Taceddin Akbaş

Tutum, yatırım, Türk Malları ve yoksullarla dayanışma haftası

Taceddin Akbaş'ın 'Tutum, yatırım, Türk Malları ve yoksullarla dayanışma haftası' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

TUTUM, YATIRIM, TÜRK MALLARI VE YOKSULLARLA DAYANIŞMA HAFTASI

Dünya genelini bilmiyorum ama, biz ‘ülke olarak’ bu hafta, yani 12-18 Aralık tarihleri arasında yine adı olsa bile uygulaması, aslı astarı olmayan-olamayan haftalardan ilki olan Tutum, ikincisi Yatırım, üçüncüsü Türk malları ve dördüncüsü ‘Yoksullarla Dayanışma Haftası’ olmak üzere tam 4, evet yanlış okumadınız toplam 4 haftayı 7 güne sığdırıp kutlayacağız… O nedenle ben bu 4 haftayı bugünkü köşeme nasıl sığdıracağımı bilmiyorum… Onun için daha yazımın başında siz sevgili okurlarımdan, maksadımı aşan veya düşük cümleler kurarsam özür dilemek ve yorumuma ‘Tutum Haftası’ndan başlamak istiyorum… Burada bir parantez açarak kendimin bir simetri tutkunu olduğumu, bu simetri tutkum nedeniyle de bazı cümleleri bile düşük kurduğumu ya da yerli yersiz kullandığımı itiraf etmek istiyorum!

Bir defa ‘tutum’un biri tasarruf, yani israf etmeme, gereksiz harcamalar yapmama vb. anlamlara diğeri de davranış, hal tavır veya herhangi bir soru karşısında davranış gibi anlamlara geliyor… Ancak, adından anlaşıldığı kadarıyla Tutum Haftası’ndan kasıt tasarruf haftası. O nedenle ben bu günkü yazıma Tutum Haftası hakkındaki görüşlerimi atalarımızın birbirinden anlamlı sözlerinden alıntılar yaparak özetlemek istiyorum:

Atalarımız; bir kuruşun hesabını yapmayan, bir altının hesabını yapamaz… Altına saklamak değil, kuruşu saklamak hünerdir… Damlaya damlaya göl olur… Bol bol bol yiyen bel bel bakar… Sakla samanı gelir zamanı… Ayağını yorganına göre uzat… İşten artmaz dişten artar… Güvenme varlığa, düşer darlığa…’ diyorlar ve bizleri de uyarıyorlar! Ancak günümüzde tutumun ‘tu’su olmadığı gibi, israfın da sınırı yok maalesef… Çünkü günümüz insanı, bir dilimi bile büyük bir nîmet olan, yokluğunda (Gazze’deki gibi) yana döne aranılan güzelim ekmekleri ve diğer yiyecekleri içecekleri çöpe atmaktan tutun, en yeni, en iyi, en güzel giysilerini, evinin, iş yerinin eşyalarını ve arabasının aksesuarlarını varıncaya kadar bir çok şeyi (çok gerekli olmadığı halde) yeniliyor, dolayısıyla da israfın daniskasını yapıyor maalesef… Oysa bizim Dînimize göre ‘israf haramdır!’

YATIRIMDAN ANLAMAM!!! O NEDENLE O KONUYA ‘HİÇ GİRMEK’ İSTEMİYOR VE SÖZÜ TÜRK MALLARI İLE YOKSULLARLA DAYANIŞMAYA GETİRMEK İSTİYORUM!

Bu hafta kutlanacak olan haftalardan ikincisi yatırım ama günümüzde yatırımın da ölçüsü kalmadı… Yani insanlar yatırımlarını hem helâlinden para kazanma hem de istihdam oluşturup hayır işleme gibi şeyler yerine kolay yollardan para kazanma ve tez vakitte zengin olma maksadıyla altına, borsaya yatırıyorlar, daha da kötüsü kumara, spor totoya ve ya ..piyangoya, fenomenliğe, artistliğe ve benzer şeylere soyunuyorlar… O nedenle ben yatırım konusunu burada noktalıyor, sözü ‘Türk Malları Haftası’na getirmek istiyorum:

Yukarıda da vurgulamaya çalıştığım gibi bu kutlayacak olduğumuz haftalardan biri de Türk Malları Haftası; ancak bizim bu Haftayı kutlamaya hem hakkımız hem de yüzümüz olmaz-olamaz-olmamalı… Çünkü bırakın gayrimüslimleri ve ehli dünya insanlarını, Suudi Arabistan, hac ve umre dönüşümüzde bile yakınlarımıza hediye etmek için aldığımız namaz takkelerimizden tutun ayağımıza giydiğimiz kundura ve mestlerimize, cebimizdeki telefonlarımıza, bindiğimiz araç ve kullandığımız eşyalarımıza varıncaya kadar birçok araç ve gerecimiz genelde Filistin’i, özelde de Gazze’yi yakıp yıkan Siyonist İsrail ve İsrail’e her türlü desteği veren Emperyalist Amerika, kapitalist-materyalist Avrupa malı; Uygur Türklerine analarından emdikleri sütleri burunlarından fitil fitil getiren Çin, iktidardaki bir parti yetkilisinin Peygamber Efendimiz (sav)’e alenen hakarette bulunan ve diğerlerince de desteklenen Hindistan-Hihdû malı veya Hint menşeli! Ki, yerli üretimlerimizden olan İHA ve SİHA’lar, Kobro helikopterler, gemiler ve TOOG gibi araçlar ise bazı politikacılar ve Avrupa veya Amerika, kısaca gâvur sevici yurttaşlar tarafından kötüleniyor, küçümseniyor veya horlanıyor, dolayısıyla da alınıp satılmıyor veya tercih edilmiyor!

YOKSULLARLA DAYANIŞMA MI DEDİNİZ! O DA NE VEYA O NASIL-NE GİBİ BİR ŞEY!

Hz. Peygamber’e (sav) bir gün Ashabına ‘’Müflis kime denir biliyor musunuz?” şeklinde bir soru yöneltir… Ve orada bulunan Sahabiler “Bize göre malını mülkünü kaybetmiş, iflâs etmiş kişidir, ama doğrusunu Allah (c. c) Resulü bilir” derler. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz, “Şüphesiz ki ümmetimin müflisi, kıyâmet günü namaz, oruç ve zekâtıyla gelir. Aynı zamanda şuna sövmüş, buna iftira etmiş, şunun malını mülkünü (haksız yere) yemiş, bunun kanını dökmüş ve şunu dövmüş halde gelir. Bunun üzerini iyiliklerinin sevabı şunu buna verilir. Üzerindeki kul hakları bitmeden sevapları biterse, hak sahiplerinin günahları kendine yüklenir, sonra da cehenneme atılır…” buyurdu! Yani sevgili Peygamberimiz ‘bazı insanlar ahiret azıklarını burada tüketirler, öte dünyaya müflis bir şekilde giderler…’ buyuruyor.

GERÇEK YOKSUL AHİRET SERMAYESİNİ KAYBEDENDİR! ANCAK BUGÜN BÖYLE ANLAŞILMIYOR VE AN-LA-TIL-MI-YOR!

Sevgili Peygamberimiz “Gerçek müflis-yoksul veya fakir dünyadaki malını mülkünü yitiren kişi değil, ahiret sermayesini kaybeden kişidir…” buyuruyor. O nedenle kutlanmakta olan ‘Yoksullarla Dayanışma Haftası’nı kutlayan zenginler bunun bilincinde olmalılar ki, dayanışmalarının bir anlamı olsun’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

YAP İYİLİĞİ AT DENİZE, BALIK BİLEZSE HÂLIK BİLİR

Atasözü

YERLİ MALI YURDUN MALI, HERKES ONU KULLANMALI

Yerli Malı Haftası sloganlarından.

BİR ELİN NESİ VAR, İKİ ELİN SESİ VAR…

Atasözü

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

18
MAYIS

2024

Geciken adalet adalet olmadığı gibi! Geciken tasarruf da tasarruf olmaz

Taceddin Akbaş'ın 'Geciken adalet adalet olmadığı gibi! Geciken tasarruf da tasarruf olmaz' adlı köşe yazısı Devamı

17
MAYIS

2024

Bir farenin kurtardığı yuva

Taceddin Akbaş'ın 'Bir farenin kurtardığı yuva' adlı köşe yazısı Devamı

16
MAYIS

2024

Aile günü, hava şehitleri anma günü ve gençlik haftası hakkındaki düşüncelerim

Taceddin Akbaş'ın 'Aile günü, hava şehitleri anma günü ve gençlik haftası hakkındaki düşüncelerim' adlı köşe yazısı Devamı

15
MAYIS

2024

Hemşirelerin haftaları kutlu kendileri de hastaları da mutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Hemşirelerin haftaları kutlu kendileri de hastaları da mutlu olsun' adlı köşe yazısı Devamı

14
MAYIS

2024

Dünya çiftçilerin günleri kutlu bizim çiftçiler hep mutlu olsun(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Dünya çiftçilerin günleri kutlu bizim çiftçiler hep mutlu olsun(!)' adlı köşe yazısı Devamı

13
MAYIS

2024

Vakıflar haftamız kutlu hayatımız vakıf olsun(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Vakıflar haftamız kutlu hayatımız vakıf olsun(!)' adlı köşe yazısı Devamı

12
MAYIS

2024

Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

11
MAYIS

2024

Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Anneler Günü'nü kutlarken analarımızı unutmayalım(!)' adlı köşe yazısı Devamı

10
MAYIS

2024

Genelde '365 gün ve 52 hafta', özelde de haftalarında engellileri unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Genelde '365 gün ve 52 hafta', özelde de haftalarında engellileri unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

09
MAYIS

2024

Bu yaz yoğun bir haşere tasallutuna maruz kalabilir ve zamanından önce arı ölümlerine şahit olabiliriz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bu yaz yoğun bir haşere tasallutuna maruz kalabilir ve zamanından önce arı ölümlerine şahit olabiliriz!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası etkinlikleri başladı
Etkinlik

Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası etkinlikleri başladı

Ordu’nun Ünye ilçesinde ‘Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası’ amacıyla düzenlenen etkinlikte aileler en güzel meyve tabağını yapmak için kıyasıya mücadele etti.

Çocuklar Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'nı Kutladı
Etkinlik

Çocuklar Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'nı Kutladı

Burdur Bucak Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencileri, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenledi.

Bucaklı gazetecilerden Emniyet Müdürü Bede’ye ziyaret
Etkinlik

Bucaklı gazetecilerden Emniyet Müdürü Bede’ye ziyaret

Türk Polis Teşkilatının Kuruluşunun 174’ncü yıl dönümü ve Polis Haftası dolayısı ile Bucak’ta çalışan gazeteciler Kanal 15 Televizyonu Genel Müdürü Hüseyin Dilek, Oğuzeli Gazetesi imtiyaz sahibi Mustafa Tulum, Hedef Gazetesi sahibi Mustafa Tutum, Akca Gazete imtiyaz sahibi Halim Akca, Gündem Gazetesi imtiyaz sahibi İbrahim Nanecioğlu, Kanal 15, Ses 15 gazetesi çalışanları Bucak Emniyet Müdürü Mustafa Erdener Bede’yi makamında ziyaret ederek Bucak ve tüm emniyet çalışanlarının polis gününü kutladılar.

Belören Köyü'nde Altyapı Yatırımları Hız Kesmeden Devam Ediyor!
Bölgesel

Belören Köyü'nde Altyapı Yatırımları Hız Kesmeden Devam Ediyor!

Belören Köyü Muhtarı Mehmet Topak, köyde yürütülen altyapı yatırımları hakkında bilgi verdi. Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Belören Köyü'nde sorunlar birer birer çözülüyor.

Bandırma’ya gelecek yatırımlara yön verecek projeye imza atılıyor
Yaşam

Bandırma’ya gelecek yatırımlara yön verecek projeye imza atılıyor

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından ilan edilen Güney Marmara Bölgesi Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Teknik Destek Programına, “Bandırma Serbest Bölgesi Fizibilite Raporu” konulu proje ile başvuru yapan Bandırma Ticaret Odası, teknik destek almaya hak kazandı.

AK Parti Milletvekili Ölmeztoprak'tan Malatya Sağlık Yatırımları Müjdesi
Bölgesel

AK Parti Milletvekili Ölmeztoprak'tan Malatya Sağlık Yatırımları Müjdesi

AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, deprem bölgesi Malatya’nın güçlü bir sağlık altyapısına sahip olduğunu belirterek, yatırımlara ise her geçen gün yenilerinin eklendiğini belirtti.