Burdur / Burdur

BURDUR BELEDİYESİ FAKİR BAYKURT’U VE KİTAPLARINI YAŞATIYOR

Burdur Belediye Başkanlığı tarafından Burdurlu Yazar Fakir Baykurt’un ölümünün 20. Yıldönümü münasebetiyle İstasyon Caddesinde oluşturulan Fakir Baykurt Kitap Köşesi düzenlenen törenle halkın hizmetine açıldı.

BURDUR BELEDİYESİ FAKİR BAYKURT’U VE KİTAPLARINI YAŞATIYOR

Burdur Belediye Başkanlığı tarafından Burdurlu Yazar Fakir Baykurt’un ölümünün 20. Yıldönümü münasebetiyle İstasyon Caddesinde oluşturulan Fakir Baykurt Kitap Köşesi düzenlenen törenle halkın hizmetine açıldı.

FAKİR BAYKURT ANITINA ÇİÇEK TAKDİMİ

FAKİR-Der tarafından düzenlenen anma törenine katılan Belediye Başkanı Ercengiz, Fakir Baykurt anıtına çiçek takdiminde bulundu. Burdur Belediye Başkanlığı tarafından Burdurlu Yazar Fakir Baykurt’un ölümünün 20.Yıldönümü münasebetiyle İstasyon Caddesinde oluşturulan ve içerisinde Fakir Baykurt’un kalem aldığı değerli eserlerinin bulunduğu Fakir Baykurt Kitap Köşesi düzenlenen törenle halkın hizmetine açıldı. Açılış törenine Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut, CHP Yeşilova İlçe Başkanı Ferdi Ay, CHP Kadın Kolları Başkanı Zinet Gezer il genel meclisi üyeleri ve vatandaşlar katıldılar.

Açılışta konuşma yapan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Fakir Baykur’un yazılarının günümüze ışık tuttuğunu ifade ederek, “Ben Fakir Baykurt’un yaşadığı dönemden bu döneme projeksiyon tutan ve o dönemde yazdığı yalın köy hayatını ve kent birleşimini, O günlerde Türkiye’nin içinde bulunduğu bir çok açmazın nasıl açılabileceğini ve Türkiye’nin sağlıklı yapılaşması için kendi hayatından kesitleri de içine koyarak, yazdığı birçok kitabın günümüzde hala güncelliğini kaybetmediğini söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum. Aslında Fakir Baykurt, bir köy kent projesinin tende can bulduğu en önemli bugünlere kadar bizlerin taşıyabildiği, görebildiği ve fikirlerini anlamaya çalıştığı önemli bir hemşerimizdir.” Dedi.

KÖY ENSTİTÜLERİ, TÜRKİYE’NİN GELİŞİMDEKİ EN ÖNEMLİ PROJEYDİ

Belediye Başkanı Ercengiz, Köy Enstitüleri’nin Türkiye’nin gelişimine, Türkiye’nin çağdaş ve yaşanabilir bir ülke olmasına katkı koymasında önemli bir proje olduğuna vurgu yaparak “1940’tan 1956’ya kadar aydınlanma sürecinin Cumhuriyetten sonra belki en önemli yatırımı olan Köy Enstitüleri Projesi aslında köylerin kentleştirilmesi, köylerin üretimde kalması, köyde üreten hemşerilerimizin, akrabalarımızın, çağdaş yaşanabilir köylerde üretimi daha fazla katma değere dönüştürerek, Türkiye’nin gelişimine, Türkiye’nin çağdaş ve yaşanabilir bir ülke olmasına katkı koymasında çok önemli bir projeydi. 1956 yılında maksatlı bir şekilde bitirilen, o güne kadar 18 binin üzerinde insanın öğretmen olarak ki bunların büyük bir bölümünün köy çocuğu olduğunu varsayarsak, 17 bin 500’ün üzerindeydi yanılmıyorsa rakam, bu çocukların köylerine dönüp birer mum gibi köylerini aydınlattığı ve yeni insanların yetişmesine katkı koyduğunu öngörecek olursak, bugün aslında bizim o köy enstitülerinin neden kapatılmadığını, nende kapatılmak zorunda olduğunu ve bugün köylümüzün üretimden uzaklaşıp, her birinin şehre gelip, asgari ücrete iş aradığını daha iyi anlayabiliriz. Çiftçimizin mahsulünün para etmemesi, üretimi yeteri kadar iyi bilmemesi ve üretimde kalmaması bugün şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıların en büyük temelidir. Üretimden uzaklaştık. Fakir Baykurt’un kitaplarına baktığımızda Türkiye’deki köy insanının nasıl yaşaması gerektiğini, en yalın halde bizim Anadolu insanımızın nasıl olduğunu ve süreç içinde o toplumsal yaşama geçişte sendikalılaşmak, örgütlenmek ve siyasi görüşü her ne olursa olsun, bir arada yaşama kültürünü öğütlediği o kitaplarında bizler bugün ne kadar, nasıl, neden ayrıştığımızı daha iyi anlayabiliriz. Farklı illerden geldiniz sizlere teşekkür ediyoruz. Fakir Baykurt aslında kendi siyasi görüşünü bugün burada uzun uzun anlatmaya gerek yok. Sadece topluma öğütlediklerine bakıldığında, Burdur’un bir değeri olarak görülmeli, hangi siyasi görüşten olursa olsun, tüm hemşerilerimizin Burdur’un bir değeri olarak, ona sahip çıkması gerektiğine ben inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, bugün burada olan herkese tekrar teşekkür etmek istiyorum. Yerel yönetim olarak, belediye olarak ve şahsım olarak Fakir-Der’in ihtiyacı olan her noktada, haber zaman emirlerime amade olduğumu da bir kez daha ifade etmek istiyorum. “ şeklinde konuştu

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur Çavdır'da Deprem
Bölgesel

Burdur Çavdır'da Deprem

Yazır Köyü Çavdır Burdur’da 29 Nisan 2024 pazartesi gece 00.33 de Deprem meydana geldi.

Burdurlu Önder Çakır Antalya'da  Trafikteki kavgada canından oldu!

Burdurlu Önder Çakır Antalya'da Trafikteki kavgada canından oldu!

Antalya'da Eşi Kızının gözü önünde öldürüldü.

Burdur play off maçları 4 hafta sonuçları
Spor

Burdur play off maçları 4 hafta sonuçları

Burdur Amatör kümenin iddalı takımı Tefenni Belediyespor maça çıkmadı.

Cuma pazarına yumurta satmaya gidiyorlardı! Kazada yaralandılar
Bölgesel

Cuma pazarına yumurta satmaya gidiyorlardı! Kazada yaralandılar

Burdur'un Ağlasun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında yumurta satmaya giden karı koca 2 kişi yaralandı. Detaylar haberimizde...

Bucak'ta motosiklet sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybetti
Bölgesel

Bucak'ta motosiklet sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybetti

Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında motor sürücüsü yaralandı. Detaylar haberimizde...

BAKA Projesi Kapsamında Uso Anadolu Lisesi'nde Bilim Şöleni!
Bölgesel

BAKA Projesi Kapsamında Uso Anadolu Lisesi'nde Bilim Şöleni!

BAKA Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) "Burdur'da Üretken Bir Nesil Yetişiyor" projesi kapsamında, Uso Anadolu Lisesi'nde 25-26 Nisan 2024 tarihleri arasında heyecan verici bir bilim atölyesi gerçekleştirildi.