OSB'de bu yüzden ruhsat alamıyorlar

Dericilik sektöründe Cumhuriyet tarihinden bugüne önemli bir söz sahibi olan Yalvaç'ta dericiliğin kaderi kimyasal arıtma tesisine bağlı.

Yalvaç Deri OSB'de işletmeler arıtma tesisi olmadığı için ruhsat alamıyor.

Dericilik sektöründe Cumhuriyet tarihinden bugüne önemli bir söz sahibi olan Yalvaç'ta dericiliğin kaderi kimyasal arıtma tesisine bağlı.

Eski Tabakhanenin kaldırılmasının ardından Isparta yolu üzerinde yeni yerine taşınan Deri OSB'de işletmeler açıldı ancak hiçbir işletmeye deri işleme izni verilemiyor. Eğirdir Gölü Su Havzası Koruma Planı uyarınca deri OSB'de kimyasal arıtma yapılması gerektiği yasal zorunluluk olduğu gerekçesi ile işletmeler işletme ruhsatı alamıyor.

En son Ocak ayında Valilikte yapılan toplantıda Yalvaç OSB’nin kuruluş aşamasında yapılan teknik bir hata ya da eksiklik nedeniyle Yalvaç OSB’de paketleme tesisleri dışında bir üretim tesisinin mevzuat gereğince kurulamayacağı, Eğirdir Gölü Koruma Planı hükümleri nedeniyle de Yalvaç OSB’nin hayata geçmesinin mümkün olamayacağı gündeme gelmişti.

Halen burada faal durumda olan işletmelerin bir çoğunda sadece işlenmiş deriden çırçır rölesi imalatı yapılabiliyor. Eski Tabakhanede ham deri işleyen çoğu işletme ise ruhsatı olmadığı için bu işlemlerine ara vermek zorunda kaldı.

Yalvaç'ta ekonomik anlamda büyük önem arz eden dericilik sektörünün eski günlerine dönebilmesi için kimyasal arıtma tesisinin bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini belirten deri üreticileri yetkililerden bu konuya en kısa sürede çözüm bulmalarını istedi.

 

arıtma tesisiTürkiyeIspartaYalvaç

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.