Üretimiyle dünyanın dikkatini çekti! 20 bin ton ürün elde ettiler

Bitlis, sertifikalı kuru fasulye tohumu üretiminde Türkiye'nin yüzde 75'lik ihtiyacını karşılıyor. Yaklaşık 4 bin ton sertifikalı kuru fasulye tohumu üretimiyle Bitlis, tohumluk kuru fasulyede Türkiye birincisi oldu.

Üretimiyle dünyanın dikkatini çekti! 20 bin ton ürün elde ettiler

Bitlis’in Ahlat ilçesi başta olmak üzere Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinde de üretimi yapılan yemeklik kuru fasulyeler Türkiye ve yurt dışı pazarına sunulurken, sertifikalı kuru fasulye tohumunda da Türkiye’nin yüzde 75’lik ihtiyacını karşılıyor. Yaklaşık 4 bin ton sertifikalı kuru fasulye tohumu üretimiyle Bitlis, tohumluk kuru fasulyede Türkiye birincisi oldu.

ÜRETİMDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Ahlat Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Başkanı Necat Demirden, Bitlis olarak sertifikalı kuru fasulye tohumu üretiminde Türkiye piyasasının yüzde 75’ini karşıladıklarını ve Türkiye birincisi olduklarını söyledi.

Demirden, “Bitlis’te tohumluk fasulye üretiminde Türkiye birincisiyiz. Sertifikalı tohum üretiyoruz. Yaklaşık 4 bin ton civarında sertifikalı tohum üretimimiz var. Sertifikalı tohumda Türkiye piyasasının yüzde 75’ini biz karşılıyoruz. Hatta yurt dışına dahi ihracatımız oluyor. Bu da hem bizler için hem bölgemiz ve çiftçilerimiz için gurur vericidir” dedi.

Türkiye’de kullanılan sertifikalı kuru fasulye tohumunun yüzde 65’ini karşılayan Örkenler Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Örken de, kuru fasulye tohumu üretimi ve ihracatında lider olduklarını ifade etti.

Örken, “Tohumculukla uğraşıyoruz. Kendimize ait ‘Doruk’ markasıyla kuru fasulye tohum çeşidimiz var. Islahı bize ait. Burada ıslah ettiğimiz tohum çeşidimizi Türkiye’nin her tarafına tohumluk olarak gönderiyoruz. Türkiye’de kullanılan sertifikalı tohumun yüzde 65’ini firma olarak üretiyoruz. Türkiye’nin en büyük tohum firmasıyız.

Yıllık üretimimiz yaklaşık olarak 2 bin 500 ile 3 bin ton arasında değişmektedir. Bunun yanında il olarak Türkiye’de en fazla kuru fasulye tohumu üreten il biziz. Buradaki il birinciliğindeki payımız çok yüksek. Daha önce de söylediğim gibi Bitlis’teki yüzde 75 üretimin yüzde 65’i firmamıza ait. 85 günlük bir kuru fasulye çeşidimiz var ‘Doruk’ adında. Çiftçilerimiz memnun.

Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz. Gönderdiğimiz her yerde yüksek verim alıyoruz. Ortalama verimimiz dönüm başına 400-500 kilo olarak değişiyor” diye konuştu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 17
    BEĞENDİM
  • 3
    ALKIŞ
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    GÜLDÜM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Çermikli kadınlar hem üretiyor, hem kazanıyor
Bölgesel

Çermikli kadınlar hem üretiyor, hem kazanıyor

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde 4 yıl önce kurulan Çermik Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde kaplıca suyundan ürettikleri sabun, turşu ve diğer el emeği göz nuru hediyelik eşya yapan kadınlar aile bütçesine katkı sağlıyor.

Geçen yıla göre arttı! Süt üretiminde artış dikkat çekti
İş Dünyası

Geçen yıla göre arttı! Süt üretiminde artış dikkat çekti

TÜİK'in verilerine göre, Türkiye'de Mart ayında inek sütü üretimi geçen yılın aynı ayına göre %8,5 artarak 982 bin 322 tona ulaştı. Bu sayede yıllık süt üretimi 1 milyon tona yaklaştı.

Akçakoca'da Tarımsal Üretime Mekanik Destek!
Yaşam

Akçakoca'da Tarımsal Üretime Mekanik Destek!

Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğü 2024 yılı Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) projelerinde Akçakoca İlçesinde 2 aileye traktör kredisi desteği verdi.

Tescilli Adana karpuzundan 700 bin ton rekolte bekleniyor
Bölgesel

Tescilli Adana karpuzundan 700 bin ton rekolte bekleniyor

Türkiye'nin en önemli karpuz üretim merkezlerinden Adana’da tescilli turfanda karpuz hasadı başladı. Tarlada kilosu 11-12 liradan satılan karpuzlar, kamyonlara yüklenerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Erzincan Belediyesi Kent Mobilyalarını Üretiyor
İş Dünyası

Erzincan Belediyesi Kent Mobilyalarını Üretiyor

Erzincan Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı bulunan, Ahşap İmalat Atölyesinde kent mobilyaları üretimi yapılarak vatandaşların kullanımına sunuluyor.

Doğa Dostu Proje: Gaziantep’te Kadınlar Keçe Üretimiyle Hayat Buluyor
Etkinlik

Doğa Dostu Proje: Gaziantep’te Kadınlar Keçe Üretimiyle Hayat Buluyor

Gaziantep’te kırsal alanda hayvancılıkla geçimini sağlayan ailelere, keçe yapımı öğretilerek hem küçükbaş hayvanlardan elde edilen yüne katma değer kazandırılıyor hem kadın çiftçilerin istihdam oranı artırılıyor hem de koyun ve keçi yünü yakımının önüne geçilerek çevreye verilen zarar engelleniyor.