MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ’NDE “ÜLKE KALKINMASINDA VERGİNİN GÜCÜ”

MAKÜ’de “Ülke Kalkınmasında Verginin Gücü” Konuşuldu Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) Vergi Haftası dolayısı ile “Ülke Kalkınmasında Verginin Gücü” paneli gerçekleştirildi.

MAKÜ’de “Ülke Kalkınmasında Verginin Gücü” Konuşuldu
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) Vergi Haftası dolayısı ile “Ülke Kalkınmasında Verginin Gücü” paneli gerçekleştirildi.

MAKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Panel Moderatörlüğünü yapan İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Kayalar açılış konuşmasını yaptı. Katılımları için herkese teşekkür etti.

Programa Burdur Defterdarı Sedat Ayyıldız, Burdur Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Serbest Muhasebeci Ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Serkan Vurgun konuşmacı olarak katıldı.

İlk konuşmayı Burdur Defterdarı Sedat Ayyıldız yaptı. Ayyıldız; “Vergi kısaca devletin kamu finansmanını karşılamak için aldığı ilk başta karşılığı olmayan ama uzun döneme baktığın zaman belli bir karşılığı olan değerdir, paradır. Son 10-15 yıldır daha çok Vergi Haftası kutlamaları mükellef ilişkileri anlamında, mükellefleri bilinçlendirme anlamında, insanları-gençleri bilinçlendirme anlamında, ilkokulda ortaokulda okuyan çocukları bilinçlendirme amacında bir çalışma yapıyoruz. Bakanlık olarak daha çok gönüllü ödeme çalışmaları yapıyoruz. Mükelleflerimizi ziyaret ediyoruz, anlatıyoruz verginin ülke için ne olduğunu ifade ediyoruz. Bunun yanında son teknolojik gelişmelere bağlı olarak da bakanlığımızın da bazı düzenlemeleri var. Bu daha çok internet ayaklı e-haciz, e- beyanname gibi. Biz daha çok mükellefiyetlerimiz daireye gelmeden sistem üzerinden bize olan beyanlarını vergilerini yerine getirmelerini, bizim de denetim yapma oranımızı arttırmak istiyoruz. Şu anki hiçbir kamu ya da devlet sisteminde vergisiz yaşayan bir toplum yok diyebiliriz. Bir tek Arabistan var onda da petrol var. Bugün biz buradayız yarın sizler burada olacaksınız. Vergimizi öder harcarken de önceliklerimizi belirler öyle harcarız. Güçlü olmamız gerekiyor bunun için de vergimizi ödememiz gerekiyor. Bir vatandaşlık insanlık görevidir vergi ödemek kutsaldır. İnşallah çabuk mezun olursunuz ve bir an önce birlikte çalışırız” diyerek sözlerini bitirdi.

Prof. Dr. Murat Kayalar, Defterdar Sedat Ayyıldız’ın sözlerini özetleyerek verginin cebren olduğunu söyledi. Devletlerin hizmetlerini yerine getirmesi sosyal politikalarını oluşturması için bir finansman olduğunu, yeni vergi dairelerini yeni anlayışı maliye bakanlığının yeni daha çok teknolojik anlamda internet üzerinden bir vergi ödenmesi gerektiğini söyledi. Devlet vergiyle bütçenin %80 ini karşıladığını. Tabi ki devletinin gücünün arkasında vergilerin olduğunu bize düşen de buna dikkat etmek olduğunu söyleyerek sözlerini bitirdi.

Daha sonra konuşan Burdur Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik kendi döneminden ve çıraklık yaparken vergi anlayışının çok farklı olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Keyik; “Vergiden kaçmamamız lazım bize bilgi verilmedi vergi bilinci anlatılmadı. Çok çalışıp çok kazanıp vergi ödememiz lazım. Tabi kazandığın parayı vergiye vermek zordur ama bunu yerine getirmemiz lazım. Devlete olan bu borcunuzu ödemekten gocunmayın. Günün şartlarına uygun vergilendirilmek istiyoruz. Vergi dilimleri yüksek, vergi dilimleri mutlaka herkesin verebileceği ölçüde olmalı. Burada sistemde birtakım sıkıntılar olduğunu Burdur Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak Ankara’da yapmış olduğumuz Burdur’da yapmış olduğumuz istişare toplantılarında zaman zaman üyelerimizle bir araya gelip sıkıntıları konuşabiliyoruz. Vergi dilimlerinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. %40 vergiyi dayatırsan merdiven altı yöntemle fiyat çıkarıp yine satışını yapıyor dolayısıyla yine devlet kaybediyor. Bu yüzdeyi dayatmaktansa herkesin kaçmayacağı bir vergi getirip herkese uygun bu vergiyi verilmesini sağlayıp, kayıpların önüne geçebiliriz. Bu söylemimiz kolay bir olay değil, biz bunu söyledik diye hemen vergi dilimlerini geri çekiyoruz diye bir durum olmayacak bu zamanla olacak” dedi.

Son olarak Burdur Serbest Muhasebeci Ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Serkan Vurgun konuştu. Vurgun; “Aracı kurum değiliz artık bir mesleğiz diyerek sözlerine başladı. Hazine ve mükellef arasında köprü görevi görüyoruz. Denetleyici kurumlara da raporlar sunuyoruz. Belge düzeni verginin birinci görevidir. Belge düzenini oturttuğumuzda adaletli bir vergi olacaktır. Vergi bilincini ilkokulda oluşturmak gerekiyor. Son dönemlerde vergiden kaçınma olayı moda oldu. Ama vergi kaçırmak diye bir olay yoktur ikisi çok farklı şeylerdir. Devletimiz güçlü olmak zorunda ve bu yüzden vergiden de kaçınmamamız gerekiyor. Bu sıralardayken bunu iyi bilmemiz gerekiyor bizler de bir çıraklık yolundan geçerek geldik. Birçok firmalarımız artık muhasebe sistemini istiyor. Devir elektronik devri. Birçok işletmemiz bu anlamda altyapıya sahip değil. Bu alanda da iş bizlere düşüyor. İlerde sisteme ihtiyaç duyacağını ve denetim yöntemiyle ilerleyeceğini, bizler de denetime yöneleceğimizi anlatıyoruz. Vergini önemini ve dikkate alınması gerektiğini her defasında işletmelerimize kamuoyuna anlatıyoruz” dedi.

Panel soru ve cevaplarla son buldu.

ÜLKE KALKINMASINDA VERGİNİN GÜCÜVerginin GücüVergi HaftasıTürkiyeBurdurBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.