Sivas

İsrail’e inat ürettiği ata tohumlarını ücretsiz dağıtıyor

Sivas’ta yaşayan emekli öğretmen Mustafa Bakay, kurduğu 100 metrekarelik bahçede ata tohumlarına sahip çıkıyor. Devamı haberimizde..

İsrail’e inat ürettiği ata tohumlarını ücretsiz dağıtıyor

Sivas’ta yaşayan emekli öğretmen Mustafa Bakay, kurduğu 100 metrekarelik bahçede ata tohumlarına sahip çıkıyor. İsrail ve Hollanda gibi ülkelerden alınan kısırlaştırılmış tohumlara inat doğal sebze yetiştiren Bakay, tohumları ücretsiz bir şekilde dağıtıyor.
Sivas’ta yaşayan emekli öğretmen Mustafa Bakay, sürdürülebilir tarım için kurduğu 100 metrekare bahçede çeşitli çalışmalar yürütüyor. Türkiye’nin birçok ilinden getirdiği ata tohumlarını bahçesinde yetiştiren Bakay, çoğalttığı tohumları ücretsiz dağıtıyor. Kurduğu bahçede domates, salatalık, biber, kabak, fasulye, ayçiçeği gibi ürünleri yetiştiren Bakay, ürünlere kimyasal gübre vermiyor. Her üründen yüzlerce farklı çeşidi yetiştirerek test eden Mustafa Bakay, kısırlaştırılmış tohumlara inat Türkiye’nin birçok iline ücretsiz gönderiyor.

“Üretmeyen toplum köle olmaya mahkûmdur”
Türkiye’nin tarımsal anlamda verimli bir ülke olduğunu ifade eden Mustafa Bakay, “Burada kendi ülkemizin endemik türleri olan sebzelerin tohumlarını üretiyoruz, çoğaltıyoruz. Türkiye genelinde bu işe gönül verecek olan milletine, memleketine, insanlığa, kültürüne sevdalı insanlara emanet ediyoruz. Onlarda bu tohumları üretsin ve yurt genelinde yaygınlaşsın üreten toplum haline dönüşelim diyoruz. Üretmeyen toplum köle olmaya mahkûmdur” dedi.

“Kimyasal ilaç ve gübre asla kullanmıyoruz”
Ürettiği ürünlerin tamamen doğal olduğuna değinen Bakay, “Kavun, karpuz, domates, biber, fasulye, patates, kabak, salatalık, ayçiçeği, mısır çeşitlerini burada üretiyoruz. Üretirken de bazı doğal denemelerden geçiriyoruz. Aslında tarımsal bir AR-GE yapıyoruz. Uyum, direnç, hastalık, ilaçlama gibi durumları analiz ediyoruz. Kimyasal ilaç ve gübre asla kullanmıyoruz. Çapa yaparken topraktan aldığımız otları bile heba etmiyoruz. Onları ya kurutuyoruz ya da yaş iken fermente edip tekrar toprağa dönüştürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ticari ama gütmüyoruz”
Yüzlerce çeşidi küçük bir bahçede yetiştiren emekli öğretmen Bakay, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Burada 230 çeşit domates, 100’den fazla biber, 12 çeşit salatalık çeşidimiz var. Bunların tohumlarını almak için çaba sarf ediyoruz. Bunlar genetik yapısıyla oynanmamış tohumlar. Kimyasal bombardımanına tabi tutulmamış ürünler. Benim gibi bu işe gönül verenler var. Biz köylere ilçelere gidiyoruz. Yaşlı insanlarımızı buluyoruz. Kalpleri gibi tertemiz olan ancak kirli çıkın denilen çıkınlarını buluyoruz. Onlara amacımızı anlatarak tohumları alıyoruz. Buralarda yetiştiriyoruz. Burada hiçbir ticari maksat gütmeden ücretsiz olarak dağıtıyoruz.” İHA 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Aydın'da ata tohumları üretimi 10 milyon fideye çıkıyor!
Bölgesel

Aydın'da ata tohumları üretimi 10 milyon fideye çıkıyor!

Başlattığı ata tohumları projesi ile Aydın’ın yüz yıllık tohumlarını, yıllardır Aydın halkıyla buluşturan Özlem Çerçioğlu, önümüzdeki yıldan itibaren yıllık 3 milyon fide olan üretim kapasitesini 10 milyon fideye çıkaracaklarını duyurdu.

AK PARTİ KIZILKAYA YENİ SEÇMEN BİRİMİ HIZLI AÇILDI
Bölgesel

AK PARTİ KIZILKAYA YENİ SEÇMEN BİRİMİ HIZLI AÇILDI

Ak Parti Bucak Gençlik Kollarına bağlı Yeni Seçmen Biriminin Katkı ve azimleriyle Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Kızılkaya Beldesine Yeni seçmen birimi kurulması yönünde görüşmeler gerçekleştiren Bucak Yeni Seçmen Biriminin attığı tohumlar yeşerdi

Tohum yetiştirilen alanlar kontrol edildi
Bölgesel

Tohum yetiştirilen alanlar kontrol edildi

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri Afyonkarahisar’da yetiştirilen tohumluk alanlarda inceleme yaptı. işte detaylar ..

Tefenni Belediyesi Yerli Tohum Üretimine Başladı
İş Dünyası

Tefenni Belediyesi Yerli Tohum Üretimine Başladı

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, yazılı bir açıklama yaparak yerli tohum üretimine başladıklarını bildirdi.

Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonası Sivas’ta başladı
Spor

Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonası Sivas’ta başladı

Sivas’ın ev sahipliğinde düzenlenen U15 Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonası, 196 sporcunun katılımıyla başladı.

Sivas'ın Ulaş İlçesinde Kaya Düşmesi Tehlikesine Karşı AFAD'dan Önemli Adım
Yaşam

Sivas'ın Ulaş İlçesinde Kaya Düşmesi Tehlikesine Karşı AFAD'dan Önemli Adım

Sivas'ın Ulaş ilçesi Boğazdere köyünde kaya düşmesi riskine karşı İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri iş makineleriyle hendek açarak kalıcı önlem aldı.