Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Gürcistan’ın Sighnaghi bölgesinde düşen Türk Hava Kuvvetlerine ait C-130 tipi askeri kargo uçağında görevli 20 personelin şehit olduğunu açıkladı. Erdoğan, “Milletimizin başı sağ olsun” diyerek şehitlere rahmet, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine sabır diledi. Uçağın Azerbaycan’daki Zafer Günü kutlamaları sonrası Türkiye’ye dönüşü sırasında düştüğü bildirildi.
Kazanın 11 Kasım 2025’te gerçekleştiği, uçağın Gürcistan hava sahasına girdikten kısa süre sonra radardan kaybolduğu ve bölgeye arama-kurtarma ekiplerinin sevk edildiği açıklandı. Uluslararası haber ajansları, olayın Türkiye’nin son yıllardaki en ağır askeri havacılık kazalarından biri olduğuna dikkat çekti. Görgü tanıklarının, uçağın yere çakılmadan önce havada parçalandığına dair ifadeleri soruşturmanın teknik boyutuna yansıtıldı.
Erdoğan, kara kutuya (uçuş veri kaydedicisi) ulaşıldığını ve incelemelerin başladığını belirterek, Türkiye’nin Gürcistan makamlarıyla yakın iş birliği içinde hareket ettiğini, Azerbaycan’ın da sürece destek verdiğini söyledi. Georgia sınırına yakın bölgede yürütülen çalışmalara Türkiye’den uzman ekipler katılıyor. İlk aşamada enkaz alanı güvenlik kordonuna alındı ve delil-bulgu toplama süreci başlatıldı.
Milli Savunma Bakanlığı ve ilgili kurumların sahadaki ilerlemeleri düzenli olarak kamuoyuyla paylaşacağı, bilgi kirliliğine karşı resmi açıklamaların takip edilmesi gerektiği vurgulandı. Yerel saatlerle yapılan bilgilendirmelerde, arama-kurtarma ve kimliklendirme süreçlerinin titizlikle sürdürüldüğü, uluslararası protokollere uygun şekilde kaza kırım incelemesinin yürütüldüğü kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Türkiye’nin son 23 yılda demokratik ve idarî alanlarda yürüttüğü çalışmalara da değinerek, siyasi gündeme ilişkin genel değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda teşkilat mensuplarına hitap eden Erdoğan, birlik ve dayanışma çağrısını yineledi; kazaya ilişkin kesin bulguların tamamlanmasının ardından sonuçların kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.
Yetkililer, kaza nedeninin netleşmesi için uçuş veri ve ses kayıtlarının ayrıntılı olarak çözümleneceğini, ön rapor sonuçlarının daha sonra paylaşılacağını bildirdi. Uluslararası ve bölgesel aktörlerden taziye mesajları gelirken, soruşturmanın şeffaf şekilde sürdürüldüğü kaydedildi.