EYT'de umut dolu bekleyiş! Staj ve çırak mağdurları...

Staj sigortası başlangıç sayılmadığı için EYT düzenlemesinden yararlanamayan mağdurlar, seslerini duyurmak için federasyon çatısı altında toplandı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununun çözülmesiyle birlikte milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti. Staj sigortası başlangıç sayılmadığı için pek çok kişi EYT düzenlemesinden yararlanamadı. Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının mücadelesi devam ediyor.

TEK İSTEDİKLERİ SİGORTALARININ EYT KAPSAMINA ALINMASI

İl, il geziyorlar, stant kurup, üye sayısını artırıyorlar. Emeklilikte staj ve çıraklık sigortası mağduriyeti yaşayanlarla bir araya geliyorlar ve imza topluyorlar. Mağdurların tek bir isteği var. Staj ve çıraklık sigortalarının, EYT kapsamında sayılarak emeklilik hakkı elde etmek.

MAĞDURLAR FEDERASYON ÇATISI ALTINDA TOPLANDI

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, Türkiye çapında örgütlenerek seslerini duyurmak için federasyon çatısı altında toplandı.

BİR UMUT DOĞMUŞTU AMA OLMADI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle milyonlarca vatandaş emeklilik hakkına kavuştu, ancak 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların yararlanabildiği düzenlemeden bu 1999 öncesi staj sigortası başlatılanlar yararlanamadı.

Staj mağdurları her platformda taleplerini dile getirdiler. Hatta dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e de yaşadıkları sorunu aktardılar. Bu konuda daha önce katı bir tutum sergileyen Bakan Bilgin'den yumuşama sinyali de gelmişti. Bilgin, "Talepleri değerlendireceğiz" dedi ama herhangi bir çalışma yapılmadı.

STAJIN ÇALIŞMA SÜRESİNDEN KABUL EDİLDİĞİ GÖRÜŞÜ SAVUNULUYOR

Sosyal güvenlik uzmanları da hemen hemen her platformda stajın çalışma ile geçen bir süre olduğuna dikkat çekerken “Stajı çalışmadan kabul edilmemesi ciddi bir mağduriyettir” anlayışını benimsiyor. SGK kartında sigortaya giriş yazıyor olsa da emeklilik için bu süre geçerli değil deniyor. Bu kişiler ayrıca ücret aldıklarını da resmi belgelerle ispat da edebiliyorlar. SGK uzmanları doğru yaklaşımın kısmi çalışmanın kanunda olması nedeniyle sigorta girişi olduğunun kabul edilmesi olduğunu söylüyorlar.

TGRT Haber

EYTstajçırakmağdurTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.