Bu besinler diyabet riskinizi azaltın!

Araştırmalar diyabet hastalığının günden güne artmasındaki en önemli nedenin sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam olduğunu gösteriyor. Diyabete karşı riskinizi azaltmak için hayatınızda hareketi, sağlıklı beslenme planınızda ise bu besinleri eksik etmeyin. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü …

Bu besinler diyabet riskinizi azaltın!

Araştırmalar diyabet hastalığının günden güne artmasındaki en önemli nedenin sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam olduğunu gösteriyor. Diyabete karşı riskinizi azaltmak için hayatınızda hareketi, sağlıklı beslenme planınızda ise bu besinleri eksik etmeyin.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, diyabet riskini azaltan yardımcı besinleri ve diyabetten korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Omega 3’ler insülin direncini kırıyor

Özellikle tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde araştırmalarla da etkisini kanıtlamış olan omega 3; kilo kontrolünde, insülin direncini kırmada etkili yağ asitlerindendir. Omega 3, insan vücudunda üretilmez. Bu yüzden besinlerle almak gerekir. Avokado, omega 3 deposudur. Diyabet riskini azaltmak için sabahları üzerine limon sıkılarak tüketilebilir. Fazlası yağ olarak depolanabilir. Bu nedenle günde yarım avokadodan fazla tüketilmemelidir. Omega 3 deposu yeşillerden brokoli, kan şekerini dengelerken diğer bir taraftan günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Yine omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan balık, haftada 2-3 kez fırın ya da ızgara olarak tüketilebilir. İçerdiği omega 3 ile hücreleri yeniler ve diyabet riskini azaltır. Doğru porsiyon kontrolü ile her gün 1 avuç olacak şekilde tüketilen kabak çekirdeği de özellikle omega 3 gibi içerdiği yüksek vitamin ve minerallerle vücudun insülin ihtiyacına destek verir.

Yabanmersini kan şekerini dengeliyor

Yaban mersini ya da diğer adıyla blueberry, özellikle antioksidan ve lif etkisi yüksek bir besindir. Kuru ya da taze meyve olarak tüketilebilen yaban mersini, her gün 1 avuç tüketildiğinde kan şekerini dengelemeye yardımcıdır. Tip 2 diyabet hastaları için insülin üretme açısından etkilidir.

Kızartılmazsa tatlı (baby) patates anti-diyabet bir besin

Son araştırmalarda insülin direncini azalttığı bilinen tatlı patates diğer bir adıyla baby (beybi) patates, kızartma dışında tüketildiği takdirde anti-diyabet bir besindir. Normal patatesin aksine tatlı patates, insülin direncini azaltır. Antosiyanin içeriğiyle damarların genişlemesini sağlar ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Zengin bileşenleriyle antioksidan etki gösteren tatlı patates, kandaki şeker seviyesinin artışını önler.

Diyabetten korunmak için bunlara dikkat edin!

1- İşlenmiş gıdalardan uzak durun

2- Şeker kullanımı en aza indirin, tatlılarla aranıza mesafe koyun

3- Mevsiminde bol sebze tüketin

4- Her gün mutlaka en az 30 dakika yürüyün

5- Kilo kontrolü sağlayın

6- Beyaz unu beslenme planınızdan çıkarın

7- Mutlaka sağlıklı ara öğünler alın

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

MEAH’ta Diyabet Okulu Eğitimi!
Etkinlik

MEAH’ta Diyabet Okulu Eğitimi!

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Diyabet Okulunda, yılın ilk eğitim programı sonrasında 14 diyabetli bireye diplomaları verildi.

Diyabet ve oruç: Hangi hastalar oruç tutabilir?
Sağlık

Diyabet ve oruç: Hangi hastalar oruç tutabilir?

Diyabetin kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülinde yetersizlik olduğu için kan şekeri dengesi kurulamaz.

Diyabet ve Oruç! Kimler Oruç Tutabilir, Kimler Tutamaz?
Bölgesel

Diyabet ve Oruç! Kimler Oruç Tutabilir, Kimler Tutamaz?

Diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Hangi diyabetliler oruç tutmamalıdır? Oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, Ramazan ayında oruç ve diyabet hakkında bilgiler verdi.

Tuz Tüketiminin Böbrek Sağlığı Üzerindeki Zararları ve Önlemler
Sağlık

Tuz Tüketiminin Böbrek Sağlığı Üzerindeki Zararları ve Önlemler

Diyabet ve hipertansiyonun kronik böbrek yetmezliğinin en önemli sebepleri olduğunu belirten Nefroloji Anabilim Dalı Pratisyen Hekimi Dr. Rana Ömürova, tuz tüketimi arttıkça hipertansiyon riskinin de arttığına işaret etti.

Bardak bardak içiyoruz! Tütünden kalır yanı yok! Tansiyonu, şekeri fırlatıyor
Yaşam

Bardak bardak içiyoruz! Tütünden kalır yanı yok! Tansiyonu, şekeri fırlatıyor

Günlük soda tüketimi kilo alımına, diyabet riskine, diş sağlığı sorunlarına, kemik zayıflığına ve karaciğer hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca, içerdiği yüksek şeker ve kafein uyku düzenini bozabilir. Sağlığınız için sodadan uzak durun!

Bu 4 kuralla diyabetin önüne geçmek artık mümkün
Sağlık

Bu 4 kuralla diyabetin önüne geçmek artık mümkün

Enfeksiyonların dışında kronik hastalıklardan diyabet de tıpkı koronavirüs gibi bir pandemi halini aldı.