Taceddin Akbaş

Anadolu kadını üretiyor diğer kadınlar tüketiyor

Taceddin Akbaş'ın 'Anadolu kadını üretiyor diğer kadınlar tüketiyor' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Batman’ın Sason İlçesi’nde ve “Sason Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletme Kooperatifi’’ çatısı altında bir araya gelen kadınlar, kendi tarifleriyle elde ettikleri ‘Çiçek Lokumu’na ve benzer ürünlerine tescil almaya çalışıyorlarmış. Yani Batman Valiliği ve Sason Kaymakamlığı’nın maddi manevi desteğiyle ve 2021 yılında kurulan ‘7 ortaklı Sason Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletme Kooperatifi; coğrâfî işâretli Sason Çiçeğiyle lokum, cevizli pestil ve muska gibi yöresel lezzetler hazırlamış ve bu birbirinden orijinal ve organik ve birbirinden lezzetli ve tabii ki de yerel ürünleri tescil ettirmek için gerekli işlemleri başlatmış.
Çalışmaları hakkında Anadolu Ajansı’na (AA) açıklamalar yapan ve kendilerine has tarifleriyle Sason çiçeği kullanarak ürettikleri lokum için de patent başvurusunda bulunduklarını hatırlatan Kooperatif Başkanı Muhsîne Bozkurt Hanım; Sason çiçeği üzerine çalışma yürüttüklerini hatırlatmış ve “Sason Çiçeği için bir araya geldik ve arkadaşlarımızla çilekten birçok ürün hazırladık. Deneme yanılma yöntemiyle bu işe giriştik. Gerçekten sonuç çok güzel oldu. İkram ettiğimiz kişilerden çok güzel geri dönüş ve bildirimler aldık. Fuarlarda ürünlerimizin tanıtımını yaptık. Ürünlerimiz beğenilince aldığımız siparişleri karşılayıp ürünlerimizi daha da geliştirmeye başladık… Geçtiğimiz yıl bir ton çilekten çeşitli ürünler elde ettik ve hediye ürünler hazırlayarak satışa sunduk. Ancak kapsamlı bir üretim yapamadığımız için, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Kalkınma İdaresine üretimin artırılmasına yönelik bir imalât projesi sunduk… Projemiz değerlendirme aşamasında. Projemiz onaylanırsa üretimimizi daha da geliştirmeyi ve artırmayı düşünüyoruz…” demiş.
BEN BU KADINLARIMIZIN DENEMELERİNİ BİLE TAKDÎRE
ŞÂYAN BULUYOR ve TIPKI BAYEZİD-İ BİSTÂMİ GİBİ ‘HER
ARAYAN BULAMAZ LÂKİN ‘’BULANLAR ARAYANLARDIR”
DİYOR ve BUNU BİR ÖRNEKLE İSPATLAMAK İSTİYORUM
Birçoğumuzun bildiği ya da açık kayıtlardan öğrendiği gibi, Kanadalı bir bilim adamı ve ampulün mûcidi olan Thomas Edison da ampulü 6 bin denemeden sonra bulmuş ve kendisine ‘5 bin 999 denemen veya emeğin boşa gitti!’ diyenlere de “Olsun ben 5 bin 999 yoldan ampulün bulunmayacağını öğrendim…” demişti!
Bendeniz de, büyüme bir şehirli olsam da doğma bir köylü ve çiftçi bir ailenin çocuğu olarak, artı genelde tarım ve hayvancılıkla uğraşan herkesi, özelde de köylülerimizin bu ve buna benzer girişimlerini yakından takip eden ve gönülden destekleyen bir gazeteci olarak Sason’lu kadınları da cân-ı gönülden kutluyor, başta Kooperatif Başkanları Muhsîne Hanım olmak üzere Kooperatifin tüm üye, etkili ve yetkililerini tebrik ediyor, girişimlerinin ve başarılarının artarak devam etmesini diliyor, şimdi de benzer bir başka konuya daha geçmek istiyorum:
ÇEŞME BELEDİYESİ DE TARLA’DAN SOFRAYA ÜRETİCİ
PAZARI’’ AÇARAK ORGANİK BİR ÇALIŞMA BAŞLATMIŞ
Taze ve organik meyve ve sebzelerini vatandaşlar ile buluşturma amaçlı bir çalışma başlatan Çeşme Belediyesi bundan iki yıl önce geliştirdiği “Tarladan Sofra’ya” adlı projesini bu yıl daha da genişletmiş ve İlçe Merkezinde kurduğu ‘’Üretici Pazarı’’ her Pazartesi ve Cuma günü olmak üzere haftada iki gün ziyaretçilerine açılıyor ve alıcılarına hitap ediyormuş…
Konu Hakkında bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Ilıca da kurulan Üretici Pazarını, her yaz olduğu gibi bu yıl da faaliyete geçirdiklerini hatırlatarak, “Her zaman üreticimizin yanında olduk ve bu yıl da olacağız. Dalından koparılıp soframıza gelen en taze ve en organik ürünler için Pazarımızı her Pazartesi ve Cuma günü açık tutuyoruz…” demiş.
Yani, İzmir/Çeşmeli üreticiler taze ve organik ürünlerini vatandaşlarla buluşturuyorlar ve taze meyve ve sebzeleri, geleneksel yöntemlerle üretilmiş olan tarhana, bulgur, erişte, köy ekmeği, ev salçası, zeytinyağı, doğal bal, pekmez ve birbirinden lezzetli yöresel ürünlerle buluşturup tatlarına tat katıyorlarmış.
ARACISIZ ALIŞVERİŞ HEM DAHA UCUZ HEM DAHA
LEZİZ! (DARISI DİĞER BELEDİYELERİMİZİN BAŞINA)
BAŞLAMAK BİTİRMENİN YARISI DENİR-DOĞRUDUR
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; Çeşme Belediyesi’nin oluşturduğu Üretici Pazarı aracılığıyla, üreticiden ve doğrudan, yani aracısız alışveriş yapma imkânı sunduğu vatandaşlara hem daha ucuz hem de daha leziz-lezzetli ve daha temiz ürün, hem de tüketiciye ekonomik avantaj sağlıyormuş… Ben de bu ve buna benzer uygulamaların diğer belediyelere, kooperatiflere ve ilgili derneklere de örnek olmasını, benzer çalışmaların buralarda da başlatılmasını diliyorum… Ancak ister profesyonel olsun ister amatör, ziraatla-çiftçilikle, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişi ve aileler bile olabildiğince organik, temiz, leziz ve GDO’suz, artı sağlıklı bir şekilde ürettikleri birbirinden değerli etlerini sütlerini ve bunların ürünlerini, meyve ve sebzelerini pazarlarda satıyorlar; kendileri ise tamamen sûni yöntemlerle üretilen ve plastik kap veya kutularda saklanan ve aylarca raflarda veya dolaplarda bekletilen, dolayısıyla da insan sağlığına son derece zararlı olan asitli gazozları, ne idiğü bellen belirsiz içecekleri veya meyve sularını, katkı maddeleriyle tatlandırılarak ambalajlanmış olan ürünleri, sattıkları ürünlerinden 3-5 kat daha fazla para ödeyerek alıyor, yiyor, içiyorlar! Sonunda da doktor toktor, hastane hastane dolaşıyorlar… Onun için ben şahsen Sasonlu kadın girişimcilerin ürünlerini ve Çeşme Belediyesi’nin Üretici Pazarını bizzat gidip görmedim ama haberi bile benim dikkâtimi celbetti… O nedenle, ben bu ve bu gibi girişimcileri yürekten kutluyor, emeklerinin karşılıklarını fazlasıyla almalarını diliyor, herkese ‘yüzde 100 organik, olabildiğince yerel-yerli ve son derece millî’ saygılar sunuyorum.
HİÇ KİMSE, ELİNİN KAZANDIĞINDAN DAHA HAYIRLI
VE TATLI BİR YİYECEK YEMEMİŞTİR. ALLAH’IN (c.c)
PEYGAMBERİ DÂVUT (a.s)’DA BİZZAT ÇALIŞARAK
ELİNİN EMEĞİNİ YERDİ…
Buhâri
EMEK İÇİN ÇEKİLMİŞ HER ŞEY DEĞERLİDİR…
Mîmar Sinan
ENÇOK BOLLUK GETİREN YAĞMUR, ALIN TERİDİR!
Cenap Şahabettin
ALIN TERİYLE ISLANAN TOPRAK KURUMAZ…
İbrahim Olcaytu
EMEK OLMADAN HİÇBİR ŞEY YETİŞMEZ…
Sofokles
YENİ BİR YEMEĞİN BULUNMASI, İNSANI YENİ BİR
YILDIZIN BULUNUŞUNDAN DAHA ÇOK SEVİNDİRİR…
BAŞKA BİR ARAYIŞI OLMAYANIN, BAŞKA BİR
BULUŞU DA OLMAYACAKTIR…
BİR ŞEYLERİ KEŞFETMEK ONLARI KEŞFETMEYİ
ARZULAMAKLA MÜMKÜN OLUR!
Kolektif
EMEK OLMADAN YEMEK OLMAZ!
Atasözü

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

18
MAYIS

2024

Geciken adalet adalet olmadığı gibi! Geciken tasarruf da tasarruf olmaz

Taceddin Akbaş'ın 'Geciken adalet adalet olmadığı gibi! Geciken tasarruf da tasarruf olmaz' adlı köşe yazısı Devamı

17
MAYIS

2024

Bir farenin kurtardığı yuva

Taceddin Akbaş'ın 'Bir farenin kurtardığı yuva' adlı köşe yazısı Devamı

16
MAYIS

2024

Aile günü, hava şehitleri anma günü ve gençlik haftası hakkındaki düşüncelerim

Taceddin Akbaş'ın 'Aile günü, hava şehitleri anma günü ve gençlik haftası hakkındaki düşüncelerim' adlı köşe yazısı Devamı

15
MAYIS

2024

Hemşirelerin haftaları kutlu kendileri de hastaları da mutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Hemşirelerin haftaları kutlu kendileri de hastaları da mutlu olsun' adlı köşe yazısı Devamı

14
MAYIS

2024

Dünya çiftçilerin günleri kutlu bizim çiftçiler hep mutlu olsun(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Dünya çiftçilerin günleri kutlu bizim çiftçiler hep mutlu olsun(!)' adlı köşe yazısı Devamı

13
MAYIS

2024

Vakıflar haftamız kutlu hayatımız vakıf olsun(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Vakıflar haftamız kutlu hayatımız vakıf olsun(!)' adlı köşe yazısı Devamı

12
MAYIS

2024

Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

11
MAYIS

2024

Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım(!)' adlı köşe yazısı Devamı

10
MAYIS

2024

Genelde '365 gün ve 52 hafta', özelde de haftalarında engellileri unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Genelde '365 gün ve 52 hafta', özelde de haftalarında engellileri unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

09
MAYIS

2024

Bu yaz yoğun bir haşere tasallutuna maruz kalabilir ve zamanından önce arı ölümlerine şahit olabiliriz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bu yaz yoğun bir haşere tasallutuna maruz kalabilir ve zamanından önce arı ölümlerine şahit olabiliriz!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Bayburtta Hünerli kadınlardan marifetli çalışmalar
Bölgesel

Bayburtta Hünerli kadınlardan marifetli çalışmalar

Hünerli kadınlar hem üretiyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyorlar işte detaylar işte detaylar..

El emekleri göz nurları Bir arada
Bölgesel

El emekleri göz nurları Bir arada

Üreten kadınlar geleneksel sokakta buluşacak işte detaylar..

Girişimci Kadınlara Mikrokredi Desteği
Bölgesel

Girişimci Kadınlara Mikrokredi Desteği

Vali Hasan Şıldak, Valiliğimiz koordinesinde İlimizde “mikrokredi” hizmeti sunan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında desteklenen 15 kadın girişimciye temsili çeklerin veirldiği törene katıldı.

Oğuzhanspor yeniden BAL'da
Spor

Oğuzhanspor yeniden BAL'da

Bölgesel amatör Ligin gediklisi Bucak belediyesi Oğuzhanspor, yeniden BAL ligine çıktı.

Off-road yarışları nefesleri kesti
Spor

Off-road yarışları nefesleri kesti

Düzce’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde off-road yarışları yapıldı. Yarışlarda gençler adrenaline doydu.

Düzce'de Bağımlılıkla mücadele için bisiklet turu
Bölgesel

Düzce'de Bağımlılıkla mücadele için bisiklet turu

Yeşilay'ın bağımlılıkla mücadeleye dikkat çektiği bisiklet turu Düzce'de de yapıldı. Vali Selçuk Aslan, "Düzce çok hoş bir bisiklet şehri" dedi.