Burdur / Bucak

Atatürk’ün Burdur’a gelişinin 89. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Burdur’u teşriflerinin 89. yıl dönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı. Düzenlenen kutlama törenleri, Büyük Önder Atatürk’ün 6 Mart 1930 tarihinde şehrimizde karşılandığı Çatalpınar Kavşağı'ndan “Gençliğin Ata’ya Saygı Yürüyüşü” ile başladı. Protokol, vatandaşlar ve öğrenci gruplarından …

Atatürk’ün Burdur’a gelişinin 89. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Burdur’u teşriflerinin 89. yıl dönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.

Düzenlenen kutlama törenleri, Büyük Önder Atatürk’ün 6 Mart 1930 tarihinde şehrimizde karşılandığı Çatalpınar Kavşağı’ndan “Gençliğin Ata’ya Saygı Yürüyüşü” ile başladı. Protokol, vatandaşlar ve öğrenci gruplarından oluşan kortej bando eşliğinde Çatalpınar’dan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdüler.

Korteji Cumhuriyet Meydanın’da 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Halk Oyunu ekibi karşıladı. Ekibin Burdur Yöresine özgü folklor gösterisinin ardından Çelenk Sunma ve Kutlama Törenine geçildi.

Programa başta Vali Hasan Şıldak olmak üzere Milletvekili Bayram Özçelik, Milletvekili Mehmet Göker, Garnizon Komutanı Alb. Hakan Tutucu, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Baro Başkanı Ramazan Gedik, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Orhan Kılıç, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, Tırtıllı Araç Sürücü Eğitim Alay Komutanı Tank Alb. Aytaç Tokçalar, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, Şehit Aileleri, gaziler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Burdur Gençliği adına şanlı Türk Bayrağımızın Vali Hasan Şıldak’a takdimi ile başlayan Cumhuriyet Meydanında ki törende; Türk Bayrağını öğrencilerden alan Vali Şıldak, “bağımsızlığımızın simgesi olan, rengini şehitlerimizin kanından alan şanlı Bayrağımızı Türk gençliğinden alarak, yine yarınlarımızın ve geleceğimizin teminatı siz gençlerimize tekrar emanet  ediyorum” dedi ve bayrağımızı öperek öğrencilere teslim etti.

Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden törende, Mehmet Uzal Sosyal Bilmler Lisesi öğrencisi Aybüke Özmen tarafından şiir okundu. Törende Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Vali Hasan Şıldak günün anlam ve önemini belirten konuşmalarını yaptılar.

Programın sonunda 6 Mart Atatürk‘ün Burdur’a gelişi etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 6 Mart koşusunda dereceye giren sporculara ödülleri Vali Hasan Şıldak tarafından takdim edildi.

Valimiz törende yaptığı konuşmada; “Bugün 89. yıl dönümünü hep birlikte kutladığımız, devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimize gelişinin yıl dönümünün güzelliği ve birlikteliği ile bu meydanı doldurduk.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren çıkmış olduğu yurt gezilerinde, öncelikle iç ve dış tehditler karşısında Türk Milleti’nin birlik ve beraberlik içinde yaşaması için çalışmıştır. Balkan Harpleri, Birinci Dünya Harbi ve İstiklal Harbi’ni üst üste yaşayan Türk Milleti’nin, ülkemiz üzerinde oynanan oyunların farkına vararak, milli değerlerimiz etrafında birleşerek güçlü bir Türkiye’nin inşası için çok çalışması gerekmekteydi. Bunu iyi bilen Gazi Mustafa Kemal, her gittiği yer ve yörelerde birlik ve beraberlik yönünde mesajlar vermiştir. Türk Milleti’ni bu yönde aydınlatmaya çalışmıştır.

Millet bilincini kuvvetlendirmiştir. Böylece Gazi Mustafa Kemal; bayrak, millet, vatan ve devlet sevgisini birleştirmiştir. Atatürk’ün 52 ili ziyaret ettiği yurt gezilerinde uğradığı yerler arasında Batı Akdeniz’in üç ili olan Isparta, Burdur ve Antalya da vardır. Daha önce kendisini ziyarete gelen Antalya, Burdur ve Isparta heyetlerine, şehirlerine geleceğine dair söz vermişti. İzmir’de bulunduğu günlerde, bu üç şehrin heyetleri davet üstüne davet yapıyorlardı. İzmir’den Isparta-Burdur yoluyla Antalya’ya gitmeye karar verdi.

6 Mart 1930 Perşembe günü öğleden sonra Burdur Valisi İbrahim Hazım Bey başkanlığındaki bir heyet tarafından Baladız (Gümüşgün)’da karşılandılar. Atatürk’e eşlik edenler arasında Prof. Afet İnan, Dâhiliye Nazırı Şükrü (Kaya) Bey, Ordu Müfettişi Fahrettin (Altay) Paşa ile Burdur, Isparta ve Antalya Milletvekilleri bulunuyordu.

Şehrin girişinde bulunan Çatalpınar’da öğretmen ve öğrenciler ile kalabalık bir halk tarafından karşılanmıştır. Gazi, otomobilinden inerek kendisini karşılamaya gelenlerin ellerini tek tek sıkmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Burdur’a gelişini Mehmet Gül vatandaşımız o yılları yaşayan hatıratında şöyle dile getirmiştir. “Atatürk’ü karşılamak için arkadaşı Mehmet Azizoğlu ile Çatalpınar’a gittiklerini ifade eden Mehmet Gül, unutamadığı o günü duygulu sözlerle şöyle anlattı:

”Hava ne soğuk, ne sıcaktı… Yanında büyük kumandanlar vardı. Kumandanların elleri, silahlarının tetiğindeydi. Atatürk, yoğun ilgiden terlemişti. O sırada, bize ‘Sıcak değil mi çocuklar’ diye sordu. ‘Sıcak paşam’ diye cevap verdik. Elinde bastonu, başında fötr şapkası vardı. Etrafında güvenliği jandarma sağlıyordu. Atatürk’ü Antalya’dan dönüşünde de gördük. Onu görmek, ömrümün en güzel anlarından biridir. Bir anını bile unutamam.

Geceyi Burdur’da geçirmesi için ısrar edilmişse de, Antalya’da beklendiğini, dönüşte Burdur’a tekrar geleceğini söylemiştir. 12 Mart 1930 Çarşamba günü Antalya dönüşünde saat 12.15 de Burdur’a gelmiş, halkın coşku ve sevgi dolu gösterileri ile karşılanmıştır. Öğle yemeğinden sonra Valilik ve Belediye’yi ziyaret etmiştir.

Atatürk’ün şehirlere, il ve ilçelerimize gelişi ile bu kapsamda Burdur’u ziyaretiyle ilgili olarak bize bunu neler hatırlattığı ve ne mesajlar verdiği hususuna değinecek olursak, bizim bugün anlamamız gereken ve düşünmemiz gereken Cumhuriyetin nasıl kurulduğu hangi şartlar altında, hangi mücadeleler verilerek ve hangi birlik ruhu tesis edilerek bugünlere taşındığı noktasında büyük mesajlar içeriyor. Milletimizin milli Mücadeleyi sahiplenişi birlik ve bütünlüğü önemi, ülkemizin uğradığı her türlü tehdit ve saldırılar karşısında ve teröre karşı kenetlenişi bugün de Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin dimdik ayakta oluşu her türlü tehdit ve saldırıya rağmen onu verdiği mesajların bir kez daha düşünülüp değerlendirilmesi için iyi bir fırsattır diye düşünüyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak'ta ev yangını! Alevler yükseliyor
Bölgesel

Bucak'ta ev yangını! Alevler yükseliyor

Burdur'un Bucak ilçesinde kısa bir süre çıkan ev yangını sonrasında ekipler seferber oldu. Yangın bölgesinden alevler yükseliyor.

Karbeyaz’da Dil ve Konuşma Terapisti! Konuşma ve Dil Bozuklukları İçin Çözüm
Bölgesel

Karbeyaz’da Dil ve Konuşma Terapisti! Konuşma ve Dil Bozuklukları İçin Çözüm

Burdur'un Bucak ilçesinde hizmet veren Karbeyaz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde dil ve konuşma terapisti görev almaya başladı.

Burdur Tarım Fuarı Kapılarını Açtı! Teknoloji ve Üretim Buluşması
Etkinlik

Burdur Tarım Fuarı Kapılarını Açtı! Teknoloji ve Üretim Buluşması

Burdur Teke Yöresi 9. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı kapılarını açtı. Bölge çiftçisinin ihtiyaçlarını karşılayacak ekipman, teknoloji, ürün ve bilginin sergilendiği fuar 5 Mayıs'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Esila Yatak Bucak'ta hizmetinizde! Açılışa özel muazzam fiyatlar kaçmaz
Tanıtım

Esila Yatak Bucak'ta hizmetinizde! Açılışa özel muazzam fiyatlar kaçmaz

Esila Yatak, 22 yıllık tecrübesiyle Bucak'ta hizmete açıldı. Yatak, baza, başlık, masa-sandalye, sehpa, aksesuar, salıncak, bahçe setleri ve çay setleri gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip Esila Yatak'ta açılışa özel indirimler sizleri bekliyor!

9. Burdur Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı! MAKÜ de standını açtı
Bölgesel

9. Burdur Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı! MAKÜ de standını açtı

Burdur 9. Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuar kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanlar için çiftlik ekipmanları, genetik alanındaki son yenilikler ve yem sektöründeki gelişmeler görücüye çıktı.

Minikler Alaattin Mahallesi'nde kahvaltıda buluştu
Bölgesel

Minikler Alaattin Mahallesi'nde kahvaltıda buluştu

Burdur'un Bucak ilçesi Alaattin Mahallesinde minikler kahvaltı etkinliğinde buluştu. Detaylar haberimizde...