Sivas

Neredeyse yetişmediği yer yok, saymakla bitmeyen faydalarını ise bilen yok

Karahindiba bitkisinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri gün geçtikçe daha fazla araştırılıp ve ilgi çekerken, doğada neredeyse her yerde bulunabilen şifalı bitkinin faydaları saymakla bitmiyor.

Neredeyse yetişmediği yer yok, saymakla bitmeyen faydalarını ise bilen yok

SİVAS (İHA) - Karahindiba bitkisinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri gün geçtikçe daha fazla araştırılıp ve ilgi çekerken, doğada neredeyse her yerde bulunabilen şifalı bitkinin faydaları saymakla bitmiyor.
İnsan sağlığına büyük ölçüde faydası bulunan mucizevi Karahindiba bitkisi potasyum ve çeşitli vitaminler içeriyor. İçinde bulundurduğu A ve C vitaminleri, insan sağlığında önemli bir rol alıyor. Bununla birlikte, kalsiyum açısından da zengin olan karahindiba, kemik sağlığını destekleyip vücudun ihtiyaç duyduğu mineral desteğini sağlıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünden Doç. Dr. Esra Uçar Sözmen Karahindiba bitkisinin oldukça tanınan bir bitki olduğunu belirterek, “Karahindiba bitkisinin 51 türü vardır. Bu 51 türden 16’sı Türkiye’de endemik bitkidir. Karahindiba ‘halk ilacı’ olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Faydaları saymakla bitmez” dedi.

“Saplarında bulunan öz sütleri halk ilacı olarak tüketiliyor”
Karahindiba bitkisinin arsız ve çevrede oldukça yayılış gösterdiğini belirten Sözmen; “Bu bitkiyi her tarafta görebiliriz. Hatta top, küme şekilde tohumlarını da görebiliriz. Karahindiba bitkisinin 51 türü vardır. Bu 51 türden 16’sı Türkiye’de endemik bitkidir. Karahindiba ‘halk ilacı’ olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Çiçekleri, sapları, kökleri farklı amaçlarla kullanılır. Kökleri kurutularak acı hindiba kahvesi olarak tüketilebiliyor. Saplarında bulunan öz sütleri yine halk ilacı olarak tüketilebiliyor. Saplarında bulunan öz sütü cilt hastalıklarına, böbrek taşına hatta gut hastalığına dahi iyi geldiği söyleniyor. Tabi ki bu tarz şeylerin daha çok araştırılması ve belirli bir veri bankası oluşturulması gerekiyor. Bunlar içinde bizler bitkileri topluyoruz. Değerlendiriyoruz ve değerlerine bakıyoruz. Bu araştırmaları Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma merkezinde yürütüyoruz. Burada tıbbi aromatik bitkiler laboratuvarımız var. Laboratuvar içerisinde bulunan farklı cihazlarımız sayesinde her türlü analizi yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Konyaaltı'nda halk sağlığı buluşmaları
Bölgesel

Konyaaltı'nda halk sağlığı buluşmaları

Konyaaltı Belediyesi, 17 Mayıs Hipertansiyon Günü’nde ilçe sakinlerinin yaşam kalitesini iyileştirmek ve halkı bilinçlendirmek adına “Halk Sağlığı Buluşmaları” başlattı.

 Kayseri İl Sağlık Müdürü Yahyalı'da Sağlık Hizmetlerini Değerlendirdi
Bölgesel

Kayseri İl Sağlık Müdürü Yahyalı'da Sağlık Hizmetlerini Değerlendirdi

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan ve beraberindeki heyet; Yahyalı ilçesinde sunulan sağlık hizmetlerini yerinde değerlendirdi.

 Elazığ'da Mobil Kanser Tarama: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!
Sağlık

Elazığ'da Mobil Kanser Tarama: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Elazığ’da kırsal bölgeler ve nüfusu ilçelere mobil kanser tarama aracı ile giden sağlıkçılar, kanser taraması yapıp, erken teşhis ve tedavi için vatandaşları bilgilendiriyor.

Diş Hekimi Aysun Aydemir İnam: "Türkiye'ye Borçluyum, Ülkemle Gurur Duyuyorum
Sağlık

Diş Hekimi Aysun Aydemir İnam: "Türkiye'ye Borçluyum, Ülkemle Gurur Duyuyorum

Danimarka’da 2 sene önce rahatsızlanınca uçak ambulansla Türkiye’ye getirilen ve tedavisi sonucu sağlığına kavuşan Diş Hekimi Aysun Aydemir İnam, kendisi ile ilgilenen sağlık ekibine teşekkür ziyaretinde bulundu.

Burdur'da Sağlık Yatırımları Hız Kesmeden Devam Ediyor!
Bölgesel

Burdur'da Sağlık Yatırımları Hız Kesmeden Devam Ediyor!

AK Parti Burdur İl Başkanı Mustafa Özboyacı, ilçelerdeki sağlık yatırımlarında son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Altınyayla 112 istasyonunun kaba inşaatı tamamlanmak üzere, Çavdır ilçe entegre hastanesinin yer teslimi yapıldı.

Oğluna Böbreğini Verdi! Sağlığına Kavuşturdu
Sağlık

Oğluna Böbreğini Verdi! Sağlığına Kavuşturdu

Balıkesir’in Erdek ilçesinde yaşayan Naşit Saygı, hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliğine yakalandı. Yaklaşık 2 ay önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi Organ Nakil Merkezi'ne başvuran Saygı, 76 yaşındaki babası Raşit Saygı’dan nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu.