Burdur

İnsuyu Mağarası Yeni Yüzüyle Hizmete Açıldı

Türkiye’nin ilk turizme açılan mağarası olan ve Öğretmenevi Müdürlüğü’nce işletilen İnsuyu Mağarası’nda düzenlenen piknik alanının açılışı yapıldı.

İnsuyu Mağarası Yeni Yüzüyle Hizmete Açıldı

Türkiye’nin ilk turizme açılan mağarası olan ve Öğretmenevi Müdürlüğü’nce işletilen İnsuyu Mağarası’nda düzenlenen piknik alanının açılışı yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sağladığı yatırımlar sayesinde İnsuyu Mağarası ve piknik alanı yeniden düzenlendi. Yenilenmiş piknik ve rekleasyon alanları ziyaretçilerin hizmetine sunuldu.

Vali Hasan Şıldak İnsuyu Mağarası çevre düzenlemesi ve piknik alanı yenilemesiyle ilgili olarak yaptığı konuşmada;

“2018 yılında mağara çevresinde ve mağaranın içinde düzenlemeler yapılmıştı. Aslında Burdur’la özdeşleşmiş olan Burdur’un kültüründe sosyal hayatında geçmiş dönemde çok iyi yer tutan benim ya da benim yaşımda olanların anlatımlarından yola çıkarak ifade ediyoruz ki bir İnsuyu gerçeği var Burdur’da. Bir süredir atıl durumda olan bu alan geçen yıl, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın sağladığı imkanlarla önemli bir mesafe almış ve tekrar hizmete açılmıştır. Burası Öğretmenevi tarafından işletilmek üzere nezih bir alana dönüştü. Bu yıl ise yaptığımız bazı düzenlemler oldu. Bu düzenlemeler ana yoldan mağaramıza gelen yolun sıcak kaplama ile asfaltlanması çalışması, oradaki refüjde bir peyzaj çalışması, kavşakta yapılan bir çalışma ve şu an da Karayolları’nın devam ettirdiği tabelayla İnsuyu’nun daha etkili şekilde gösterilmesiyle yine yakında burada bir uygulama daha yapacağız. İlimizin bütün tarihi ve doğal güzelliklerini panolarda kısa bilgi notlarıyla hem yazılı hem de görsel olarak ziyaretçilerimize sunmuş olacağız. Bu ilimizin bütün ana turizm noktalarında gerçekleştirilmiş olacak.

Bu yılın gelen ziyaretçi sayılarına baktığımızda önemli bir artış görüyoruz. Yılsonu hedefimizi mağaranın 120-130 bin aralığında bir ziyaretçi alacağı şeklindedir. Şu an 100 bin sayısı aşılmış durumda. Bu da Burdur ölçeğindeki bir il için önemli bir gelir kaynağıdır, önemli bir getiridir, önemli bir turizm istatistiğidir. Burada en büyük teşekkürü Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuyoruz. Çünkü buranın şu anki yapılan peyzaj düzenlemesi, çevre düzenlemesi ve piknik alanı iyileştirmesi çalışmalarının ödeneği biz Çevre Şehircilik Bakanlığımızdan temin ettik.”bilgisi verdi.

Milletvekili Yasin Uğur’ da İnsuyu Mağarası ve piknik alanı açılışında yaptığı açıklamada;

“Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğini taşıyan Mağaramız 597 metre uzunluğunda olup, deniz seviyesindende 900 metre yüksekliktedir. İnsuyu Mağarası’nda karstik yapının zamanla erimesi sonucu oluşan sarkıt ve dikitler muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır. Daha önceden burayı ziyarete geldiğimizde de içerisinde su vardı. Par da atılırdı. Festivaller de düzenlenirdi. Biz bunları tekrardan özlüyoruz ve bu ortamın İnsuyu Mağarası’nın turizme açılmasıyla da ilimiz adına çok önemli bir icraat yapmış bulunmaktayız. Geçen yıldan bu yana turizmle alakalı mesafeler katedildi. Turizmle alakalı çok önemli yerlerimiz var. Turizme yönelik çok çalışma yapılması gerekiyor.”dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Alacatlı İnsuyu Mağarası ve piknik alanları düzenlemelerine ilişkin verdiği bilgide;

“Dünya ve Türkiye ölçeğinde doğal ve kültürel değerlerine sahip ancak kentleşme, turizm potansiyeli tarım ve sanayi baskısı altındaki bütünleşik alan yaklaşımıyla sağlıklı bir turizm çevresinde yaşanmasına katkıda bulunma, doğal güzellikleri gelecek nesillere aktarılması, bölgenin hassasiyeti göz önünde bulundurularak gelişen turizm potansiyeli, ziyaretçi sayısını hızla artışı dikkate aldığımızda ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılama ve daha rahat bir ortam sağlamak önem arz ettiğinden 2 milyon lira ödeneği bakanlığımız tarafından sunulan bu proje, İnsuyu Mağarası’nın sosyal donatı ve çevre düzenlemesi işi gerçekleştirilmiştir.”dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Vali Türker Öksüz, İnsuyu Mağarası'nın turizm potansiyeline dikkat çekti
Bölgesel

Vali Türker Öksüz, İnsuyu Mağarası'nın turizm potansiyeline dikkat çekti

Burdur Valisi Türker Öksüz, İnsuyu Mağarası'nın ziyarete açık olan bölümlerini gezerek, mağaranın turizm potansiyeline dikkat çekti. Vali Öksüz, mağaranın Burdur'un önemli bir turizm değeri olduğunu belirtti.

İnsuyu Mağarası: Türkiye'nin Eşsiz Doğal Harikası
Yaşam

İnsuyu Mağarası: Türkiye'nin Eşsiz Doğal Harikası

Burdur İnsuyu Mağarası: Türkiye'nin en uzun mağarası. Damlataşlarla süslü, etkileyici bir doğa harikası. Kolay ulaşım, efsaneleri ve tarihiyle ziyaretçilerini büyülüyor.

Vali Arslantaş, İnsuyu Mağarası ve Tarihi Konaklarda İncelemede Bulundu
Bölgesel

Vali Arslantaş, İnsuyu Mağarası ve Tarihi Konaklarda İncelemede Bulundu

Burdur Valisi Sayın Ali Arslantaş, “İnsuyu Mağarası” ile “Bakibey Konağı” ve “Mısırlılar Evi’nde” incelemede bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

BURDUR İNSUYU MAĞARASI’NA ZİYARETÇİ AKINI
Bölgesel

BURDUR İNSUYU MAĞARASI’NA ZİYARETÇİ AKINI

Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan Burdur’daki İnsuyu Mağarası koronavirüs sürecindeki normalleşme adımları sonrası ziyaretçileriyle buluşmaya başladı.

BURDUR İNSUYU MAĞARASI SEZONA HAZIR
Bölgesel

BURDUR İNSUYU MAĞARASI SEZONA HAZIR

Burdur’un en başta gelen turizm duraklarından biri olan İnsuyu Mağarası çevresi Valilik tarafından başlatılan çalışmalarla güzelleştiriliyor.

İnsuyu Mağarası’nda Ziyaretçi Sayısı %88 Arttı
Tanıtım

İnsuyu Mağarası’nda Ziyaretçi Sayısı %88 Arttı

Burdur Valisi Hasan Şıldak’ın özel ilgisiyle yeniden düzenlenen, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası İnsuyu Mağarasında, yılın ilk altı ayında ziyaretçi sayısında yüzde 88 artış yaşandı.