Bilecik

Bilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dedi

68 yılını çömlekçiliğe adadı Haber Detayı..

Bilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dedi

Bilecik’te ’Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri’ ödülü olan ve ömrünün 68 yılını çömlekçiliğe adayan 81 yaşındaki Salim Yaşar mesleğini köylerine gelen ziyaretçilere tanıtmaya devam ediyor.
Bilecik’in en çok ziyaret edilen köylerinin başında olan Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık Köyü Türkiye’nin her ilinden ziyaretçileri ağırlamaya devam ederken, köyde bulunan çömlek ustaları atölyelerinin kapılarını ziyaretçilere açıp mesleğini tanıtmayı sürdürüyor. Bilecik’te 146 yıldır çömlekçilik sanatının yaşatıldığı Pazaryeri ilçesinin Kınık köyünde çömlekçilik mesleğinde 68 yılını tamamlayan 81 yaşındaki çömlek ustası Salim Yaşar çömlek atölyesinin kapılarını ziyaretçilere açıp çömlek sanatını ve çömlek yapımını hakkında ziyaretçileri bilgilendiriyor.

"15 yıl Almanya’da çömlekçilik yaptım"
Mesleğe, 13 yaşında babasının atölyesinde başladığını anlatan Yaşar, "15 yıl Almanya’da çömlekçilik yaptım. 1992 yılında Vietnam’a gittim. 5 yıl boyunca Vietnam’da da bu işin öğretmenliğini yaptım. 1998 yılında tekrar köyüme döndüm ve çömlekçilik mesleğime halen burada devam ediyorum. 1970’li yıllarda turşu küpü, su küpü yapıyorduk. Bunlarla beraber su testisi, ibrik yapıyorduk. 1980’lerde saksı yaptık. 1984 yılında ülkemize plastik girdi, bizim mesleğimizde bir gerileme oldu. 2000 yılında bu köyde 80 tane atölye vardı. Her evin avlusunda, bahçesinde atölye vardı. Şu anda 30 tane çalışan atölye var. Bunun 12-13 tanesi halen elle üretim yapıyor, diğerleri kalıp ve presle üretim yapıyor" dedi.
Öte yandan Yaşar geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülünü aldı.İHA

Bilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dediBilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dedi

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    GÜLDÜM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

SANAT SANAT İÇİNDE PROJESİNDE ÇÖMLEK YAPTILAR
Etkinlik

SANAT SANAT İÇİNDE PROJESİNDE ÇÖMLEK YAPTILAR

Bucak Kocaaliler İlkokulu öğrencileri 4/A sınıfının yürüttüğü Sanat Sanat İçinde projesi kapsamında hammaddesi toprak olan geleneksel el sanatlarından çömlek yapımı etkinliği gerçekleştirdiler.

Jandarma Ekipleri Uyuşturucu Tacirlerine Göz Açtırmıyor!
3. Sayfa

Jandarma Ekipleri Uyuşturucu Tacirlerine Göz Açtırmıyor!

Aydın’da jandarma ekipleri uyuşturucu tacirlerine göz açtırmazken yaptığı başarılı çalışmalarla göz dolduruyor.

Olaylı derbide fişekçiye 15 yıl hapis Cezası
3. Sayfa

Olaylı derbide fişekçiye 15 yıl hapis Cezası

Spor Toto 1'inci Lig'de 27 Kasım 2022'de tatil edilen Göztepe-Altay maçındaki tribün olaylarına ilişkin 24 sanığın yargılandığı davada, seyircilerin üzerine havai fişek atan taraftar 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Jandarma Şüphelendi, Üzerinden Silah Çıktı
3. Sayfa

Jandarma Şüphelendi, Üzerinden Silah Çıktı

Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında şüphe üzerine durdurulan araç içerisindeki sürücünün üzerinde yapılan aramada 1 adet tabanca, şarjör ve 51 fişek ele geçirildi.

19 suç kaydı bulunan hırsız kadından ilginç savunma
3. Sayfa

19 suç kaydı bulunan hırsız kadından ilginç savunma

Adana’da madde kullandıktan sonra bir iş yerinin camını kırıp hırsızlık yapmak için içeri giren kadın, yemek yerken yakalanınca ortalığı birbirine kattı. İş yerinin kendisine ait olduğunu savunup polise direnen kadın, tutuklandı. Öte yandan, kadının 19 suç kaydı olduğu ortaya çıktı.

Muğla ve ilçelerine dikkat! İşte 04 Mayıs hava durumu
Bölgesel

Muğla ve ilçelerine dikkat! İşte 04 Mayıs hava durumu

Muğla, Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyçeğiz, Marmaris, Milas, Ortaca, Ula, Yatağan, Seydikemer 04 Mayıs Cumartesi günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 04 Mayıs hava durumu raporu