Suriye, Türkiye’den yapılan tarım ve kümes hayvancılığı ürünleri ithalatına karşı önemli bir adım attı. Domates, üzüm, tavuk, yumurta ve biber gibi toplam 20 ürünün ülkeye girişi 15 Ağustos itibarıyla süresiz olarak yasaklandı. Bu karar, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri doğrudan etkileyecek.
Yerli Üretici Koruma Gerekçesi
Şırnak Ajansın haberine göre, Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı, yasağın gerekçesini “yerli üreticiyi koruma ve gıda güvenliğini sağlama” olarak açıkladı. Özellikle Hama bölgesindeki tavuk üreticilerinin düşük fiyatlar nedeniyle zarar gördüğü ve yerli üretimin çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı vurgulandı. Bu nedenle ithalat kısıtlamasıyla iç piyasadaki üreticilerin desteklenmesi hedefleniyor.
Önceki Yasakların Kapsamı Genişledi
Aslında bu karar, Suriye’nin Türkiye’den yapılan ithalatı sınırlama yönündeki politikalarının devamı niteliğinde. Haziran ayında domates, salatalık, havuç ve soğan gibi ürünlerde de ithalat yasağı getirilmişti. Yeni düzenleme ile yasaklı ürünlerin kapsamı genişlemiş oldu.