Küresel jeopolitik gerilimler ve makroekonomik veriler, altın fiyatlarında sert dalgalanmalara yol açmaya devam ediyor. Özellikle 28 Şubat'ta ABD ve İsrail'in İran'a yönelik gerçekleştirdiği saldırılarla fitili ateşlenen savaş ortamı, piyasalarda güvenli liman arayışını canlı tutuyor.
Ancak madalyonun diğer yüzünde, ABD'den gelen güçlü istihdam verileri ve küresel ölçekte yüksek seyreden faiz beklentileri, değerli metaller üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Piyasaların yön bulmakta zorlandığı bu kritik dönemde, Para Piyasaları Uzmanı Candaş Atalay’dan ezber bozan bir yıl sonu tahmini geldi.
Küresel Baskının Nedenleri: Çin'in Frene Basması ve Likidite Sıkışıklığı
Altın fiyatlarının son günlerde neden baskı altında kaldığını analiz eden Candaş Atalay, dünyanın en büyük altın ithalatçısı konumunda olan Çin’in hamlelerine dikkat çekti:
Çin Merkez Bankası İvme Kaybetti: Çin'in yaklaşık 22 aydır kesintisiz şekilde sürdürdüğü altın rezervlerini artırma politikasında, son iki aydır belirgin bir yavaşlama dalgası hakim.
260 Milyar Dolarlık Likidite Etkisi: Çin piyasasından yaklaşık 260 milyar dolarlık devasa bir likiditenin çekilmesi, küresel ölçekte altına yönelecek fon akışını önemli ölçüde sınırladı.
Doların Gücü ve Petrol Fiyatları: Tırmanışa geçen petrol fiyatları enflasyon endişelerini körüklerken, yüksek faiz oranları yatırımcıları ABD dolarına yönlendiriyor. Bu durum; altın, hisse senetleri ve kripto varlıklar üzerinde bir bariyer oluşturuyor.
"Yaz Ayları Sakin Geçer, Güçlü Hareket Ağustos ve Ocak'ta"
Yatırımcıların kısa vadeli geri çekilmelerde panik yapmaması gerektiğini belirten Atalay, altının tarihsel döngülerine işaret etti. Altının son 25 yıllık performans grafiği incelendiğinde en güçlü ve agresif yükseliş hareketlerini genellikle ocak ve ağustos aylarında gerçekleştirdiğini ifade eden uzman, yaz aylarının altın için geleneksel olarak daha sakin ve akümülasyon (toplama) dönemi olarak geçmesinin normal olduğunu vurguladı.
Ons Altın ve Gram Altında Yıl Sonu Hedefleri
Söylediği hiçbir tahminin kesinlikle bir yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen Candaş Atalay, yılın geri kalanı için hedeflerini rakamlarla paylaştı:
Ons Altın Hedefi Küresel risklerin ve enflasyonist baskıların uzun vadede altını destekleyeceğini öngören Atalay, ons altın tarafında yıl sonuna doğru 5.500 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini iddia etti.
Gram Altın Hedefi İç piyasada ise hem ons altındaki bu dev yükseliş potansiyeli hem de dolar/TL kurunun çarpan etkisiyle gram altının yıl sonuna kadar 9.000 TL ile 10.000 TL bandına ulaşabileceğini belirtti.
Yükseliş Potansiyeli: Atalay'ın işaret ettiği 10.000 TL'lik bu hedef, altının mevcut seviyeleri dikkate alındığında yaklaşık yüzde 56'lık (yarı yarıyadan fazla) büyük bir yükseliş potansiyeline denk geliyor.