Burdur

Fizyoterapist Mehmet Acet Yazdı İnme (Felç): Belirtiler, Nedenler, Tanı ve Tedavi

İnme (felç), beyindeki kan beslemesinin kesilmesi veya azalması sonucu ortaya çıkan tıbbi bir durumdur. Belirtileri, nedenleri, tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

Fizyoterapist Mehmet Acet Yazdı İnme (Felç): Belirtiler, Nedenler, Tanı ve Tedavi

İnme(Felç) nedir ?

Beynimizde oluşan serebravosküler olay sonrası gerçekleşen kan beslemesinin kesintiye uğradığı veya azaldığı zaman ortaya çıkan tıbbi müdahale gerektiren bir olaydır. Bu olay iki ana inme şeklinde , (iskemik ve hemorajik inme) şeklinde gerçekleşir. İskemik inme en çok karşılaşılan inme türüdür. Beynin damarlarında daralma veya tıkanma sonucu oluşur. Azalan kan akışı iskemiye neden olur. Hemorajik inme ise daha nadir görülür ve beynimizde ki damarlarda oluşan yırtılma veya parçalanma sonucu oluşmaktadır.

İnme(Felç) belirtileri nelerdir ?

Ani gelişen şiddetli baş ağrısı, gözlerin bulanık görmesi veya görme kaybı oluşması, uzuvlarda gelişen uyuşma ve his kaybı, mental bozukluk, konuşmanın bozulması, denge ve koordinasyon kaybı, karıncalanma, kuvvet kaybı gibi belirtilerdir

İnme(Felç) nedenleri nelerdir ?

-Obezite - Diyabet

-Sigara ve alkol kullanımı - Hipertansiyon

-Sedanter yaşam - Kalp hastalıkları ve ritm bozuklukları

İnme(Felç) tanısı nasıl konulur ?

İnme (Felç) tanısı anemnez sonrası doktorlar tarafından konulmaktadır. Kranial tomografi en çok kullanılan görüntüleme yöntemidir.

İnme(Felç) tedavisi

Tedavide hasta ne kadar kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurursa tedavinin başarılı olma ihtimali artar. Acil müdahale önemlidir. İlk 4-5 saatte gelen hastalarda uygulanabilen damar tıkanıklığını açmaya yönelik pıhtı eritici yöntemler tedavide başarıyı etkilemektedir. Hastanede uygulanan medikal veya cerrahi tedavi sonrası fizik tedavi, konuşma terapisi, ergoterapi, psikolojik terapi, iş ve uğraşı terapisi hastanın yaşam kalitesini arttırıp, yaşama adaptasyonunu arttıran terapilerdir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Eskişehir'de Vefalı Koca Duygulandırdı
Yaşam

Eskişehir'de Vefalı Koca Duygulandırdı

Eskişehir'de yaşayan Hakan Ünsal, 2010 yılında beyinden pıhtı atması sonucunda felç geçiren eşi Gülay Ünsal'ı 13 yıldır gözü gibi bakıyor. Emekliliğine 7 ay kala işini bırakıp eşine bakan Ünsal, "Ona gözüm gibi bakıyorum, ölene kadar benim bebeğim o" diyor.

Antalya'da sel felaketi! Sel hayatı felç etti 3 ilçede okullar tatil!
Bölgesel

Antalya'da sel felaketi! Sel hayatı felç etti 3 ilçede okullar tatil!

Antalya'da yaşanan sel felaketi sonrasında, hayat felç olurken Antalya Valiliği tarafından alınan kararla 3 ilçede okullar tatil edildi. Detaylar haberimizde...

Antalya'da sel hayatı felç etti! Acı haber duyuruldu! Karaloğlu üzen haberi duyurdu
Bölgesel

Antalya'da sel hayatı felç etti! Acı haber duyuruldu! Karaloğlu üzen haberi duyurdu

Antalya'da yaşanan yoğun yağışla yaşanan sel hayatı resmen felç etti. Yaşanan sel felaketi sonrasında acı haber geldi. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, üzen haberi duyurdu. 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Felçli hasta yeniden ayağa kalktı
Yaşam

Felçli hasta yeniden ayağa kalktı

Kastamonu’da kalp iç zarı iltihabı sebebiyle felç geçiren 24 yaşındaki hasta, başarılı ameliyatla yeniden ayağa kalktı.

Felçli kadına en güzel hediye
Yaşam

Felçli kadına en güzel hediye

Vanlı Amcan Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, sosyal medya üzerinden kendisine çağrıda bulunan felçli Sakine Aydın’a otomatik hasta yatağı hediye etti.

2,5 yıl sonra karar çıktı
3. Sayfa

2,5 yıl sonra karar çıktı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan Ezgi Aydındağ’a (21) otomobili ile çarparak felç kalmasına neden olan ABD’li Reginald Patrice Thevenin’in (37) yargılandığı davada 2,5 yıl sonra karar çıktı. Mahkeme heyeti, sanığa ‘taksirle yaralamaya sebebiyet verme’ suçundan istinaf yolu açık olmak üzere 3 yıl hapis cezası ve karar kesinleşene kadar yurt dışına çıkış yasağı verirken, sanığın cezasında indirim uygulanmadı.