başarılar dilerken, kazasız belasız, istikrarlı bir seçim dönemi geçirmek duamızdır.

ABDURRAHMAN TAŞ
Eğitimci – Yazar a.tas53@hotmail.com
Not:Bu yazı Bucak Hedef,Gündem ve Burdur Çağdaş gazetelerinde mart 2014 de yayınlanmıştır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak, Ağlasun ve Çeltikçi'ye hitap edecek! Merkezin adı 'Abdurrahman Taş' olacak
Bölgesel

Bucak, Ağlasun ve Çeltikçi'ye hitap edecek! Merkezin adı 'Abdurrahman Taş' olacak

Burdur'un Bucak ilçesinde Abdurrahman Taş Rehberlik ve Araştırma Merkezi kuruluyor. Merkez, Ağlasun, Çeltikçi ve Bucak ilçelerine hizmet verecek. Eğitime önemli katkı sağlayacak merkez, bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak.

Abdurrahman Taş'ı anarken anlamak
Bölgesel

Abdurrahman Taş'ı anarken anlamak

Bucak halkının sevgisini kazanan, öğrencilere ve ihtiyaç sahiplerine yardım eden Abdurrahman Taş, Bucak'ta toprağa verildi. Yeğeninden duygulandıran yazı...

Bucak'ta emekli öğretmen Abdurrahman Taş, son yolculuğuna uğurlandı
Bölgesel

Bucak'ta emekli öğretmen Abdurrahman Taş, son yolculuğuna uğurlandı

Burdur'un Bucak ilçesinde birçok öğrencinin hayatına dokunan emekli öğretmen Abdurrahman Taş, son yolculuğuna uğurlandı.

Abdurrahman Taş Yazdı: “Başkan Emrullah Ünal’ın 6 Aylık Karnesi”
Yerel Yönetim

Abdurrahman Taş Yazdı: “Başkan Emrullah Ünal’ın 6 Aylık Karnesi”

Karne notu verme herhalde öğretmenlikten gelme bir alışkanlık olsa gerek. Aynı zamanda Emrullah ÜNAL’ı orta 1’den itibaren 7 yıl öğretmenliğini yapmam, ailesi, siyaseti ve işi itibariyle çok iyi tanımam beni bu notu vermeye yönlendirdi.

Abdurrahman Taş Yazdı: EĞİTİM VE ÖĞRETİMDEN  BEKLENTİLERİMİZ!
Bölgesel

Abdurrahman Taş Yazdı: EĞİTİM VE ÖĞRETİMDEN BEKLENTİLERİMİZ!

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE N BEKLENTİLERİMİZ! Kıymetli okuyucularım. İki seneye yakın hem mahalli ve hem de ulusal basındaki yazılarıma ara vermiştim.

Bucak’tan İl Genel Meclisi için aday adayı oldu
Bölgesel

Bucak’tan İl Genel Meclisi için aday adayı oldu

Ak Parti'de başvurular devam ederken Bucak ilçesinde Ak Parti Bucak İlçe Yönetim Kurulu üyesi olan Abdurrahman Taş, İl Genel Meclisi Üyeliği için partiden aday adayı olarak başvuruda bulundu.