Burdur / Burdur

Bilinçli Çiftçiler Sertifikalarını Aldılar

Hayvancılık ve hayvancılığa dayalı faaliyetlere özel olarak odaklanmış Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) bu amaca yönelik eğitimlerine devam ediyor.

Bilinçli Çiftçiler Sertifikalarını Aldılar

Hayvancılık ve hayvancılığa dayalı faaliyetlere özel olarak odaklanmış Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) bu amaca yönelik eğitimlerine devam ediyor. Burdur’un hemen hemen her köyünde eş zamanlı olarak devam eden çiftçi eğitimlerinin yanı sıra Halk Eğitim Merkezi, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve İş-Kur’un da katkıları ile gerçekleşen Bilinçli Çiftçi Eğitimlerinin bazıları tamamlandı. İlk etapta Beşkavak köyünden 25, Kayaaltı köyünden 62 kursiyere sertifikaları Kayaaltı Köyü İlkokulu Konferans Salonunda yapılan törenle verildi.

Törene Vali Hasan Şıldak, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Oktay Darcan, Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Veli Aktaş, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, kursiyerler ve köy halkı katıldı.

“Bir tarım işletmesini sürdürmek ve yönetmek, geliştirmek ve bu işten para kazanmak için büyütmemiz lazım” diyen Rektör Korkmaz konuşmasında; “Biz özel olarak Bölgesel kalkınma projesi kapsamında Beşkavak Köyü ve Kayaaltı Köyünde eğitimlerimize devam ediyoruz. Burdur’un bütün köylerinde eğitimlerimiz yaygın olarak sürüyor. Eğitim işin başı. Bence doğru yerden başlanıyor. Ama burada kalmaması gerekiyor, hepimizin sorumluluğu artarak devam ediyor. İşletme ölçeklerimizi büyütmemiz gerekiyor. Bir tarım işletmesini sürdürmek ve yönetmek, geliştirmek ve bu işten para kazanmak için öncelikle onu büyütmemiz lazım. Kooperatiflerimizin öncülük ettiği işletmelerimizi nasıl büyütebiliriz. Fiziksel büyütme işi bir tarafa, nitelikli girdi üretim süreci, pazarlamanın organize edilmesi de bir tür ölçeği yakalamak demektir. Mümkün olan yerlerde üretimi birleştirmek, olmayan yerlerde de fonksiyonları birleştirerek gelişimi sağlamaya mecburuz. Yoksa bu anlamda tarımsal geleceğimizde çok ciddi sıkıntılar yaşamayı öngörüyoruz ve bizi bekliyor. Bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimiz ve tabi ki Sayın Valimizin öncülüğünde kırsal gelişimde de çok sayıda projeleri yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Daha sonra Vali Hasan Şıldak bir konuşma yaptı. Vali Şıldak konuşmasında, “Böyle çalışmalar ilimizde gayet bilinçli şekilde başarılı olarak yürütülen hayvancılık faaliyetlerinde hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılığa daha da değer katıyor, daha da fayda sağlıyor. Burada yapılan çalışma hem Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzün iş birliğinde, birliğimizin öncülüğünde Kayaaltı Köyümüzde 62 kursiyerimiz, Beşkavak köyünde de 25 kursiyerimiz sertifika almaya hak kazanmıştır. Öncelikle onları tebrik ediyor, hayırlı olsun diyorum. İlimiz tarımında bilhassa küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü her ne kadar Burdur tarımsal anlamda büyükbaş hayvancılığı ile ön plana çıkmış olsa da, aslında bizim coğrafi olarak, bitki örtüsü olarak, yeryüzü şekilleri olarak hayvancılık anlamında küçükbaş hayvancılığa da çok daha yatkın olduğumuzu ve bu alana da ilgi göstermemiz gerektiğini bu konudaki uzmanlar, hem bilim insanları, hem tarım yetkilileri ifade ediyorlar. Bizler de bilhassa üniversitemizin bu alandaki zengin çalışmalarıyla hem Beşkavak, hem de Akören köyünde yerel ölçekte mahallede yürüttüğü çalışmalarla, uygulamaya geçirdiği faaliyetlerle bu konuda hayvancılık alanında ilimizde çok önemli gelişmeler olacağını düşünüyoruz. Tarım Bakanlığımız taşra birimleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve tabi ki bölgemizdeki çok gelişmiş yapıya sahip olan kooperatiflerimiz, yetiştirici birliklerimiz hepsi bu konuya büyük önem veriyorlar, büyük destek sağlıyorlar. Rektörümüzün de vurguladığı konu, artık geleneksel anlamda 3-5 hayvanla 20-30 hayvanla değil, daha büyük ölçekli çalışmalarla çağın gerektirdiği ölçüde hem yönetim olarak, hem besleme teknikleri, hastalıkla mücadele gibi bu konularda artık toplum olarak çok daha bilinçlenmemiz lazım. Görüyoruz ki kadınlarımızın da katılımıyla bu konuda bu iki köyümüz çok önemli bir mesafe almış.” sözlerine yer verdi.

Kursiyerlere Bilinçli Çiftçi Sertifikalarının verildiği törende kadın yetiştiricilerden birkaçı da teşekkür konuşması yaptılar.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Afetlerde Kriz Yönetimi: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Önemli Seminer
Bölgesel

Afetlerde Kriz Yönetimi: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Önemli Seminer

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından "Afetlerde Kriz Yönetimi" konulu seminer düzenlendi. Seminerde acil durum psikolojisi, gönüllülük, ampütasyon uygulamaları, ikincil travma, müdahale ve psikososyal destek ekipleri gibi konular ele alındı.

MAKÜ, Kurumsal Akreditasyon Sürecine Hazırlanıyor
Bölgesel

MAKÜ, Kurumsal Akreditasyon Sürecine Hazırlanıyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), kurumsal akreditasyon süreci için çalışmalarını sürdürüyor. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, bu sürecin üniversiteye önemli değerler kazandıracağını ifade etti.

MAKÜ'de Şiddetle Mücadeleye Yönelik Panel
Bölgesel

MAKÜ'de Şiddetle Mücadeleye Yönelik Panel

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ), Burdur Valiliği koordinasyonunda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde "Gençler ile Şiddet Üzerine" konulu panel düzenlendi.

MAKÜ'de kutlandı
Bölgesel

MAKÜ'de kutlandı

“22 Kasım Türk Diş Hekimliği Günü”, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından düzenlenen panel ile kutlandı.

MAKÜ, öğrencilere girişimcilik yolculuğunda eşlik ediyor
Bölgesel

MAKÜ, öğrencilere girişimcilik yolculuğunda eşlik ediyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), MAKÜ-BAKA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi birimleri tarafından öğrencilere yönelik olarak girişimcilik eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri veriyor.

MAKÜ-SAT, Antalya'da CMAS 1 Yıldız tüplü dalış eğitimi düzenledi
Bölgesel

MAKÜ-SAT, Antalya'da CMAS 1 Yıldız tüplü dalış eğitimi düzenledi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Su Altı Sporları ve Dağcılık Topluluğu (MAKÜ-SAT), Antalya/Kaş bölgesinde yeni dönemin ilk dalışını gerçekleştirdi. 20 öğrenci, iki gün süren eğitimlerin ardından CMAS 1 Yıldız sertifikası aldı.