Taceddin Akbaş

Mülakat sistemi devam etmeli ama mülakatçılar da iyi belirlenmeli!

Taceddin Akbaş'ın 'Mülakat sistemi devam etmeli ama mülakatçılar da iyi belirlenmeli!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

İlgilenenlerin bilecekleri ya da hatırlayacakları gibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bundan bir müddet önce yaptığı bir açıklama da “Görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülâkatlar kaldırılmalı veya kaldırılacak…” demiş ve bu açıklamanın üzerine konuşan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de Erdoğan’ın belirlediği liyâkat sınırını hatırlatarak, “En önemli meslek öğretmenlik… O nedenle öğretmeni seçerken hem akademik hem uzmanlığıyla ilgili alan bilgisini iyi tesis etmeliyiz. Çünkü biz kul hakkı yemek istemiyoruz… Bize ‘şunu da yaparsanız iyi olur’ diyecek çıkarsa o önerileri de dikkâte almaya hazırız…” demişti!

Bendeniz de bundan 10-15 yıl kadar önceki bir yazıma ‘meslekî tekâmül mümkündür, ama ahlâki tekâmül mümkün olmayabilir!’ şeklinde bir başlık atmış ve nedenlerini niçinlerini özetlemeye çalışmıştım… Bugünde son zamanlarda sık gündeme gelen ‘mülâkat kaldırılsın…’ şeklindeki görüş ve düşünceleri değerlendirmek istiyorum:

Şöyle ki, ehliyet ve liyâkat önemlidir ama mülâkatta gereklidir… Ancak, mülâkat yapacak yetkililer de iyi seçilmelidir… Çünkü insanlar herhangi bir iş için, şu veya bu şekilde ihtiyaç duydukları ya da duyacakları için bir ehliyet aldıkları-alabildikleri gibi, şöyle ya da böyle bir şekilde bir liyâkat sahibi de olabilirler… Dolayısıyla da müktesebatlarına uyan bir işe girebilir veya yerleştirilebilirler… Ancak bütün bu özelliklerini gölgeleyecek bir fıtrata-yaratılışa veya geçmişe sahip iseler ki, mümkündür, orda biraz durup düşünmek gerekir! Çünkü bazı kişiler işinin ehli ve mesleğinin erbabı olsalar bile meslek ahlâkına uygun yapıya sahip oymuyor ve erbabı oldukları işlerinin gelenek, görenek, usul, adap, kural ve kaidelere uygun davranamıyor! Dolayısıyla da çalıştıkları, kurum, kuruluş veya işyerlerine kazandırdıklarından fazlasını kaybettiriyorlar! Ve bunun da çok örnekleri de vardır… Yani insanlar ilk etapta işlerinin uzmanı, ehliyetlisi veya liyâkatlisi olmasalar-olamasalar bile bu hasletleri sonradan veya zamanla kazanabilirler… Daha doğrusu bazı insanların mesleklerinde tekâmül etmeleri, sanatlarını geliştirme ihtimalleri yüksektir, ancak ahlâklarında düzelme ihtimalleri zayıftır! Onun için mülâkat geretlidir.

Her neyse, bu iddialarımı yaşanmış bir hatıramla desteklemek ve sevgili okurlarımı tatmin etmek istiyorum:

Şöyle ki; 1976-1977 yılarında dönemin Başbakan Yardımcısı merhum Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Hocamızın tensipleri ve yine rahmetli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Prof. Dr. Korkut Özal’ın da olurlarıyla Burdur’umuza iyi-güzel bir Et Kombinası kazandırılmış ve bu Kombinaya çok sayıda işçi ve memurun alınması gündeme gelmişti. Ve Erbakan Hocamın da, Bakan Korkut Özal’ın da, dolayısıyla da üst yönetiminin de dindar kişilerden oluştuğunu bilen kimseler, başlarına birer takke geçirerek, ellerine 3 devirli tesbihler alarak ve iktidar ortağı Millî Selâmet Partisi’nin (MSP) Burdur’daki temsilcilerinin, etkili ve yetkili kişilerin namaz kıldıkları cemilerde namaz kılmaya başlamışlardı ki, ben de o zaman Erbakan Hocamın Partisi olan MSP’nin Gençlik Kolları Başkanı idim ama Kombinaya Partili ağabeylerimizin yardımlarıyla değil, dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı merhum Fehim Adak Beyefendi’nin bizzat ilgilenmesiyle alınmıştım! Dolayısıyla da o insanların tamamına yakınının gelmişini geçmişini ve çalışmasını iyi biliyordum!

Demem o ki, ömürlerinde ilk defa böyle bir imkân elde etmiş olan MSP’li Bakanlar ve onların atadığı bürokratlar ile İl ve ilçe Yöneticileri, birçok MSP ya da Millî Görüş karşıtı kişiyi olduğu gibi, ‘Ecevit’ lâkaplı bir kişinin bile işe alınmasına referans verdiler! O kişiler de MSP’nin Hükümetteki ortaklığı sona erdiği gün kendi dünya görüşlerine yakın partileri seçmeye ve sendikalara geçmeye başladılar…

Sadede geliyor ve sözü şimdi de asıl konum olan mülâkat konusuna getirmek istiyorum:

Yukarıda da ifâde etmeye çalıştığım gibi, insanlar bir şekilde sürücü ehliyeti alabiliyorlar ve bu ehliyetler uzun süre herhangi bir denetime veya kontrole tabi tutulmadan kullanıma açık kalıyor! Ancak, ben öyle eski yeni ehliyetli sürücüler biliyorum ki, araçlarını yerinden bile hareket ettiriyor ve garajlardan dahî çıkaramıyorlar… Sürücülükte hal böyle olduğu gibi, isimlerinin başını çeşitli titrler veya unvanlar ekleyen-eklettiren bazı kişiler hiç ehilleri olmadıkları halde önemli yerlerde görev alabiliyor, çalışabiliyor, çok ciddi makam ve mevkilere gelebiliyor-getirilebiliyorlar… Amma velâkin ne görevlerini bihakkın yerine getirebiliyorlar ne de aldıkları ücretlerin hakkını verebiliyorlar…

Demem o ki; hiçbir işe alımda mülâkat kaldırılmamalı, ancak mülâkat yapacak kişi, kurul veya komisyonlar da işinin ehli, konusunun uzmanı ve hak hukuk gözeten kişilerden seçilmeli!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

HER KİM, ALLAH’IN (c. c) RIZASI OLACAĞI DAHA

LİYÂKATLİ BİRİSİ VARKEN, ADAM KAYIRMAK

MAKSADIYLA KENDİ MÜSLÜMANLARIN İŞİNİ

DERUTTE EDERSE ONLARIN ÜZERİNE GÖSTERİŞ

İÇİN BİRİNİ SEÇER, RESMÎ GÖREV VERİRSE, ALLAH’IN

LÂNETİ ONUN ÜZERİNEDİR. ALLAH ONU CEHENNEME

SOKULUNCAYA KADAR NE FARZ, NE NÂFİLE HİÇBİR

İBÂDETİNİ KABUL EHMEZ… AYRICA İŞ EHLİNE VERİLMEZSE

KIYAMET YAKLAŞMIŞ DEMEKTİR! Hz. Muhammed (sav)

LİYÂKAT OLMADAN KAZANILAN, MÜSTEHAK

OLMADAN KAYBEDİLİR… Villiam Shakespeare

KAPTANI USTA OLMAYAN GEMİYE HER

RÜZGÂR KÖTÜDÜR… George Herbert

KURBAĞAYI KOLTUĞA DA OTURTSAN, O YİNE

ÇAMURA ATLAR… Arthur Miller

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

18
MAYIS

2024

Geciken adalet adalet olmadığı gibi! Geciken tasarruf da tasarruf olmaz

Taceddin Akbaş'ın 'Geciken adalet adalet olmadığı gibi! Geciken tasarruf da tasarruf olmaz' adlı köşe yazısı Devamı

17
MAYIS

2024

Bir farenin kurtardığı yuva

Taceddin Akbaş'ın 'Bir farenin kurtardığı yuva' adlı köşe yazısı Devamı

16
MAYIS

2024

Aile günü, hava şehitleri anma günü ve gençlik haftası hakkındaki düşüncelerim

Taceddin Akbaş'ın 'Aile günü, hava şehitleri anma günü ve gençlik haftası hakkındaki düşüncelerim' adlı köşe yazısı Devamı

15
MAYIS

2024

Hemşirelerin haftaları kutlu kendileri de hastaları da mutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Hemşirelerin haftaları kutlu kendileri de hastaları da mutlu olsun' adlı köşe yazısı Devamı

14
MAYIS

2024

Dünya çiftçilerin günleri kutlu bizim çiftçiler hep mutlu olsun(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Dünya çiftçilerin günleri kutlu bizim çiftçiler hep mutlu olsun(!)' adlı köşe yazısı Devamı

13
MAYIS

2024

Vakıflar haftamız kutlu hayatımız vakıf olsun(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Vakıflar haftamız kutlu hayatımız vakıf olsun(!)' adlı köşe yazısı Devamı

12
MAYIS

2024

Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

11
MAYIS

2024

Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım(!)' adlı köşe yazısı Devamı

10
MAYIS

2024

Genelde '365 gün ve 52 hafta', özelde de haftalarında engellileri unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Genelde '365 gün ve 52 hafta', özelde de haftalarında engellileri unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

09
MAYIS

2024

Bu yaz yoğun bir haşere tasallutuna maruz kalabilir ve zamanından önce arı ölümlerine şahit olabiliriz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bu yaz yoğun bir haşere tasallutuna maruz kalabilir ve zamanından önce arı ölümlerine şahit olabiliriz!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Bucak'ta 14 Eylül'de iş görüşmesini kaçırmayın!
Eleman İlanı

Bucak'ta 14 Eylül'de iş görüşmesini kaçırmayın!

AGT tarafından Burdur Bucak'ta 14 Eylül Perşembe günü saat 10:00'da Bucak Öğretmenevinde işe alım mülakatı yapılacak.

BUCAK’TA UYGULAMALI MÜLAKAT BAŞLADI
İş Dünyası

BUCAK’TA UYGULAMALI MÜLAKAT BAŞLADI

Bucak Belediyesi işçi alım mülakatları sürüyor. Sözlü mülakat kısmında işe başvuran kişilerinin evrakları kontrol edilerek, istenen şartları sağlaması durumunda uygulamalı mülakata katılacakları bildirildi. 490 kişinin başvurduğu Bucak Belediye işçi alımının mülakatlarına 369 kişi katıldı.

Oğuzhanspor yeniden BAL'da
Spor

Oğuzhanspor yeniden BAL'da

Bölgesel amatör Ligin gediklisi Bucak belediyesi Oğuzhanspor, yeniden BAL ligine çıktı.

Off-road yarışları nefesleri kesti
Spor

Off-road yarışları nefesleri kesti

Düzce’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde off-road yarışları yapıldı. Yarışlarda gençler adrenaline doydu.

Düzce'de Bağımlılıkla mücadele için bisiklet turu
Bölgesel

Düzce'de Bağımlılıkla mücadele için bisiklet turu

Yeşilay'ın bağımlılıkla mücadeleye dikkat çektiği bisiklet turu Düzce'de de yapıldı. Vali Selçuk Aslan, "Düzce çok hoş bir bisiklet şehri" dedi.

Kastamonu'da Feci Kaza! 1 Kişi Hayatını Kaybetti
3. Sayfa

Kastamonu'da Feci Kaza! 1 Kişi Hayatını Kaybetti

Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde sollama yapmak isterken karşı yönden gelen minibüs ile çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti.