Taceddin Akbaş

Besicilerin 'Kendilerini değil' hayvanlarını kurban edelim!

Taceddin Akbaş'ın 'Besicilerin 'Kendilerini değil' hayvanlarını kurban edelim!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Kurban Bayramına 5 gün gibi kısa bir süre kaldı ve imkânı olan ve hayvan alıp, satma ve kesip yüzme, kestiği hayvanın etini kemiğinden ayırma konusunda (ve varsa eğer diğer ortaklar arasında ve eşit bir şekilde paylaştırma konusunda) mahir-usta olan Müslümanlar kurbanlıklarını aylar önce ve belki de bir yıl önce alıp bir yerlerde beslediler… Benim gibi sadece küçükbaş hayvanı kesip yüzebilen ve etini kemiğinden ayırabilen Müslümanlar ise ya küçükbaş bir kurbanlık aldılar ya da büyükbaş hayvan kesenlerle ortak oldular veya olacaklar… Dolayısıyla da Kurban Bayramında kurban kesme vecîbelerini yerine getirecekler inşaAllah! O nedenle ben daha yazımın başında ‘kurban kesen ya da kestiren ve sözüm geçen tüm okurlarıma, etkili ve yetkililere, “Besicilerin ‘kendilerini’ değil hayvanlarını kurban edelim! Yani mümkün olduğunca erkek cinsinden ve bilhassa küçükbaş hayvanları kurban edelim ki, hem büyükbaş hayvan nesillerinin azalmasına, hem de kurban, hattâ hayvan fiyatların yükselmesine neden olmayalım!’ diyeceğim ama bunu maalesef diyemiyorum. Çünkü hemşerilerimizin tamamına yakını koç veya koyun ya da keçi eti yemeyi sevmiyorlar. O nedenle kurban bayramlarında ya küçükbaş hayvan kurban kesiyorlar, ya da büyükbaş hayvan kesicileriyle ortak oluyorlar!
Hasılı; besicilikle iştigal eden vatandaşlardan bazıları, ‘Kurban fiyatlarında geçen yıl aldığımız bir hayvanı bu yıl satarak iyi para kazanıyor olabiliriz. Ancak bu yıl sattığımız ve fena da para kazanmadığımız bir kurbanlık hayvanı gelecek yıl yerine koyamayabiliriz! O nedenle besiciler gelecek yılki kurbanlık hayvanlarını şimdiden düşünmeye başladı ve besiciler bu yıl sattıkları kurbanlık hayvanlarının aynısını gelecek yıl yerine koyamama, dolayısıyla da kârdan değil, sermayeden zarar etme telaşına düştüler!
TARIM ORMAN BAKANLIĞI, HAYVANCILIK
POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ!! VE
PROFESYONEL YETİŞİTİCİLERİN YANINDA!
AMATÖR YETİŞTİRİCİLER DE GÖZETİLMELİ
İlimiz dâhil, Ülkemiz büyük bir tarım ve hayvancılık ülkesi ve Ülkemizin olabildiğince geniş kapasiteli, etkili ve yetkili bir ‘Tarım ve Orman Bakanlığı Var. Ve bu Bakanlığın her ilde İl Müdürlüğü, her ilçede ilçe müdürlüğü olduğu gibi, Bakanlıkta uzmanlardan oluşan müstakil bir Hayvancılık Genel Müdürlüğü; Bu Genel Müdürlüğün de yine uzmanlardan oluşan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanlıkları var… Amma velâkin ben bu dairelerin herhangi bir hayvancılık planlarını, projelerini görmedim, duymadım… Ayrıca başta ilimiz olmak üzere birçok ilde veteriner, ziraat ve orman fakülteleri, tüm illerde ve birçok ilçe de Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri ve bunların bir Genel Başkanlığı var… Ancak ben biri ikisi hâriç bu kurum ve kuruluşların ortaklaşa geliştirdikleri bir hayvancılık, ziraatçılık ve ormancılık plan ve projelerini de görmedim duymadım bilmiyorum… Oysa iki kere ikinin dört ettiğini bilmeyen olmadığı gibi, ülkemizin büyük bir ziraat, tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu da bilmeyen bir kişi, kurum ya da kuruluş yoktur…
ORMAN VE MERA ALANLARI İNŞAATA AÇILMAMALI!
BUGÜN DEPREM, SEL, YANGIN VE BENZER AFETLERİ
KONUŞUYORUZ! AMA YARIN ET VE SÜT… GİBİ GIDA
MADDELERİNİN YOKLUĞUNDAN YAKINIR-ACINIRIZ!
İlgilenenlerin bilecekleri gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oluruyla yayınlanan bir Kararname ile OHAL kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, gerektiğinde orman ve mera alanlarını inşaata açabilecek… Yani, söz konusu Kararnameye göre “âfet bölgesi îlân edilen yerlerde, âfetlerden etkilenen kişilerin veya ailelerin kesin kararları, fay hattı mesafesi, zeminin elverişliliği, yerleşim merkezine yakınlığı gibi kriterler gözetilerek (AFAD’ın yeni yerleşim merkezlerinin tespitine ilişkin görev ve yetki hakları saklı kalmak kaydıyla) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca rêsen belirlenerek ilgili kurumlara bildirilir…” deniliyor.
MERALAR VE ORMANLIK ALANLAR YAPILARA
DEĞİL, KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARA… AÇILMALI!
Velhâsıl-ı kelâm, ben ülkemiz de bir konut açığı olduğunu sanmıyorum ama ciddi bir düzensiz veya plansız programsız yapılaşma olduğunu sanıyorum. O nedenle ben ‘meralar ve ormanlık alanlar rant veya kolay düşkünü kişi veya kuruluşlara ya da oluşumlara değil, küçük baş hayvan yetiştiricilerine açılmalı, dolayısıyla da gerekli gereksiz şekilde büyükbaş hayvan kesimlerinin önüne geçilmeli! Değilse bugün deprem, sel ve yangın gibi âfetleri konuşuyoruz, ama yarın et ve süt gibi gıda maddelerinin yokluğundan, kıtlığından ya da fiyatların pahalılığından acınmaya ve yakınmaya başlayabiliriz!’ diye endişeleniyorum.
GENELDE BAKANLIKLAR, ÜVİVERSİTELER, ZİRAAT
ORMAN VE VETERİNER FAKÜLTELERİ, ÖZELDE DE
ZİRAAT ODALARI VE YETİŞTİRİCİ BİRLİKLERİNDEN
OLUŞAN ÇALIŞTAYLAR DÜZENLENMELİ(!!) VE BU
ÇALIŞTAYLAR DA ÜLKEMİZİN TARIM, ORMAN VE
HAYVANCILIK GİBİ PROBLEMLERİ GÖRÜŞÜLMELİ
Hülâsâ-i netice; Ülkemiz de denizcilik, esnaf ve sanatkârlar Bakanlığı hariç hemen her şeyin bir Bakanlığı var ve bu bakanlıkların sahalarında veya alanlarında uzman kadroları olduğu gibi, tüm il ve ilçelerde etkili ve yetkili temsilcilikleri veya müdürlükleri de var! Ayrıca Ülkemizde yine en büyük sivil toplum teşkilatlarından biri olan ve bünyesinde deneyimli elamanları bulunan Ziraat Odaları, hayvan Yetiştirici Birlikleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri, artı Ticaret Borsaları gibi ehliyetli ve liyâkatli kuruluşlar var… O nedenle ilgili bakanlıklar sık sık bu kurum ve kuruluşlarla bir araya gelmeli, bunların görüşlerini almalı, hattâ bu kurum ve kuruluşlarla birlikte hareket etmeli!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
TEDBİR GİBİ AKIL YOKTUR. SAKINMAK GİBİ VERA
YOKTUR… İYİ-GÜZEL HUY GİBİ HASEP YOKTUR!
Hadis-i Şerif
DANIŞAN DAĞDAN AŞMIŞ, DANIŞMAYAN
DÜZ YOLDA ŞAŞMIŞ!
VE İŞLEYENDEN AL BECERENE VER…
ll Atasözü

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

18
MAYIS

2024

Geciken adalet adalet olmadığı gibi! Geciken tasarruf da tasarruf olmaz

Taceddin Akbaş'ın 'Geciken adalet adalet olmadığı gibi! Geciken tasarruf da tasarruf olmaz' adlı köşe yazısı Devamı

17
MAYIS

2024

Bir farenin kurtardığı yuva

Taceddin Akbaş'ın 'Bir farenin kurtardığı yuva' adlı köşe yazısı Devamı

16
MAYIS

2024

Aile günü, hava şehitleri anma günü ve gençlik haftası hakkındaki düşüncelerim

Taceddin Akbaş'ın 'Aile günü, hava şehitleri anma günü ve gençlik haftası hakkındaki düşüncelerim' adlı köşe yazısı Devamı

15
MAYIS

2024

Hemşirelerin haftaları kutlu kendileri de hastaları da mutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Hemşirelerin haftaları kutlu kendileri de hastaları da mutlu olsun' adlı köşe yazısı Devamı

14
MAYIS

2024

Dünya çiftçilerin günleri kutlu bizim çiftçiler hep mutlu olsun(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Dünya çiftçilerin günleri kutlu bizim çiftçiler hep mutlu olsun(!)' adlı köşe yazısı Devamı

13
MAYIS

2024

Vakıflar haftamız kutlu hayatımız vakıf olsun(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Vakıflar haftamız kutlu hayatımız vakıf olsun(!)' adlı köşe yazısı Devamı

12
MAYIS

2024

Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

11
MAYIS

2024

Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım(!)' adlı köşe yazısı Devamı

10
MAYIS

2024

Genelde '365 gün ve 52 hafta', özelde de haftalarında engellileri unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Genelde '365 gün ve 52 hafta', özelde de haftalarında engellileri unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

09
MAYIS

2024

Bu yaz yoğun bir haşere tasallutuna maruz kalabilir ve zamanından önce arı ölümlerine şahit olabiliriz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bu yaz yoğun bir haşere tasallutuna maruz kalabilir ve zamanından önce arı ölümlerine şahit olabiliriz!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Türkiye'de Hayvancılığın Ruhsat Sorunu! Bayramı sakın beklemeyin
İş Dünyası

Türkiye'de Hayvancılığın Ruhsat Sorunu! Bayramı sakın beklemeyin

Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, Türkiye'de hayvancılık yapan üreticilerin işletmelerinin yüzde 95'inin ruhsatsız olduğunu açıkladı. Detaylar haberimizde...

Kurbanlık Fiyatları Uçuşa Çıktı: Eskişehir'de 25 Bin Lira!
Bölgesel

Kurbanlık Fiyatları Uçuşa Çıktı: Eskişehir'de 25 Bin Lira!

Eskişehir’de Kurban Bayramı’na yaklaşık 1 ay kala küçükbaş fiyatları 10 bin ile 25 bin lira arasında değişirken koyunun ortalama canlı baskül kilogram fiyatı 140, kuzunun ise 240 lira.

Sakarya’da   1 ton 600 kilogram ağırlığındaki ‘Paşa’ isimli tosun alıcısını bekliyor
Bölgesel

Sakarya’da 1 ton 600 kilogram ağırlığındaki ‘Paşa’ isimli tosun alıcısını bekliyor

Sakarya’da Kurban Bayramı öncesinde 1 ton 600 kilogram ağırlığındaki ‘Paşa’ adı konulan tosun, 750 bin TL’ye satışa çıkarıldı. Fiyatı, ikinci el otomobiller ile yarışan tosun alıcısını bekliyor.

Kurban Bayramı'na Az Kaldı! Kurbanlık alacakları kara kara düşündüren fiyatlar
Bölgesel

Kurban Bayramı'na Az Kaldı! Kurbanlık alacakları kara kara düşündüren fiyatlar

2024 Kurban Bayramı'nda keseceğiniz kurbanlığın fiyatını merak ediyor musunuz? Dana, koç, koyun ve keçi fiyatları ne kadar oldu? Büyükşehirlerde kurban fiyatları daha yüksek! İstanbul, Ankara ve İzmir'de kurbanlık fiyatları ne kadar?

Sivas Ticaret Borsası: Kurban Bayramı Kesim ve Fiyatları Açıklandı
Yaşam

Sivas Ticaret Borsası: Kurban Bayramı Kesim ve Fiyatları Açıklandı

Sivas Ticaret Borsası tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatları açıklandı.

Kırşehir'de Kurban Bayramı hazırlıkları
Bölgesel

Kırşehir'de Kurban Bayramı hazırlıkları

Kırşehir'de, tarihi eski zamanlara dayanan Uzun Çarşı'da Kurban Bayramı hazırlıkları başladı.