Burdur

MAKÜ'den tarımda yüksek verim

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) öğretim üyeleri tarafından yürütülen tarımsal çalışmalarda, arpa, korunga, tritikale, yulaf gibi yem bitkileri ekilen 3 bin dekar alanın hasadı gerçekleştiriliyor.

MAKÜ'den tarımda yüksek verim

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) öğretim üyeleri tarafından yürütülen tarımsal çalışmalarda, arpa, korunga, tritikale, yulaf gibi yem bitkileri ekilen 3 bin dekar alanın hasadı gerçekleştiriliyor. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, elde edilen verimin edinilen tecrübe ve akademik bilgiye yansıdığını belirtirken, üniversitelerin hayvancılık alanında yaptığı çalışmalarla bilimsel yayınlara katkı sağlandığını ve sektörle paylaşıldığını açıkladı. Ayrıca, üniversite tarafından yapılan toprak ıslahı çalışmaları sonucunda kimyevi gübre kullanımının yüzde 80 azaltıldığı ve toprağın sürdürülebilirliğinin artırıldığı bilgisi verildi.

MAKÜ’de Hasat Zamanı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) ekilen bitkilerin hasadına başlandı.

MAKÜ Tarım Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda yaklaşık 3 bin dekar alana ekilen arpa, korunga, tritikale, arpa ve yulaf gibi farklı yem bitkilerinin hasadı gerçekleştiriliyor.

Prof. Dr. Hüseyin Dalgar: Edinilen Tecrübe ve Akademik Bilgi Verime de Yansıyor

Ekilen bitkilerin hasadının verimli geçtiğini belirten Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, hasat ile ilgili şunları söyledi: Kampüsteki yaklaşık 3 bin dönüm ekilebilir arazi her yıl olduğu gibi bu yıl da ekildi. Şu an hasat yapılıyor. Daha önceki yıllardaki tecrübelerden edindiğimiz bilgiler ve yağışların etkisiyle oldukça iyi bir verim söz konusu. Hayvancılık alanında pilot üniversite olmamız hasebiyle yem bitkileri konusunda çok ciddi araştırmalar yapıyoruz. 8 ayrı yem bitkisi üniversitemizin arazilerinde ekiliyor. Bunlar hasat edildikten sonra laboratuvar ortamında analizleri yapılıyor. Buradan elde edilen sonuçlarla hem bilimsel yayın olarak literatüre katkı sağlanıyor hem de ilgili sektörlerle paylaşılıyor.

Bu çerçevede ekilebilir durumdaki tarıma elverişli 3 bin dönüm arazinin bu yıl 2 bin 400 dönümü ekilmiş durumda ve hasatı yapılıyor. Şu anda 600 dönüm arazi ise ıslah amaçlı nadasa bırakıldı. Burada tritikale, korunga, yulaf, arpa, buğday gibi çok sayıda farklı ürün var. Bu ürünler az su isteyen, besin değeri ve verimi yüksek ürünler. Ekibimiz bunlar üzerinde her yıl verimi artıracak şekilde denemeler yapıyor. Bu hasattan elde edilen ürünlerin bir bölümü üniversitemizin MAKÜ Çiftliği olarak adlandırdığımız Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki hayvanlarımızın beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılıyor. Bir bölümü de piyasada ihtiyacı olan kesimlere satılmak suretiyle değerlendiriliyor. Bu aynı zamanda üniversitemize bir öz gelir sağlıyor.

Devletimizin Her Metrekare Arazisine Sahip çıkarak Ülke Üretimine Katkıda Bulunuyoruz

Yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yapan Rektör Prof. Dr. Dalgar sözlerine şöyle devam etti: Burada önemli olan bizim diğer sektörden farklı olarak yaptığımız öne çıkan husus şu: üniversitemizde büyükbaş hayvanların sıvı gübresi biyogaz tesisiyle yapılan bir protokol çerçevesinde biyogaz tesisine veriliyor. Enerji üretimi yapıldıktan sonra da bunlar sıvı gübre olarak araziye dökülüyor. Bu konuda yapılan çalışmalarda; arpada dekarda ortalama 300 kilo civarında bir verim söz konusuyken bu sene bu sıvı gübrenin etkisi ve yapılan bilimsel iyileştirmelerin etkisiyle 500 kilo gibi bir verime ulaşılmış durumda. Uzman ziraatçı hocalarımızın bize vermiş olduğu bilgiler bu yönde. Bu oldukça sevindirici. Tabii bu bilgiyi biz sektörle de paylaşıyoruz. Üniversite olarak hem arazimizi değerlendiriyoruz hem de bu arazide bilimsel yayınlar, bilimsel çalışmalar, araştırmalar yapıyoruz ve buradan elde ettiğimiz sonuçları da sektörle paylaşıyoruz. İnşallah bundan sonraki dönemde hayvancılık alanında yaptığımız başarılı çalışmaları bitkisel üretim alanına da taşıyacağız. Bunu da önümüzdeki aylarda hem üniversitemiz personeliyle hem de Burdur halkıyla ve kamuoyuyla paylaşacağız. Bitkisel üretim konusunda Burdur’un önemli bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek noktasında akademik bir yapılanma içerisindeyiz.

Hasadımızın hayırlı bereketli olmasını diliyorum. Biz devletimizin her metrekare arazisine sahip çıkmaya, her metrekare arazisini bu ülkenin üretimine katkı sağlayacak noktada değerlendirmeye devam edeceğiz. Çalışmalarımızdan elde edilen sonuçları, başta Burdur olmak üzere tüm ülke, tarım ve hayvancılık sektörüyle de paylaşıp onların da bu bilgilerden ve tecrübelerden yararlanması çabası içerisindeyiz.

Tarım Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Şenol Güzel ise bitkisel üretim arazisi içerisinde hasadı yapılan bitkilerin sağmal gruptaki hayvanların beslenmesi için kullanıldığını belirterek şunları söyledi: Yaptığımız bu çalışma ile mısır silajına da alternatif üretiyoruz. Kurak arazide yapabileceğimiz ve hayvanlara yedirebileceğimiz silajı, yeşil ot silajından karşılamak için bu faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu silajları MAKÜ Kampüs alanımızda bulunan çiftliğimize taşıyoruz ve oradaki hayvanların beslenmesini sağlıyoruz.

Gerçekleştirilen silaj çalışmalarında bitkisel üretimler ile ilgili bilgiler veren Öğr. Gör. Müge Güvenç: “Arazimizde 600 dönem yulaf, 700 dönümü arpa, 530 dönümü korunga, 15 dekar alanda yonca, 450 dekar alanda tritikale hasadı gerçekleştirilecek olup 600 dekar alanı da nadasa bıraktık. Bu alanda yeşil ot silajı olarak yulaf kullanıldı. Başaklanma öncesi süt dönemi arasında biçildi, silajlandı. Tane hasadımıza da bugün itibariyle başladık.” ifadelerini kullandı.

MAKÜ, Toprağın Sürdürülebilirliğine de Katkı Sağlıyor

Toprak ıslahı hakkında konuşan Öğr. Gör. Dr. Bekir Tosun ise “Üniversitemiz arazisini organik madde kaynakları kullanarak her sene 400 dekar olacak şekilde ıslah etmeye çalışıyoruz. Bunun bize ne faydası oldu? Üniversite olarak kimyevi gübre kullanımını yaklaşık olarak yüzde 80 oranında azaltmış bulunduk. Böylelikle hem üniversitemize katkı sağlayarak hem de toprağın sürdürülebilirliğini artırdık” diye konuştu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Yapay Zeka ile Mehmet Akif Ersoy Canlandı! MAKÜ Öğrencilerinden Dikkat Çekici Proje
Bölgesel

Yapay Zeka ile Mehmet Akif Ersoy Canlandı! MAKÜ Öğrencilerinden Dikkat Çekici Proje

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencileri, milli şair Mehmet Akif Ersoy'u modern teknolojiyle buluşturarak dikkat çekici bir projeye imza attı. Yapay zeka ve metahuman teknolojisi ile oluşturulan Mehmet Akif Ersoy heykeli, ziyaretçilerin sorularını yanıtlayabiliyor ve şiir okuyabiliyor.

Türk Müziği İnekleri Sakinleştiriyor Süt Verimini Artırıyor!
Bölgesel

Türk Müziği İnekleri Sakinleştiriyor Süt Verimini Artırıyor!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde yürütülen "Türk Müziğinin Süt İneklerinin Hormon ve Süt Verimi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi" projesinde ineklere Türk müziği dinletilerek süt veriminin arttığı gözlemlendi.

MAKÜ Çiftliği'nden Damızlık Buzağı Satışı!
Bölgesel

MAKÜ Çiftliği'nden Damızlık Buzağı Satışı!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Çiftliği, yüksek kaliteli damızlık buzağılarını ihale ile satışa sundu. Buzağılar, embriyo transferi çalışmaları sonucunda doğdu ve sektörde önemli bir ihtiyacı karşılamak üzere alıcılar arasında kıyasıya bir rekabete sahne oldu.

St. Paul the Apostle ile MAKÜ'de Akademik İşbirliği
Bölgesel

St. Paul the Apostle ile MAKÜ'de Akademik İşbirliği

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile Makedonya’da bulunan University of Information Science and Technology "St. Paul the Apostle" arasında akademik işbirliği anlaşması imzalandı.

Salda'da Fizyoterapistler Bir Araya Geldi: Yapay Zeka ve Yenilik Konuşuldu!
Bölgesel

Salda'da Fizyoterapistler Bir Araya Geldi: Yapay Zeka ve Yenilik Konuşuldu!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından I. Salda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Sempozyumu gerçekleştirildi.

MAKÜ 5 Yıllık Akreditasyonla Ulusal Başarıya İmza Attı!
Bölgesel

MAKÜ 5 Yıllık Akreditasyonla Ulusal Başarıya İmza Attı!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 5 yıllık kurumsal akreditasyona layık görüldü. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, bu başarının arkasındaki emeği geçen personele teşekkür etti ve üniversitenin uluslararasılaşma hedeflerini paylaştı.