Ramazan Canural Yazdı: CHANDLER…

CHANDLER… Başlıktaki bu yabancı sözcük… Bir ceviz çeşidi… Hem de dünyada en fazla dikilen, en verimli, en tutulan ceviz türü.

CHANDLER…

Başlıktaki bu yabancı sözcük…

Bir ceviz çeşidi…

Hem de dünyada en fazla dikilen, en verimli, en tutulan ceviz türü. İlk defa ABD’nin Kaliforniya Eyaletinden dünyaya yayılmış.

Şöyle ceviz çeşitlerine baktım da…

Yerlilerden; Kaplan-86, Yalova, Şebin,Bilecik,Yavuz-1, Gültekin-1 Bayrak, Kaman, Oğuzlar 77, Şen-1, Maraş-18,Sütyemez-1 gibi türler biliniyor.

Yabancılardan da Franquette, Pedro,Fernor, Fernette adında markalar olsa da en meşhurları Chandler.

Malûm ülkemiz bir tarım ülkesi ama…

Ceviz fakiriyiz.

Yediğimiz cevizin %70-75 ini dışarıdan alıyoruz. ABD, Şili, Ukrayna başta olmak üzere çeşitli ülkelerden…

Cennet gibi ülkemiz var lâkin biz bu “cennet”in farkında değiliz.

Tıpkı Hayâli’nin dediği gibi…

“Ol mâhiler ki, deryâ içredir, deryâyı bilmezler.”

Mart ayında kardeşlerimle beraber 22 dönüm “Chandler” diktik. 600 adet dikmiştik ama 85 tanesi “tutmadı” yeniden dikilecek.

Ceviz hakkında “su istemez, bakıma gerek yok” gibi aslı astarı olmayan sözler duyarsanız, gülüp geçin. Çünkü geniş yapraklı bir bitki olduğundan suyun alâsını ister, gübre de, çapa da, ilaçlama da, olmazsa olmazlarındandır.

Öyle “ cevizi toprakla bi buluşturayım da gerisi kolay bakmasan da olur” dedin mi kendini aldatmış olursun. Çünkü o zaman o da sana “bakmaz”.

Ceviz bahçesi yapacakların dikkat etmesi gereken önemli şeyler çok. Ama en önemlilerini şurada sayıverelim:

1-Fidanlarınızı mutlaka sertifikalı fidanlıklardan alın(Mavi sertifika) Eğer böyle yapmaz da aldığınız fidan “saldım çayıra, mevlâm kayıra” tarzı bir şey olursa, siz ceviz

beklerken, karşınıza meşe çıkabilir. Canım o kadar da olur mu demeyin, olabilir. Öyle olmasa bile siz verimli bir tür aldığınızı zannederken hiç ilgisiz bir çeşitle karşılaştığınızda 5-6 yılınız heba olmuş olabilir. Sonra hadi bakalım sök yeniden dik, ya da aşı yap…

2-Ceviz dikeceğiniz yer mutlaka biraz eğimli, hava akımı olan, taban suyu yüksek olmayan alanlar olmalıdır.

3-Özellikle göl- çay kenarı, hava akımının olmadığı veya az olduğu, çukurda kalmış topraklara ceviz dikerseniz bu cevizlerde don zararı kaçınılmazdır. Meyve alamazsınız. Aslında böyle alanlarda sadece ceviz değil, hiçbir meyve dondan kurtulamaz.

Chandler türü cevizler en erken 5 yaşında meyve vermeye başlayıp 15 yaşından sonra pik yapar ve uzun yıllar meyve verir.

İyi bakımlı bir ceviz bahçesinin dönümünden 500 kg. dan fazla ürün alabilirsiniz. Bu da önemli bir kazanç demektir. (12.500 TL)

E, daha ne olsun?.

Boş durmayalım, uygun alanlara ceviz dikelim. Çünkü ülkemizin buna çok ihtiyacı var.

Sloganımız:

“Dikelim cevizi, alalım dövizi”

CHANDLERceviz türleriTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.