Burdur

BURDUR İL MÜFTÜSÜ ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MESAJI

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ Üç aylar diye bildiğimiz Kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan ayları; arınma, bağışlanma ve ibadette yoğunlaşma aylarıdır. 8 Mart Cuma günü Recep ayının girmesiyle bu mübarek aylara kavuşmuş olacağız inşaallah.. Recep ayının …

BURDUR İL MÜFTÜSÜ ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MESAJI

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

Üç aylar diye bildiğimiz Kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan ayları; arınma, bağışlanma ve ibadette yoğunlaşma aylarıdır. 8 Mart Cuma günü Recep ayının girmesiyle bu mübarek aylara kavuşmuş olacağız inşaallah..

Recep ayının ilk Cuma gecesi Allah’ü Teala’nın kullarına bol bağış, ihsan ve lütufta bulunduğu Regaib Kandili, Recep ayının 27nci gecesi Allah’ın sevgili kulu Hz. Muhammed Mustafa (sav) i Mekke’deki Kabe-i Muazzama’dan alarak huzuruna kabul ettiği Mirac Gecesi, Allah-ü Teala’nın kullarına büyük af ilan ettiği Şaban ayının 15inci gecesinin Berat Kandili ve onbir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ayındaki kendisinde Kur’an-ı Kerim’in indiği Kadir Gecesi bu ayların içinde bulunmaktadır.

Alemlere rahmet olarak gönderilen Yüce Peygamberimiz (sav) bu aylarda “Allah’ım; Receb ve Şabanı bizim için bereketli eyle, bizi Ramazan ayına kavuştur” buyurarak dua ettiği ve bizim de dua etmemizi istediği bu günlerin diğer günlerden daha fazla rahmet ve mağfiret yüklü olduğuna işaret etmektedir. Yüce Mevla, bugünlerde kendisinin engin rahmetine iltica eden kullarına, af ve mağfireti ile muamele edecektir.

7 Mart Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Recep ayının ilk Cuma gecesi olan mübarek Regaib Kandilidir. Regaib; çok bağış ve bol ihsan anlamına gelmektedir. Bu kandille birlikte üç aylar diye bilinen bereketli mevsimi yaşamaya Yüce Allah’ın lütfuyla başlamış bulunmaktayız.

Bu aylara cahiliye döneminde hürmet gösterilirdi. İnsanlar arasındaki devam eden kavgalara bu ayda son verildiğinden 3 aylarda herkes kendini güven içinde hissederdi. İslam güneşi ile birlikte bu aylar Kandil geceleriyle de şereflendirildi. Asırlardır ülkemizde de üç aylar geleneği oluşmuş, bu aylarda yapılan tövbe ve dualar, kılınan namazlar, tutulan oruçlar, insanlara ve bütün mahlukata karşı gösterilen güzel duygular, yapılan hayır ve hasenatlarla Ramazan ayına hazırlık, Recep ayıyla başlar hale gelmiştir. Bu sayede bu günlerin idraki içinde olanlar manevi yükselişe geçtiklerini hissederler.

Bu günler, dini duyguların yoğunlaştığı, ilahi rahmetin dolup taştığı, merhamet, dostluk ve kardeşliğin geliştiği, yardımlaşma ve hayır duygularının arttığı bir mevsimdir. Bu aylar ve bu aylarda bulunan Kandiller, geçmişimizin muhasebesini yaparak geleceğe hazır olmanın tedbirlerini almak için önemli fırsatlardır. Kandilimizi sorumluluk duygusu içinde değerlendirmeliyiz. Hata ve kusurlarımızdan döndüğümüzü ifade ile tövbekar olmalıyız. Yüce Allah’ın bizlere verdiği ve vereceği bütün nimetleri bizlerden esirgememesi için dua etmeliyiz. Hoşgörü ortamı içinde nifakın, ayrılığın, bozgunculuğun kalkması için gayret göstermeliyiz.

Başta anne ve babalarımız olmak üzere büyüklerimizin hal ve hatırlarını sorarak onların Kandillerini tebrik etmeliyiz. Her yaştan eş, dost, akraba ve komşularımızla kandilleşmeli, muhtaçların, yetimlerin başlarını okşamalıyız. Geçmişlerimize dua ederek onların ruhlarını şâd etmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle; Muhterem halkımızın Üç Aylarını ve Regaib Kandilini tebrik eder, manevi atmosferi yüksek olan bu günlerin İlimize, Ülkemize, İslam Alemine hayırlar getirmesini ve insanlığın huzuruna vesile olmasını Cenab_ı Allah’tan niyaz ederim.

Hıdır BAYRAK

Burdur İl Müftüsü

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Afyonkarahisar'da Regaip Kandili huşu içerisinde idrak edildi
Etkinlik

Afyonkarahisar'da Regaip Kandili huşu içerisinde idrak edildi

Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde Regaip Kandili nedeniyle vatandaşlar camilere akın etti.

Başkan Tahmazoğlu´nun üç aylar ve Regaib Kandili mesajı
Yaşam

Başkan Tahmazoğlu´nun üç aylar ve Regaib Kandili mesajı

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Regaib Kandili münasebetiyle mesaj yayımladı.

Aydın Valisi Canbolat, Regaip Kandili mesajı yayımladı
Yaşam

Aydın Valisi Canbolat, Regaip Kandili mesajı yayımladı

Aydın Valisi Yakup Canbolat, Regaib Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Kayseri'de feci kaza: 1 ölü 3 yaralı
3. Sayfa

Kayseri'de feci kaza: 1 ölü 3 yaralı

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde otomobil ile çarpışan motosikletin savrulduğu kazada 1 kişi hayatını kaybederken 3 kişi yaralandı.

Kırıkkale'de traktörler alev alev yandı
3. Sayfa

Kırıkkale'de traktörler alev alev yandı

Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesinde tarla süren çiftçinin traktörü alevlere teslim oldu.

Van’da ‘sokak satıcılarına yönelik operasyon
3. Sayfa

Van’da ‘sokak satıcılarına yönelik operasyon

Van’da ‘torbacı’ diye tabir edilen sokak satıcılarına yönelik düzenlenen operasyonda uyuşturucu madde ele geçirilirken 29 şahıs hakkında da yasal işlem yapıldı.