BAŞ AĞRISI VE YORGUNLUK HORLAYANLARIN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

İyi bir uykunun ne kadar önemli olduğu, psikolojik ve fizyolojik olarak kişiyi ayakta tuttuğu bilinen bir gerçek. İnsan ömrünün üçte biri uykuda geçiyor. Herkes uykuda geçen bu uzun zamanın kaliteli ve sağlıklı olmasını istiyor. Yaşamsal …

BAŞ AĞRISI VE YORGUNLUK HORLAYANLARIN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

İyi bir uykunun ne kadar önemli olduğu, psikolojik ve fizyolojik olarak kişiyi ayakta tuttuğu bilinen bir gerçek. İnsan ömrünün üçte biri uykuda geçiyor. Herkes uykuda geçen bu uzun zamanın kaliteli ve sağlıklı olmasını istiyor.

Yaşamsal faaliyetlerin birçoğu basit bir dinlenmeden ibaret olmayan uyku sırasında düzenleniyor. Uyku bozukluklarının hem toplumsal hem de bireysel birçok sağlık problemine yol açtığı biliniyor. Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Tunçel, uykuda solunum bozuklukları ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.

Uykusuzluk gün içinde çabuk sinirlenmenize neden olur

Horlama ve uyku apnesi, erişkin yaş grubunda sıkça rastlanan sosyal ve medikal önemi yüksek hastalıklardır. Uykuda solunum bozuklukları, uyku sırasında üst hava yollarının kısmi ve tam daralması ile ortaya çıkan apne (nefes durması ) ve hipopne (nefes azalması) atakları ve kanda oksijen basıncının düşmesi ile ayırt edilen bir durumdur. Uykuda solunum bozuklukları hastaların yaşam kalitesini etkilemekte, uyku kalitesinin yetersizliği gün içerisinde uyuma isteğine, sabahları yorgun kalkmaya, baş ağrısına ve anksiyeteye neden olabilir.

Kalp krizinden felce kadar gidebiliyor

Uyku sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Uyku apnesi, hipertansiyon, ritim bozukluğu, kalp krizi, felç, pulmoner hipertansiyon ve konjestif kalp yetmezliğinin içinde bulunduğu pek çok hastalıkta önemli bir risk faktörüdür. Obez bireylerde, sigara içenlerde, diyabet veya insülin direnci olan kişilerde uyku apnesi daha çok görülmektedir.

Modern tanı ve tedavi yöntemleri ile uyku kalitenizi yükseltin

Uykuda solunum bozuklukları teşhisinde uyku testi (polisomnografi) altın standart olarak kabul edilmektedir. Uyku testi sonrasında apne ve hipopnelerin saatte 5’ten fazla olması ve gündüz uyku hali, horlama veya kronik yorgunluk gibi şikayetlerin varlığı ile tanı koyulmaktadır. Çeşitli tedavi alternatifleri bulunmaktadır.

Celon metodu yani bipolar radyo frekans ile termoterapi yöntemi ve plazma yöntemleriyle yapılan cerrahi tedavi bunladan biridir. Horlama ve uyku apnesi için uygulanan cerrahi tedavinin başarısı, cerrahiye uygun hastanın belirlenmesine ve ameliyatta kullanılan cihazlara bağlı olmaktadır. Cerrahide kullanılan cihazların dokuda fazla hasar oluşturmaması, ameliyat sonrası dönemde hastanın ağrılarının daha az olmasında oldukça önemlidir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde İftar Yemeği!
Bölgesel

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde İftar Yemeği!

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde düzenlenen iftar yemeği programında akademik ve idari personel bir araya geldi.

Bucak Ak Parti SKM'de coşku dolu kalabalık
Bölgesel

Bucak Ak Parti SKM'de coşku dolu kalabalık

İftar sonrası toplanan Bucaklılar adeta miting havasında gerçekleştirdikleri toplantılarla seçim ruhunu günden güne hissettiriyorlar.

''5 yıldır orucumuzu Ordu’da açıyoruz''
Bölgesel

''5 yıldır orucumuzu Ordu’da açıyoruz''

Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in göreve başlamasından sonra başlatılan uygulama, uzun yol şoförleri ve vatandaşların beğenisini kazanıyor.

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal'dan Ünerler ailesine teşekkür
Bölgesel

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal'dan Ünerler ailesine teşekkür

Emrullah Ünal'da iftar veren Ünerler ailesine teşekkür ederek Ramazan iftar yemeklerinin devam ettiğini belirtti.

Vali Öksüz, Mehmet Uzel Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencileriyle İftarda Bir Araya Geldi
Bölgesel

Vali Öksüz, Mehmet Uzel Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencileriyle İftarda Bir Araya Geldi

Burdur Valisi Türker Öksüz, iftarda Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi pansiyonunda kalan öğrenciler ile buluştu.

Isparta ve ilçelerine dikkat! İşte 29 Mart hava durumu
Bölgesel

Isparta ve ilçelerine dikkat! İşte 29 Mart hava durumu

Isparta, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli 29 Mart Cuma günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 29 Mart Perşembe hava durumu rapor