6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler, yurdun güneyindeki 11 ili vurdu. Afet, şehirleri adeta enkaza çevirdi.
Yıkılan binlerce bina ise 50 bini aşkın vatandaşa mezar oldu.
Devletin tüm imkanlarının seferber edildiği afet bölgesinde yaralar hızlıca sarılmaya başlandı.
Bakanlar da ilk andan itibaren görevlendirildikleri kentlerde çalışmaları yakından takip ederek hızlandırdı.
Geçici barınma alanlarıyla vatandaşların barınmadan beslenmeye tüm ihtiyaçları giderilirken, çalışmaların gölgesinde afet konutları da yükselmeye başladı.
Bu süreçte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı ekipler, hasar tespit çalışmalarını sürdürdü.
Bir yandan yıkılan binaların enkazı kaldırılırken bir yandan da hasarlı binalar yıkılmaya başlandı.
Çalışmaların devam ederken Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yeni bir açıklamada bulundu.
Yapılan açıklamada, 11 ilin ve Sivas'ın Gürün ilçesinin 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' olarak kabul edildiği belirtildi.
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
6.02.2023 tarihinde meydana gelen deprem afetleri nedeniyle yaşanan yıkım ve can kayıpları üzerine, 11 ilimiz ve Sivas ili Gürün ilçemiz Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak kabul edilmiştir.
Söz konusu depremler 11 ilimiz dışındaki bazı illerimizi de etkilemiş olup, hasar tespit çalışmaları neticesinde; Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman illerimizde yer alan bazı yerleşim birimlerinde az, orta veya ağır derecede hasar gören binalar olduğu tespit edilmiştir.
Bu nedenle, bahsi geçen illerimizde hasar meydana gelen binaların bulunduğu yerleşim yerleri de Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edilmiştir.
ensonhaber
Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu üyeleri muhtemel afetlere etkin müdahale için Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın girişimiyle AFAD’tan eğitim aldı.
Depremden dolayı başka illerde yaşayan ve geri dönecek olan vatandaşlar için, AFAD tarafından yapılan açıklamada, geri dönüşleri için gerekli imkan ve kolaylığın sağlanacağı belirtildi.
Burdur genelinde yarın için kuvvetli lodos ve yağış uyarısı yapıldı.
Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremin ardından sık sık bilgilendirmelerde bulunan AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, bölgede yaklaşık 3 dakika arayla artçı sarsıntı yaşandığını söyledi.
AFAD, Hatay'daki depremlerin ardından Kandilli Rasathanesinin uyarısıyla tedbir amaçlı verilen deniz seviyesi yükseltisine yönelik uyarının değerlendirmeler sonucunda kaldırıldığını duyurdu.
Antalya Valiliği tarafından yaşanan depremlerin ardından deniz kıyısından uzak durulması hususunda uyarıda bulunuldu.
Yorumlar (0)