Taceddin Akbaş Yazdı: MARKETLER DE POŞET PARALI ARAÇLAR DA SİGARA YASAK

MARKETLER DE POŞET PARALI ARAÇLAR DA SİGARA YASAK(!) Hatırlanacağı üzere, Hükümet bundan bir müddet önce marketlerde ‘ücretsiz’ poşet alımını yasaklayarak paralı hâle getirmişti.

Taceddin Akbaş Yazdı: MARKETLER DE POŞET PARALI ARAÇLAR DA SİGARA YASAK

MARKETLER DE POŞET PARALI

ARAÇLAR DA SİGARA YASAK(!)

Hatırlanacağı üzere, Hükümet bundan bir müddet önce marketlerde ‘ücretsiz’ poşet alımını yasaklayarak paralı hâle getirmişti… Bundan maksatta hem görüntü kirliliğine neden olan, hem de insan sağlığına zarar veren poşetleri sokak ve caddelerimizden, dükkân, ev ve iş yerlerimizden temizlemekti!

Hükümet şimdi de araçlar da ve direksiyon başında sigara içimini yasakladı ve içenlere para cezâsına çarptırma kararı aldı… Yani önceleri, herhangi bir marketten alış veriş yapan bir müşteriye marketler ücretsiz ve bol bol poşet verirlerken, Hükümetin koyduğu bir yasakla bunu paralı hâle getirmişti! Hükümet yeni aldığı bir kararla da toplu taşıma araçlarından sonra, şimdi de kişilerin kendilerine ait özel araçlarında ve direksiyonları başında sigara içen sürücülere 153 TL para cezası ödeme mecburîyeti getirdi. Ve bu uygulama başladığı gibi, ceza yiyen sürücüler bile oldu.

POŞETLERDEN ÇOK ‘İÇİNDEKİLERE’ BAKMAK LÂZIM

AMA BİZ MAZRUFA DEĞİL, HEP ZARFA BAKIYORUZ!

Hükümetin aldığı ‘paralı poşet’ kararı ilk bakışta yerinde, iyi-güzel bir karar gibi gözükse de yatersiz! Çünkü, poşetlerin, daha doğrusu büyükllü küçüklü dükkânların veya AVM’lerin içindeki giyecek ve kullanılacak eşyalar; özel de bakkalların, genelde de büyük marketlerin içindeki ürünler poşetlerden daha tehlikeli ve zararlı! Çünkü, bir çoğu naylon-plâstik, ya da aliminyum kap içinde oluduğu gibi; içindekilerin de bir çoğu asitli, GDO’lu, NBŞ’li-nişasta bazlı, hormonlu veya katkılı, bu katkılar da insan sağlığına son derece zararlı!

Kısacası ve açıkçası; biz Türk milleti veya hükümeti olarak bir çok konu da olduğu gibi, poşet yasağı konusunda da ferdî davranıyoruz. Yani biz zarfın içindekilerden ziyâde zarfın kendisine bakıyoruz. Daha sonra da bin kere pişman oluyoruz!

‘25 KURUŞLUK BİR POŞET’ DEYİP GEÇMEYİN

Ve BU POŞET KONUSUNU HAFİFE ALMAYIN!

Hâsılı; insanlar marketler de ve benzer yarler de para keselerinin ağızlarını açıyorlar ve kredi kartlarının limitleri tükenene kadar alışveriş yapılorlar! Fakat, bunca paralı alış verişin yanında küçücük bir poşetin para satılmasına acayip sinirleniyorlar ve bu yasağın sahiplerine söylenmedik söz bırakmıyorlar!

Hâsıl-ı kelâm; zamların ard arda geldiği, altın fiyatlarının, enlasyon oranlarının ve döviz kurlarının saat başı yükselip borsanın düştüğü bir devirde insanlar mutlaka bir günâh keçisi arıyorlar ve gördükleri en küçük olumsuzlukları dahî büyütüyor, büyütüyor ve bırakın ülkenin veya dünyanın genel problemlerini, kendi özel problemlerini veya şahsî sıkıntılarını bile iktidarlardan, hükümet ya da bakanlardan veya benzer yetkililerden bilmeye başlıyorlar…

Ve yukarıda da izah etmeye çalıştığım gibi, bir markete bütün parasını yatıran vatandaşlar, 25 kuruşluk bir poşetin parasının kendilerinden alınmasına isyan ediyorlar!

SÜRÜCÜLERE SİGARA YASAĞI TEORİK OLARAK İYİ

FAKAT, ‘PRATİK OLARAK’ UYGULAMASI İMKÂNSIZ

ÇÜNKÜ, VATANDAŞLAR, ‘GEL DE İŞME’ DİYORLAR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, şahsen sigaraya karşı duyduğu nefretin veya nikotinin insan sağlığına verdiğ zararı düşünmesinden dolayı olsa gerek, bundan birkaç yıl önce kamuya açık olan yerler de ve kapalı alanlar da; artı toplu taşıma araçlarında konan sigara içme yasağı ve bu yasak alanların daha da genişletilmesi yolundaki tâlimatı çok yerinde bir tâlimat idi ve çok ta işe yaradı. Ancak, özel araçların sürücülerene ‘direksiyon başında’ sigara içme yasağı da teorik olarak doğru olsa da, pratiğe dönüştürülmesi; yani sürücülerin, özel araçlarının direksiyonları başında sigara içerken tespit edilmesi ya da belgelenmesi çok zor. Çünkü, en küçük yerleşim biriminden tutun, metropol şehirlere, kara ve ara yollarına varıncaya kadar Türkiye’de milyonlarca araç her an seyir halinde dolaşıyor ve bu araçların sürücülerinden bir çoğu sigara içiyor. O zaman direksiyon başında veya araç seyir halinde iken sigara içen sürücüleri kim tespit edip belgeleyecek ve kim kime şikâyet edecek? Ayrıca, direksiyon başında sigara içen sürücülere kim(ler) ve nasıl ceza kesebilecek?

Ve daha da beteri, bunca hayat pahalılığı ve ağır hayat şartları karşısında ezim ezim ezilen bir dönem de bir çok insan değil sigarayı bırakmak, sigaraya başlıyor ve bir çok tiryâkî de iştiği sigara oranını 2’ye, 3’e katlıyor! Bunun üstüne bir de sigara cezası yerse bunun bütün faturasını Erdoğan’a ya da Partisine keser herhalde!

Hülâsâ-i netice; Kimse ‘tanesi 20-25 kuruş olan bir poşet ile paketi 15-20 lira olan bir sigaradan veya 153 liralık cezadan ne çıkar?’ falan filan demesin! Ve en büyük yangınların bile küçücük bir kıvılcımdan çıktığını unutmasın!’ diyor, herkese ‘peşetsiz ve sigarasız’ saygılar sunuyorum.

ÖLÇÜ KAÇINCA, EN TATLI ŞEYLER EN TATSIZ OLUR

Demokritos

İFRATA VARMAYIP, ÎTİDAL DAİRESİNİ GEÇMEMEK

KADAR GÜZEL BİR ŞEY YOKTUR

Jonh Locke

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Sigarayı Bırak(ma) Günü'nde Doğmak: Bir Kişisel Anlatı
Yaşam

Sigarayı Bırak(ma) Günü'nde Doğmak: Bir Kişisel Anlatı

9 Şubat'ta doğan Taceddin Akbaş, bu özel günün "Sigarayı Bırak(ma) Günü" olmasıyla ve sigaranın zararlarıyla ilgili düşüncelerini paylaşıyor. Makalede sigaranın zararları, 9 Şubat Sigarayı Bırak(ma) Günü'nün önemi ve sigarayı bırakma yöntemleri yer alıyor.

Miraç ve Deprem: İman ve Tedbir Arasındaki İnce Çizgi
Bölgesel

Miraç ve Deprem: İman ve Tedbir Arasındaki İnce Çizgi

Miraç Gecesi'nin önemini vurgularken, bir yıl önce yaşanan Doğu Anadolu Depremi'ni anıyor ve depreme karşı hazırlıklı olmanın önemini hatırlatıyoruz. Taceddin Akbaş'ın 'Mîrâcı(M)Nız Mübârek, Her Gece(M)Niz Mirac Olsun Ve Cenâb-I Allah Ülkemizi Tüm Âfet Ve Felâketlerden… Korusun!' adlı köşe yazısı...

Dünyanın Jandarması Sallantıda: ABD'de İsyan Rüzgarları Esiyor!
Yaşam

Dünyanın Jandarması Sallantıda: ABD'de İsyan Rüzgarları Esiyor!

Yıllardır dünyayı sallayan ABD, şimdi kendi içinde sallanıyor. Teksas'ın bağımsızlık talebi, artan sınıf ayrımı ve gerilimler, Avrupa'nın kopuşu ve daha fazlası... ABD'nin çöküşünün perde arkası! Taceddin Akbaş'ın 'Yıllardır ‘Yalan Dünyayı’ Sallayan Abd Şimdilerde Kendisi Sallanıyor!' adlı köşe yazısı....

CHP ve İYİ Parti'nin yerel seçimlerdeki şansı ne?
Bölgesel

CHP ve İYİ Parti'nin yerel seçimlerdeki şansı ne?

CHP ve İYİ Parti, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nde favori olmalarına rağmen, iç çekişmeler ve gerilimler nedeniyle seçmenlerde hayal kırıklığı yaratıyor. İşte Taceddin Akbaş'ın 'Bu seçimlerin en tabii favorisi CHP ve İYİ Parti olması gerekir ancak, hiç öyle gözükmüyor.' adlı köşe yazısı..

Akşener 'Hangi devlet'i kurtarmış olabilir?
Bölgesel

Akşener 'Hangi devlet'i kurtarmış olabilir?

Taceddin Akbaş'ın 'Akşener 'Hangi devlet'i kurtarmış olabilir?' adlı köşe yazısı

Burdur’un Köşe Yazarları Başkan Ercengiz’den Sonra Milletvekili Göker’le de Bir Araya Geldiler
Bölgesel

Burdur’un Köşe Yazarları Başkan Ercengiz’den Sonra Milletvekili Göker’le de Bir Araya Geldiler

Dün sabah Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile Belediyeye ait İstasyon Park Restaruran da bir araya gelen ve birlikte kahvaltı yapan Köşe yazarları, bugün de CHP Burdur Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet Göker’le Destina da bir araya geldiler ve birlikte öğle yemeği yiyip Burdur’un problemleri ve çözüm yolları konusunda görüş alış verişinde bulundular.