İlk Kadın Şehit Pilot Bucaklı Teğmen Ayfer Gök’ü Rahmet ve Minnetle Anıyoruz

İlk Kadın Şehit Pilot Bucaklı Teğmen Ayfer Gök’ü vefatının 22. yıldönümünde Rahmet ve Minnetle Anıyoruz...

Bucaklı şehit Pilot Teğmen Ayfer Gök’ün 22. Ölüm yıldönümü rahmet ve minnetle anıyoruz. Hava Kuvvetleri’ndeki 46 kadın pilot içindeki 12 jet pilotundan biri olan Ayfer Gök’ün yaşam öyküsü, 28 Kasım 1977 tarihinde Burdur'un Bucak İlçesi'nde başladı.

Bir yaşında babasını kaybetmesinin ardından, annesi ve üç kardeşi ile birlikte yokluk içerisinde büyüyen Ayfer Gök, pilot olma hayali ile büyüdü. Bucak Lisesi'ni artırmasının ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Matematik Bölümü'nü kazandı. Buna rağmen hayalinden vazgeçmeyen Ayfer Gök, 1994 yılında Hava Harp Okulu'na başladı. 1998 Yılında Hava Harp Okulu'ndan teğmen rütbesi ile mezun olan Ayfer Gök'ün asıl sınavı ise yeni başlamıştı.

Pilot Teğmen olarak 1998 yılında mezun olan Ayfer Gök, Çiğli'de iki yıllık uçuş eğitimini tamamlayarak F-5 sınıfına ayrıldı. 8 Mayıs 2000 tarihinde Konya 3. Ana Jet Üstünde görevlendirildi.

Ocak ayında Sivrihisar’da düşen F-4 savaş uçağında şehit olanlar Yüzbaşı Tacettin Tüfekçi ve Gök’ün hocası Üsteğmen Mustafa Oğuz Önder’di. 2 gün sonra Kayseri’de düşen uçağın pilotu ise sınıf arkadaşı teğmen Murat Orbay’dı. Cenazesinde döktüğü gözyaşı gazetecilerin de dikkatini çekmiş, Anadolu Ajansı Ayfer Gök’ün fotoğrafını servis etmişti. Ancak Ayfer Teğmen, tam 21 gün sonra benzer bir kazada şehit olacağını bilmiyordu.

Bundan 20 yıl önce 9 Şubat 2001 günü iki F-5’ten birini Ayfer Teğmen uçuracaktı. Son hazırlıklar tamamladı ve uçuş başladı. İki uçak 13.15 sıralarında Ermenek semalarındaydı. Ancak Ayfer Teğmen’in uçağı irtifa kaybediyordu. Derhal “acil durum” vaziyeti aldı. Saniyeler içinde Ayfer Teğmen’in uçağı Karaman’ın Daran köyü yakınındaki ormanlık alanda vadiye çakıldı. Üsten havalanan helikopterlerle kurtarma ekipleri, Ayfer Teğmen ve çok sevdiği uçağını, Karaman’ın Yunt Dağı eteklerinde, 2.5 metreyi bulan karlar arasında bulmuştu. Babasız geçen çocukluk yıllarında uçma hayalleri kuran Ayfer Teğmen, Türkiye’nin ve Bucak’ın “İlk Kadın Şehit Pilotu ” oldu. Bucak halkı o’nu asla unutmadı. Bucak’taki bir okula ve parka verilen ismi ile o’nun hatırası hâlâ canlı tutuluyor.

Türkiye’nin, Burdur'un ve Bucak’ın “İlk Kadın Şehit Pilotu” Ayfer Gök Bucak Halkı seni asla unutmayacak” RUHUN ŞAD OLSUN…

Bucaklı şehitAyfer GökTürkiyeBurdurBucak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.