PASİF SİGARA DUMANININ 8 ZARARI

PASİF SİGARA DUMANININ 8 ZARARI Sigara bağımlılığı, başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kanser türünün en önemli nedenleri arasında yer alıyor

PASİF SİGARA DUMANININ 8 ZARARI

PASİF SİGARA DUMANININ 8 ZARARI
Sigara bağımlılığı, başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kanser türünün en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Sigara kullanmayan ancak sigara dumanına maruz kalan kişiler de aktif içiciler gibi öncelikle kanser ve birçok ciddi hastalık riski ile karşı karşıya kalıyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şiyar Ekinci, “1-7 Nisan Kanser Haftası” nedeniyle sigaranın kanser ve kanser dışı hastalıklar üzerindeki etkisi ile pasif sigara içiciliğinin yol açtığı sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.

En önemli kanser nedeni
Sigara kullanımı özellikle akciğer kanserine yakalanma riskini %90 oranında artırmaktadır. Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal madde bulunduğu, bunlardan en az 250’sinin zararlı ve 70’den fazlasının da kansere neden olduğu bilinmektedir.Nargile, puro ve pipo gibi tütün ürünleri de sağlığı en az sigara kadar bozmakta ve akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne, kalp ve damar soruları ile farklı hastalıklara yol açmaktadır. Son zamanlarda sigarayı bırakma seçeneklerinden biri olarak öne çıkan elektronik sigaraların da kansere yol açabilecek pek çok kimyasal maddeyi içerdiği bilinmekte ve bu nedenle de kullanılmaması gerekmektedir.

Bıraktıktan sonraki 10 yıl içinde risk azalır
Sigaranın sağlığa zararı kullanıldığı anda başlamaktadır. Dumanı; ağız, dil, boğaz, yemek borusu, nefes borusu, akciğerler ve mideye doğrudan ulaşır. İçeriğindeki zararlı maddeler de saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşır ve zarar verir. Bu nedenle kişi, sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç kalmış hissetmemeli ve vücudunun kendini yenileme fırsatını kaybetmemelidir. Sigarayı bırakanlarda özellikle kalp hastalığı ve kanser riski de yıllar geçtikçe giderek azalmaktadır. Sigara kullanımını bıraktıktan 10 yıl sonra kalp hastalığı ve kanser riski, sigara içmemiş bir kişi ile neredeyse eşit düzeye yaklaşmaktadır.

Çocuklar daha çok etkileniyor
Pasif içicilik, başkalarının kullandığı sigara, puro, pipo, nargile, elektronik sigara gibi tütün ürünlerinden kaynaklanan dumana maruz kalınmasıdır. Tütün dumanından etkilenme de başta kanser olmak üzere yaşamı tehdit eden pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Çocuklar, yetişkinlere göre sigara dumanından daha çok etkilenmekte ve küçük yaşlardaki bu maruziyet, ileride önemli hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Çocukların tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassas olduğu bilinmeli ve bu nedenle dumansız hava sahaları oluşturmak, toplumdaki herkesin en önemli görevi olmalıdır.

Pasif içicilik yaşamı tehdit ediyor
Hiç sigara içmemiş olan kişilerde akciğer kanserine neden olabilir. Kalp hastalıklarını ve kalp krizini tetikler. Öksürük, balgam, hırlama ve nefes darlığı gibi sorunlara neden olur. Hamileyken pasif içici olan annelerin bebeklerinin daha küçük doğma riski yüksektir. Doğumdan sonra pasif içiciliğe maruz kalan bebekler, diğer bebeklere göre daha fazla akciğer enfeksiyonu geçirir. Pasif içicilik, astımı olan çocuklarda daha sık ve daha ağır ataklara neden olur. Pasif içiciliğe maruz kalan çocuklarda bronşit, zatürre ve kulak enfeksiyonu olasılığı daha yüksektir. Pasif içiciliğe maruz kalan bazı bebeklerde ani bebek ölümü sendromu görülebilir.

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Başkan Kotan, İlk Nikahını Kıydı
Yaşam

Başkan Kotan, İlk Nikahını Kıydı

Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan göreve gelmesinin ardından ilk nikâhını CHP Konyaaltı Gençlik Kolları İlçe Başkanı İsmail Koçak ve Aslıhan Karadağ çiftine kıydı.

ASAT’tan Gazipaşa’da yoğun mesai
Yaşam

ASAT’tan Gazipaşa’da yoğun mesai

Antalya Büyükşehir Belediyesi Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ASAT) Gazipaşa’da yapımına başladığı 10 bin metre kanalizasyon hattı yapım işinin yüzde 70’i tamamlandı.

Antalya'da ‘Sineksiz yaz’ için ekipler hem sahada hem eğitimde
Yaşam

Antalya'da ‘Sineksiz yaz’ için ekipler hem sahada hem eğitimde

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yıl boyu 1600 personelle haşere ve sinekle mücadele çalışmalarını aralıksız yürütürken, uygulamaların daha verimli olması için 19 ilçede vektörel mücadele eden personele yönelik eğitimler veriyor.

Konyaaltı'nda Gönüllülerden resim sergisi
Yaşam

Konyaaltı'nda Gönüllülerden resim sergisi

Konyaaltı Belediyesi fuaye alanında Konyaaltı Sanatevi kursiyerleri tarafından yapılan yağlı boya resim sergisi açıldı. 2 hafta boyunca sürecek serginin açılışını Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan gerçekleştirdi.

Antalya Bilim Merkezi’nde dünya konuşulacak
Yaşam

Antalya Bilim Merkezi’nde dünya konuşulacak

Antalya Bilim Merkezi, ‘Dünya Günü’ kapsamında Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Güray Doğan’ı öğrencilerle buluşturuyor.

Muratpaşa’nın ilk Muhtarlar Meclisi toplandı
Yaşam

Muratpaşa’nın ilk Muhtarlar Meclisi toplandı

Antalya’da 55 mahallesi bulunan Muratpaş’da yeni dönemin ilk Muhtarlar Meclisi, Belediye Başkanı Ümit Uysal başkanlığında toplandı.