Burdur / Bucak

Bucak’ta Engellilerin Rapor Çilesi

CHP Bucak İl Genel Meclisi Üyesi Adayı İlker Öz, yazılı açıklamada bulunarak

Bucak’ta Engellilerin Rapor Çilesi

CHP Bucak İl Genel Meclisi Üyesi Adayı İlker Öz, yazılı açıklamada bulunarak “iki hastanemizinde bakanlığın yönetmeliği sabit olmasına rağmen yaptıkları uygulama keyfi midir? Engelli ailelerimiz rapor almak için sağlık kurulunda çalışan bazı personellerin dediği gibi Ankara’ya ya da başka büyükşehirlere mi gitsinler?” şeklinde sorular yöneltti.

CHP Bucak İl Genel Meclisi Üyesi Adayı İlker Öz yaptığı yazılı basın açıklamasında “Engelli raporlarının düzenlenmesi, geçerlilik süreleri ve alınış şekilleri ile ilgili yönetmelik bütünüyle değiştirilerek “Erişkin” ve “Çocuk”lar için iki farklı şekilde düzenlendi. Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” yürürlükten kaldırılarak, 18 yaşını doldurmayanlar için “Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”, 18 yaş üstü için de “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tüm engellilerimizin ve ailelerin bitmek bilmeyen rapor çilesini kolaylaştıracağını düşündüğümüz ve merakla beklediğimiz yönetmelik maalesef gerekli alt yapı hazırlanmadan çıkarılmış ve mağduriyet gidereceğine inandığımız yönetmelik yeni mağduriyetler yaratmıştır. Bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde mağduriyetin farkına varılmış ve engellilerin rapor alma süreçlerinde yaşanan mağduriyetin önüne geçmek amacıyla hem çocuk hem de çocuk yan dal hekimlerine yetki verilerek 10.03.2019 tarih ve 30710 sayılı Resmi Gazete’de ek yönetmelik maddesi eklenmiştir.

Buna göre, “Bakanlıkça, yetkili hekim eğitimleri tamamlanarak yetkili sağlık kurum ve kuruluşları belirlenene kadar geçecek sürede raporlar, Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) düzenlenme usulündeki yetkili hekimle ilgili hükümler uygulanmaksızın, Bakanlığın internet sitesinde halihazırda yayımlanmış olan engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneler tarafından ve kurullarda ÇÖZGER yetkili hekimi bulunmaksızın düzenlenmeye devam edilir.” şeklinde düzenlenmiştir. Ancak hem Bucak hem de Burdur Devlet hastanemiz rapor vermeye yetkili hastane olarak geçmesine rağmen sağlık kurulları bakanlığın yönetmeliğini yok saymakta ve keyfi uygulamayla rapor vermeme konusunda direnmektedirler. Bu durum yetmezmiş gibi Bucak Sağlık Kurulunda görevli bazı personeller alaycı bir tavırla engelli ailelerine “çocuğuna özürlü raporu alacaksan Ankara’da da olsa gideceksin biz vermiyoruz” şeklinde söylemlerde bulunmaktadırlar.

Burdur Devlet Hastanesi geçen hafta yazının yayınlandığı ilk mesai günü raporlandırma işlemlerine başlamasına rağmen süreci sona erdirmiş ve bugün sabah Bucak ilçemizden ve köylerinden sabahın erken saatlerinde kalkarak Burdur Devlet Hastanesine giden onlarca engelli çocuğumuz ve aileleri geçen hafta randevu verilmiş olmasına rağmen rapor vermiyoruz denilerek geri gönderilmiştir.

Şimdi ben buradan kendileri de hekim olan vekillerimiz Sayın Bayram Özçelik ve Sayın Mehmet Göker ile ilçemiz vekili Sayın Yasin Uğur’a seslenerek bu mağduriyetlerin giderilmesi adına somut bir adım atmaları yönünde çağrıda bulunmak ve şunu sormak istiyorum. Her iki hastanemizinde bakanlığın yönetmeliği sabit olmasına rağmen yaptıkları uygulama keyfi midir? Engelli ailelerimiz rapor almak için sağlık kurulunda çalışan bazı personellerin dediği gibi Ankara’ya ya da başka büyükşehirlere mi gitmelidirler?” ifadelerini kullandı

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Son Günlerlerde Şebeke Suyunda Kokular geliyor şikayeti
Bölgesel

Son Günlerlerde Şebeke Suyunda Kokular geliyor şikayeti

son günlerde şebeke suyundan koku geldiğine dair şikayetler arttı. ŞUSKİ'den yapılan açıklamada, koku probleminin mikro bitkiler sonucu oluşabileceği belirtilerek

İYİ Parti Burdur İl Başkanı Altındal, 'Meral Akşener'e Teşekkür, Dervişoğlu'na Hayırlı Olsun!'
Bölgesel

İYİ Parti Burdur İl Başkanı Altındal, 'Meral Akşener'e Teşekkür, Dervişoğlu'na Hayırlı Olsun!'

İYİ Parti Burdur İl Başkanı Yusuf Altındal, 5. Olağanüstü Genel Kurul'da yaşananları ve yeni genel başkan Müsavat Dervişoğlu'na tebriklerini iletti. Altındal, Meral Akşener'e de teşekkür ederek yeni hayatında sağlık ve huzur diledi.

Burdur'da Üretken Bir Nesil Yetişiyor! Eğlenceli Bilim Atölyesi!
Etkinlik

Burdur'da Üretken Bir Nesil Yetişiyor! Eğlenceli Bilim Atölyesi!

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Burdur'da "Eğlenceli Bilim Atölyesi" düzenlendi. Atölyede öğrenciler, çeşitli bilimsel deneyler yapma ve bilimsel kavramları eğlenceli bir şekilde öğrenme imkanı buldu.

Kemal Kubilay, 'Fuarımız Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sağlıyor!'
Bölgesel

Kemal Kubilay, 'Fuarımız Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sağlıyor!'

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, fuarın önemini vurgulayarak tüm üreticileri ve ilgilileri fuara katılmaya davet etti. GL Platform tarafından düzenlenen Burdur Teke Yöresi 9. Tarım Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı, 2-5 Mayıs tarihleri arasında Burdur'da gerçekleştirilecek.

Üretici olmazsa Türkiye olmaz, mutfakta hiçbir şey olmaz
İş Dünyası

Üretici olmazsa Türkiye olmaz, mutfakta hiçbir şey olmaz

Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, Burdur'un Nabzı programında üreticilerin sorunlarına değindi. Özel, üreticinin desteklenmesi gerektiğini ve odaların bu konuda önemli rol oynayabileceğini söyledi.

Kamil Özcan, 'Burdur Teke Yöresi Fuarı Bölgeyi Aşıyor!'
Bölgesel

Kamil Özcan, 'Burdur Teke Yöresi Fuarı Bölgeyi Aşıyor!'

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Burdur Teke Yöresi 9. Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın bir güçbirliği örneği olduğunu söyledi.