Aşırı deprem korkusu hasta ediyor

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında oluşan olumsuz etki tüm Türkiye'yi etkilerken, uzmanlar deprem korkusunun hasta ettiğine dikkat çekti.

Aşırı deprem korkusu hasta ediyor

Ülkemizde yaşanan ve pek çok ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin toplum psikolojisine olan olumsuz etkisi sadece deprem bölgesinde değil tüm Türkiye'de görülüyor. Ailesini, sevdiklerini, arkadaşlarını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ancak deprem korkusunu çok fazla içselleştirmek zaman zaman fizyolojik sorunları da beraberinde getirebiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uzm. Psk. Ayşe Burcu Durak, aşırı deprem korkusunun insan sağlığı üzerindeki etkisiyle ilgili bilgi verdi.

Deprem korkusu hızla artıyor

İnsan tüm yaşamı boyunca bir takım olaylar yaşar, bazı olaylara şahit olur ve bu olaylardan etkilenir. Bunun sonucunda da korku kaygı ve başka bir takım farklı duygular hisseder bunların sonucunda bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Yaşamı boyunca sevilen birinin ölümü, savaşlar, afetler (deprem, yangın, sel), kazalar gibi olumsuz olaylar yaşayabilir. Son dönemde yaşanılan deprem de birçok vatandaşın hayatında olumsuz sonuçlar ortaya çıkardı. Hayatını kaybedenlerin yakınları başka kayıplar verme tedirginliğiyle, deprem bölgesinde yaşamayanlar aynı olumsuz durumlarla karşı karşıya kalma, ailesini ve yakınlarını kaybetme tedirginliğiyle deprem korkusu yaşayabilmektedir. Deprem korkusu iki şekilde görülmektedir; biri depremi doğrudan yaşayan biri olmak, diğeri ise depremi yaşamadan dolaylı olarak haberler veya sosyal medya üzerinden tanık olmaktır. Sürekli tedirgin olmak, kapalı alana girememek (klostrofobi), sıkıntı ve bunalma hissi deprem korkusu nedeniyle yaşanabilmektedir.

Psikolojimiz fizyolojimizi etkiliyor

Deprem korkusu gibi sürekli stres durumunda olma psikolojisi kişide fizyolojik hastalıklara yol açabilmektedir. Vücudun kronik stresle karşı karşıya kalması farklı hastalıklara neden olabilmektedir.

Yaşanan olaylar kişi için stres verici etkiler ortaya çıkarmaktadır. Stres veren olaylara karşı herkesin vereceği tepkiler farklı olmaktadır.

Stres anında vücudumuzun bizleri hayatta tutmak için verdiği temel tepkiye "savaş ya da kaç tepkisi" denir. İnsan böylesi bir evrede alarm aşamasındadır, bu aşama kişiyi tehdit edici durumla karşılaştığında vücudunun vereceği savaş ya da kaç tepkisine hazırlar, eğer stres uzamazsa kişi adaptasyon evresine girer beden uyarılmadan önceki evresine dönmektedir.

Eğer stres verici durum uzun süreli ve çözümlenmesi zor ise uzatılmış alarm durumda bir takım fizyolojik psikolojik tepkiler ortaya çıkmaktadır.

Bu tepkiler;

Uyku bozuklukları
Sinirlilik, gerginlik
Motor koordinasyon bozuklukları
Yorgunluk
Çökkünlük
Bu tepkiler birçok organda hastalık için önemli bir nedensel rol oynar.

Beyin yapısında
Endokrin sistemde
Nörotransmitter salınımda ve geri alımında
Nöroimmun sistemde
çeşitli değişikliklere sebep olabilmektedir.

Bu hastalıklara dikkat

Stres durumlarında böbreklerin hemen üzerindeki böbrek üstü bezi kortizol üretmektedir. Kortizol salınması sağlıksız bir şekilde artınca gece uykuya dalmakta ve sabah erken kalkmakta zorlanılmaktadır. Bu belirtiler zamanla sirkadiyen saatin bozulmasıyla uyku apnesi, kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, obezite ve farklı hastalıklara neden olmaktadır. Bu tür durumlarda kişilerde zayıflayan bağışıklık sistemi, kanser, metabolik hastalıklar, depresyon, sindirim sistemi hastalıkları, kaslardaki kronik ağrılar veya migren gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Deprem sonrası psikolojimizin fizyolojik hastalıklara yol açmaması için uygun zamanda uzman yardımı alınması önemlidir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Deprem korkusu soba satışlarını ne yönde etkiledi
Bölgesel

Deprem korkusu soba satışlarını ne yönde etkiledi

Gaziantep’te havaların soğumaya başlamasıyla birlikte odun ve kömür sobası satışları arttı. Son günlerde talebin yoğun olduğunu söyleyen soba satıcısı Bülent Kavas, yaşanan asrın felaketi sonrası insanların daha çok bağ evlerinde kalmayı tercih etmesinin de satışlara olumlu yansıdığını belirtti.

Dr. İlknur Kul Çelik, Tüberküloz hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi
Sağlık

Dr. İlknur Kul Çelik, Tüberküloz hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi

Tüberküloz (verem) hastalığının önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen, kişi ve toplum sağlığı açısından önemli bir hastalık olduğu belirtildi.

Uyku Bozukluklarına Dikkat: Uyku Hastalıkları Sağlık İçin Tehlike Arz Ediyor - Haberler
Sağlık

Uyku Bozukluklarına Dikkat: Uyku Hastalıkları Sağlık İçin Tehlike Arz Ediyor - Haberler

- Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Dr. Leyla Köse Leba, bazı uyku hastalıklarının hayati önem arz ettiğini belirterek, “Uyku hastalığının olması kişinin ömrünü kısaltır ve yaşam kalitesini bozar” dedi.

İleri yaş ve sigara akciğer nodülü sebebi
Sağlık

İleri yaş ve sigara akciğer nodülü sebebi

Akciğerlerde görülen nodüllerin yüzde 95'e yakını iyi huylu kitlelerdir.

Samsun'da Nadir Görülen Kalp Hastalığına Tek Seansta Çözüm!
Sağlık

Samsun'da Nadir Görülen Kalp Hastalığına Tek Seansta Çözüm!

Tıp literatüründe nadir görülen, çok büyük bir aort anevrizmasının yanı sıra aort damarında daralma, kalpte delik ve aort kapak hastalığı olan genç, yapılan tek seanslık açık ameliyatla hayata tutundu.

Otizm Aile Danışma Merkezi’nden annelere yönelik farkındalık etkinliği
Yaşam

Otizm Aile Danışma Merkezi’nden annelere yönelik farkındalık etkinliği

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Otizm Aile Danışma Merkezi’nden faydalanan annelere yönelik bilgilendirme ve farkındalık etkinliği düzenledi.