Burdur

Burdur’da GES Nerelere Kurulabilir?

Valiliğimiz himayesinde gerçekleştirilen çalışmayla Burdur İli genelinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımına uygun alanlar Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında ilk kez tespit edildi. Yapılan çalışmayı sosyal medya hesaplarından paylaşarak duyuran Vali Hasan Şıldak, İlimize hayırlı olmasını …

Burdur’da GES Nerelere Kurulabilir?

Valiliğimiz himayesinde gerçekleştirilen çalışmayla Burdur İli genelinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımına uygun alanlar Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında ilk kez tespit edildi.

Yapılan çalışmayı sosyal medya hesaplarından paylaşarak duyuran Vali Hasan Şıldak, İlimize hayırlı olmasını diledi.

2019 yılı içerisinde Valiliğimiz himayesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Burdur Yatırım Destek Ofisi personeli tarafından “Burdur İli Güneş Enerji Santrali (GES) Yer Seçimi Alan Araştırması” kapsamında yapılan, aylar süren yoğun bir çalışma sonucu Burdur İline ait Güneş Enerjisi Santralleri yatırımına uygun arazi haritası elde edildi.

Bu çalışmayla birlikte Burdur ilinde GES yatırımına uygun alanlar Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında ilk kez tespit edilmiş olup, söz konusu haritaya www.baka.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

Bu alanda ilimiz içerisinde yatırım yapmak isteyen yatırımcılar; daha detaylı alan taramaları ve yatırım yeri tespiti konularında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Burdur Yatırım Destek Ofisi’nden bilgi alabileceklerdir.

Bu çalışmanın amacı İlimizin GES yatırımları için önemli bir potansiyeli sahip olmasıdır. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) Ülkemiz ve Burdur İli için belli bir fikir vermekle birlikte, toplam Güneş radyasyonu bakımından Burdur İli genelinin ortalama 1650-1700 kWh/m²’nin üzerinde olması, Burdur ilinin GES yatırımları için uygun olduğunu ve potansiyelini ortaya koymaktadır.

Ancak GES yatırım alanlarının belirlenmesi için maliyeti ve verimi etkileyen diğer değişkenlerin de (eğim, bakı, yol, elektrik hattı, tarım ve orman arazileri, sulak alanlar vb.,) ele alınması gerekmektedir. Bu çalışma ile değişkenlerin Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) metodu kullanılarak CBS ortamında analiz edilmesiyle uygun bölgeler saptanmıştır.

Ayrıca BAKA Burdur Yatırım Destek Ofisi personeli tarafından açık kaynak kodlu coğrafi bilgi sistemi yazılımı (QGIS) kullanılarak Burdur’da güneş enerjisi santrali yatırımları için uygun arazilerde saptanmaktır.

Bu haritalar 30-100 metre çözünürlükte olup, açık kaynak kodlu coğrafi bilgi sistemleri (QGIS) programında görüntülenebilir durumdadır. Ayrıca haritaların jpeg, pdf gibi çeşitli formatlarda çıktıları elde edilebilmektedir.

Çalışmanın sonuçları ile ilgili BAKA Burdur YDO’da uzman olarak görev alan Mustafa YÜCE ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünde Mühendis olarak görev alan Cihan YALÇIN tarafından hazırlanan makale ulusal hakemli bir dergi olan Geomatik dergisinde yayımlanmıştır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Diyetisyen Hasan Şen'de dev kampanya! Yüzde 25 indirim sizi bekliyor
Tanıtım

Diyetisyen Hasan Şen'de dev kampanya! Yüzde 25 indirim sizi bekliyor

Diyetisyen Hasan Şen, yaz yaklaşırken bölgesel ve bütünsel incelmede kullanılabilen EMS, Andulasyon Terapi Sistemi ve Lenf Drenaj gibi yöntemlerde %25 indirim sunuyor. Ücretsiz deneme seansı ve ön görüşme için hemen randevu alın!

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Bursa Şubesi'nden Deprem Bölgelerine Destek - Haberler
Yaşam

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Bursa Şubesi'nden Deprem Bölgelerine Destek - Haberler

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Mehmet Yıldız, yönetim olarak deprem bölgelerinde yaptıkları incelemelerinin ardından JEO-KUT adıyla Bursa’ya bir arama kurtarma ekibini kazandırma kararı aldıklarını söyledi.

Yaz Yaklaşıyor, Fit Bir Vücuda Hazır Mısınız? Bucak'ta dev incelme kampanyası
Bölgesel

Yaz Yaklaşıyor, Fit Bir Vücuda Hazır Mısınız? Bucak'ta dev incelme kampanyası

Burak Çetiner Beslenme Danışmanlığı Merkezi, yaz aylarına girerken bölgesel fazlalıklarınızdan kurtulmanıza ve hayalinizdeki fit vücuda kavuşmanıza yardımcı olmak için dev bir kampanya düzenledi!

Burdur'da Badminton Heyecanı! 30 Üniversite Bölgesel Lig'de Mücadele Ediyor
Bölgesel

Burdur'da Badminton Heyecanı! 30 Üniversite Bölgesel Lig'de Mücadele Ediyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde 30 farklı üniversiteden 197 sporcunun katılımıyla Üniversitelerarası Badminton Bölgesel Lig başladı. İlk 4'e giren üniversiteler, Süper Lig'e yükselecek.

MTSO: Önümüzdeki Dört Yıl Yapısal Reformlara Odaklanmalı
İş Dünyası

MTSO: Önümüzdeki Dört Yıl Yapısal Reformlara Odaklanmalı

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 31 Mart yerel seçimlerini değerlendirdi.

Hacılar Erciyesspor, Malatya'da mağlup oldu - Haberler
Spor

Hacılar Erciyesspor, Malatya'da mağlup oldu - Haberler

Bölgesel Amatör Lig 11. Grup 21. hafta maçında Hacılar Erciyesspor deplasmanda Malatyaspor'a 1-0 mağlup oldu.