Taceddin Akbaş

Tarım fuarımız, tarımımızın 'Can Simidi' olur İnşaallah!

Taceddin Akbaş'ın 'Tarım fuarımız, tarımımızın 'Can Simidi' olur İnşaallah!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

TARIM FUARIMIZ, TARIMIMIZIN “CAN SİMİDİ” OLUR İNŞAALLAH!

Birçoğumuzun duyduğu, gördüğü, bazılarımızın da bizzat gittiği ve gezip gördüğü gibi, İlimiz Burdur; 2 Mayıs’ta açılan ve 5 mayısta kapanacak olan bir fuara ev sahipliği yapıyor. O nedenle ben doğma bir köylü ve büyüme bir Burdurlu, çiftçi bir ailenin en küçük evlâdı, nâçiz bir gazeteci ve sâde bir vatandaş olarak daha yazımın başında ‘bu Fuarın çorbasında tuzu bulunan herkesi yürekten kutluyor, tamamına teşekkür ediyor; böyle iyi güzel bir Fuarın amacına ulaşmasını diliyorum. Ve başta biz medya kuruluşları ile medya mensupları olmak üzere tüm Burdurluların, artı Burdur’un ekmeğini yiyip suyunu içen kişilerin, bilhassa meslek kuruluşlarının, STK yöneticilerinin ve saygıdeğer yetkililerin el ele vererek Fuarın amacına ulaşmasına yardımcı olmalarını diliyorum… Şimdi de sadede geliyor ve Fuar hakkındaki yorumuma geçmek istiyorum:

Şöyle ki; önceki yıllarda olduğu gibi, bu yılda Burdur Belediyesi Uzay Çatı altında (Salı pazarı alanında), 2 Mayıs Perşembe günü açılan ve 5 Mayıs Pazar günü da kapanacak olan “Teke Yöresi 9. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’ İlimizin can çekişmekte olan tarım ve hayvancılığına can suyu verecek, yani alarm vermekte olan tarım ve hayvancılığımıza can simidi olacak’ gibi gözüküyor… Yani birkaç dönemliğine de olsa bir dönem eğitimdeki başarısıyla ünlenen, dolayısıyla da “Eğitimin Başkenti veya Eğitim Şehri Burdur’’, bazen de ‘Uyuyan Güzel Burdur’ gibi unvanlarla anılan Gadın Burdur’umuz; uzun bir sürede ‘Göller, güller ve gönüller diyarı, Türkiye’nin Süt Pınarı, Türkiye’nin Hollanda’sı ve Tekeler Yöresi’’ gibi iyi güzel unvanlarla da anıldı! Ancak, sık sık yapılan bakan ve bakanlık kadrosu veya personeli değişikliği, dünyayı kasıp kavuran pandemi süreci, Güneydoğu Anadolu depremi ve Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail’in aylardır Gazze’de uyguladığı soykırım, uzun süredir yaşanan küresel ısınma ve iklim değişikliği ve kuraklık’ gibi olumsuzlukların yükselttiği girdi, araç gereç fiyatları Dünya ve Türkiye genelini de Burdur özelini de ciddi bir şekilde etkiledi ve etkilemeye de devam ediyor maalesef…

Bunun farkında, fevkinde ve derdinde olan İlimizin yerel yöneticileri ve meslek kuruluşları bütün bu olumsuzluklardan etkilenen, hattâ yüzüstü sürünmekte olan tarım ve hayvancılığımızı yeniden ayağa kaldırmak, dolayısıyla da hem ilimize hem de ülkemize katkı sağlamak için çareler ararken; bundan 10 yıl kadar önce düşünmüş taşınmış ve İlimizde geniş katılımlı bir Tarım, Hayvancılık, Tarım Aletleri ve Yem Fuarı’ adı altında bir fuar düzenlemeye karar vermişler… Ve bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilmekte olan bahsime konu Fuar sayesinde hem ilimizde üretilen ‘birbirinden temiz ve leziz’ gıda maddeleri (ki, bunlardan 14 tanesi ‘’Coğrâfî İşaret Belgesi’ aldı), hem de Üniversitemiz (MAKÜ) ile İlimizin ve ülkemizin diğer bölgelerinde imal edilen tarım alet ve edavatlarını tanıtmayı ve de satışını yapmayı planlamışlar. İyi güzel de yapmışlar… Çünkü bir şeye başlamak bitirmenin yarısıdır!

FUAR’IN AÇILIŞINDA.. KONUŞAN UZMANLARI CAN KULAĞI İLE DİNLEDİM ve UMUTLANDIM

Fuarın açılışına Tarım ve Orman Bakanı’nın ya da yardımcılarından birinin, meselâ hemşerimiz Prof. Dr. Ahmet Gümen’in yanı sıra ilimiz ve bölgemiz milletvekillerinin ve parti yöneticilerinin katılmalarını beklediklerini, ancak yoğun programları nedeniyle katılamadıklarını öğrenen vatandaşlar üzüntülerini dile getirirlerken, ben şahsen açılışta konuşan tüm hatipleri can kulağı ile dinledim ve İlimin tarım ve hayvancılığı adına ümitlendim…

Çünkü başta Vali Türker Öksüz, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik ve Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay olmak üzere sahasında uzman ve otorite olan konuşmacılar, temsil ettikleri kesimlerin problemlerini ve problemlerin çözüm önerilerini dile getirdiler… O nedenle ben onların sözlerini tekrarlamayacağım ama bir şeyi hatırlatmadan da yapamayacağım:

TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR’LA GÖRÜŞTÜM VE KENDİSİNE ‘TARIM BAKANLIĞI’ TEKLİFİ GELİP GELMEDİĞİNİ SORDUM!

Fen ve Ziraat Fakültelerini bitirip bitirmediğini bilmiyorum ama buralarda öğrenim gördüğünü, ayrıca uzun süredir SGK Yönetimi Kurulu Üyeliği, Türkiye Avrupa Birliği (AB) Karma İstişâre Komitesi Türkiye Kanadı üyeliği ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanlığı görevini yürüttüğünü ve çiftçiliğinin yanı sıra ticaretle de iştigal ettiğini bildiğim Şemsi Bayraktar’a Fuarın açılışına katıldıktan sonra Kendisine ‘Tarım ve Orman Bakanlığı gibi bir Bakanlık teklifi gelip gelmediğini’ sordum… Bayraktar da bana “Bana bir iki defa böyle bir teklifte bulunuldu ama ben bunu pek düşünmediğim için kabul etmedim…” dedi. Ben de kendisine ‘keşke kabul etseymişsiniz. Çünkü Türkiye’nin sizin gibi donanımlı, toprağın içinden gelen, ziraatla uğraşmakta olan, dolayısıyla da engin tecrübelere sahip olan Tarım ve Orman Bakanlarına ihtiyacı var…’ demiştim. Bayraktar ise benim bu sözüm karşıda bana teşekkür ederek, ‘’Türkiye de Bakan olmak yetmiyor. Bakanların yetkileri de geniş olmalı…’’ diyerek bakanların oldukça sınırlı yetkilerinden ve maddî kaynaklarının yetersizliğinden yakınmıştı!

Her neyse, ben şahsen ‘Teke Yöresi Burdur 9. Tarım, Hayvancılık, Tarım Aletleri ve Yem Fuarı’nın adı ve kapsam alanı gibi etkisinin de geniş olmasını ve Fuarın açılışında konuşan tüm uzmanların dilek ve temennilerinin karşılık bulmasını diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

DE Kİ; HİÇ BİLENLERLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?

Zümer Sûresi, Âyet 39

ALLAH (c.c) SİZE, MUTLAKA EMÂNETLERİ (İŞLERİ) EHLİ

OLANLARA VERMENİZİ VE İNSANLAR ARASINDA

HÜKMETTİĞİNİZ ZAMAN ADÂLETLE DAVRANMANIZI

EMREDER… Nisâ Sûresi, âyet 58

İŞ EHLİ OLMAYANLARA (lâyık olmayanlara) VERİLDİĞİ

ZAMAN KIYAMETİ BEKLE!.. Hadis-i Şerif

TOPRAK ASLA ÖLMEYEN BİR ANNEDİR..!

EĞER ELİNİZ ELMASA DEĞECEKSE, TOPRAĞA DÜŞMEK İYİDİR!

TOPRAĞI İŞLEYEN, EKMEĞİ DİŞLER VE TOPRAĞIN VERDİĞİNİ

HİÇBİR ŞEY VERMEZ! ARTI İŞLEYENDEN AL BECERENE VER!

Türk Atasözü

İYİ EKİLMİŞ KÜÇÜK TOPRAK, KÖTÜ EKİLMİŞ BÜYÜK TOPRAKTAN

DAHA FAZLA AKAR GETİRİR… Danimarka Atasözü

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

17
MAYIS

2024

Bir farenin kurtardığı yuva

Taceddin Akbaş'ın 'Bir farenin kurtardığı yuva' adlı köşe yazısı Devamı

16
MAYIS

2024

Aile günü, hava şehitleri anma günü ve gençlik haftası hakkındaki düşüncelerim

Taceddin Akbaş'ın 'Aile günü, hava şehitleri anma günü ve gençlik haftası hakkındaki düşüncelerim' adlı köşe yazısı Devamı

15
MAYIS

2024

Hemşirelerin haftaları kutlu kendileri de hastaları da mutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Hemşirelerin haftaları kutlu kendileri de hastaları da mutlu olsun' adlı köşe yazısı Devamı

14
MAYIS

2024

Dünya çiftçilerin günleri kutlu bizim çiftçiler hep mutlu olsun(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Dünya çiftçilerin günleri kutlu bizim çiftçiler hep mutlu olsun(!)' adlı köşe yazısı Devamı

13
MAYIS

2024

Vakıflar haftamız kutlu hayatımız vakıf olsun(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Vakıflar haftamız kutlu hayatımız vakıf olsun(!)' adlı köşe yazısı Devamı

12
MAYIS

2024

Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

11
MAYIS

2024

Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım(!)' adlı köşe yazısı Devamı

10
MAYIS

2024

Genelde '365 gün ve 52 hafta', özelde de haftalarında engellileri unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Genelde '365 gün ve 52 hafta', özelde de haftalarında engellileri unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

09
MAYIS

2024

Bu yaz yoğun bir haşere tasallutuna maruz kalabilir ve zamanından önce arı ölümlerine şahit olabiliriz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bu yaz yoğun bir haşere tasallutuna maruz kalabilir ve zamanından önce arı ölümlerine şahit olabiliriz!' adlı köşe yazısı Devamı

08
MAYIS

2024

Fahiş fiyata 'fahiş ceza da fahiş gecikme' oldu

Taceddin Akbaş'ın 'Fahiş fiyata 'fahiş ceza da fahiş gecikme' oldu' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Hasyurt Tarım Fuarı'na Yoğun İlgi
Bölgesel

Hasyurt Tarım Fuarı'na Yoğun İlgi

Antalya'nın Finike ilçesinde 8-10 Mayıs tarihlerinde 27’nci kez düzenlenen Hasyurt Tarım Fuarı'nı 3 günde 30 bini aşkın kişi ziyaret etti.

Finike Hasyurt Tarım Fuarı Açıldı
Bölgesel

Finike Hasyurt Tarım Fuarı Açıldı

Türkiye'nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan Finike Hasyurt Tarım Fuarı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde 27’nci kez kapılarını açtı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarımın başkenti Antalya’da

Antalya Hasyurt Tarım Fuarı  8- 10  Mayısta Açılacak
Bölgesel

Antalya Hasyurt Tarım Fuarı 8- 10 Mayısta Açılacak

Türkiye'nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan "Hasyurt Tarım Fuarı", Antalya Büyükşehir Belediyesi himayesinde bu yıl 8-10 Mayıs tarihlerinde 27'nci kez gerçekleştirilecek. 

Keziban Kabaş'ın Tekesi, Burdur Tarım Fuarı'nda İkinci Oldu
Bölgesel

Keziban Kabaş'ın Tekesi, Burdur Tarım Fuarı'nda İkinci Oldu

Kızılkaya Belediyesi'nin gururu Keziban Kabaş, emek ve gayretiyle yetiştirdiği hayvanının başarısıyla adından söz ettirdi. Yarışma alanında kendini gösteren ve rakipleri arasında önemli bir yer edinen Keziban KabaşKızılkaya Belediyesi'ni gururlandırdı.

Türkiye'nin ilk tarım fuarı kapılarını açıyor! Bu tarihte açılacak
Bölgesel

Türkiye'nin ilk tarım fuarı kapılarını açıyor! Bu tarihte açılacak

Türkiye'nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan Hasyurt Tarım Fuarı, bu yıl 8-10 Mayıs tarihleri arasında Antalya'nın Finike ilçesinde gerçekleştirilecek. Detaylar haberimizde...

Burdur Teke Yöresi Tarım Fuarı Kapılarını Açıyor! Tarım Fuarı Burdur'un Dinamiklerini Güncelleyecek!
Bölgesel

Burdur Teke Yöresi Tarım Fuarı Kapılarını Açıyor! Tarım Fuarı Burdur'un Dinamiklerini Güncelleyecek!

9. Burdur Teke Yöresi Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı 2-5 Mayıs 2024 tarihleri arasında Burdur'da gerçekleştirilecek. Fuarda tarım ve hayvancılığın geleceği, sektördeki yenilikler ve yatırım imkanları ele alınacak.