BDKK'dan yeni düzenleme İlkinde yok ama sonra...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), konut kredilerine yönelik yeni düzenlemeleri açıkladı. İkinci ve sonrası konut alımlarında kredi sınırlaması getirilecek. Detaylar haberimizde.

BDDK Kararı İle Konut Kredilerine Yeni Düzenlemeler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), konut kredilerine yönelik yeni düzenlemeleri açıkladı. İlk konut alımlarında kredi sınırlaması olmazken, ikinci ve sonrası konut alımlarında değişiklikler yapılacak.

İkinci Konut Alımlarında Kredi Sınırlaması

BDDK'nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, finansal istikrarı sağlamak amacıyla alınan makro ihtiyati tedbirler kapsamında, ikinci ve sonrası konut alımlarında kredi sınırlamaları getirilecek. Tüketici, eşi veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konutunun sahibi olduğu durumlarda, konut kredisi değer oranı yüzde 75 daraltılacak.

Değer Oranlarına Göre Kredi Kullandırılacak

Buna göre, örneğin, tüketici veya ailesinin sahibi olduğu bir konutun değeri 5 milyon TL ise, ikinci bir konut alımında evin değerinin yüzde 22,5 kadarı kadar kredi kullanılabilecek.

Risk Ağırlığı Artırılacak

İkinci ve sonrası konut alımlarında kullanılacak kredilere yönelik teminatlandırma da düzenlemeye tabi tutulacak. Bu kredilere ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminat sağlanacak. Ayrıca, sermaye yeterliliği hesaplamasında, risk ağırlığı da değiştirilecek. Standart yaklaşım yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanacak.

İlk Konut Alımlarında Değişiklik Yok

İlk konut alımlarında ise mevcut durumda herhangi bir kredi değer oranı değişikliği yapılmayacak.

Bu yeni düzenlemelerle, konut kredilerinde ikinci ve sonrası alımların finansal istikrarı korumak amacıyla sınırlanacağı bir sistem getirilmiş olacak.

BDKKkredikonut kredisiTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.