Burdur / Bucak

Bucak'ta Tarla Günü Yerli ve Milli Buğdaylar Hasat Edildi

Yerli tohumdan üretilen ekmeklik ve makarnalık buğday türlerinin ilk hasadı Burdur İli Bucak İlçesi İncirdere köyünde yapıldı.

Bucak'ta Tarla Günü Yerli ve Milli Buğdaylar Hasat Edildi

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün geliştirdiği Perge07 ve Seki07 ekmeklik buğday çeşitleri ile Ankara Merkez Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün geliştirdiği İmren ve Vehbibey makarnalık buğday çeşitlerinin Burdur’daki ilk ekimi Bucak’ın İncirdere köyünde yapıldı. Yerli tohumdan üretilen ekmeklik ve makarnalık buğdayların hasadı Bayramdan önce (7 Temmuz) İncirdere köyünde düzenlenen ‘Tarla Günü’ etkinliğinde yapıldı. ‘Yerli ve milli tohumların ulaşmadığı çiftçi kalmasın’ sloganıyla başlatılan proje kapsamında ekmeklik ve makarnalık buğdayların Burdur’daki ilk ekimi İncirdere Köyü Muhtarı Oğuzhan Eroğlu’nun tarlalarında gerçekleştirildi. Tarla Günü programına AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Bucak İlçe Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Kaymakam Refiki Ökkeş Yusuf İnce, AK Parti Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, AK Parti Bucak İlçe Başkanı Mustafa Oğuz, Belediye Başkan Yardımcıları Oğuzhan Erdoğan ve Yasin Çiçek, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mustafa Akgül, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Ünlü, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu, Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, Muhtarlar, ilgili kurumların personelleri ve çiftçiler katıldı. Program protokol üyelerinin konuşmalarıyla başladı. Konuşmaların ardından katılımcılar Perge07 ve Seki07 ekmeklik buğday çeşitleri ile İmren ve Vehbibey makarnalık buğday çeşitlerini yerinde inceledi. İncelemelerin akabinde hasat işlemi gerçekleştirilerek ‘Tarla Günü’ etkinliği sona erdi.

“GERÇEKTEN ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

Bucak İlçe Kaymakamı Erol Tanrıkulu Tarla Günü etkinliğinde yaptığı konuşmasında; “Tarla Günümüzün hayırlı olmasını diliyorum. Gerçekten yaşadığımız süreç, gerek korona süreci gerekse uluslar arası krizler gıdanın ne kadar önemli olduğunu, stratejik bir ürün olduğunu bir kez daha ortaya çıkartmış oldu. Biz Burdur Bucak ilçesi olarak 2021 yılında yaklaşık 300 hektarlık alanı ekmiş bulunuyoruz. Bunlardan yaklaşık 141 hektarlık alan yani yaklaşık yüzde ellisini tahıla ayırmış bulunuyoruz. Geçen yıl toplamda 29 bin ton buğday üretimimiz oldu. Yaklaşık da gerek bitkisel ürünlei gerekse de hayvansal ürünlere hükümetimiz tarafından 37 milyon TL bir destek sağlanmış oldu. Gerçekten üretmek zorundayız. Ülkemizin kalkınması, kişi başına düşen zenginleşmenin artması için var gücümüzle üretmek çalışmak zorundayız. Tabi ki de üretimi yaparken aklın ilmin ışığında bunu yapmamız gerekiyor. Bir taraftan teknoloji, sanayi ürünleri üretiminde önemli aşamalar kat ederken ve bu alana ağırlık verirken ve stratejik önemi olan tarım ürünlerini de hiçbir zaman vazgeçmemiz gerekiyor. Yaptığımız tüm çalışmaları aklın ve ilmin ışığında yapmamız gerekiyor. Bölgemizde hangi ürünler yetişir? Koşulları nedir? Hangi tohumları kullanmalıyız ki daha fazla verim elde etmeliyiz? Bunların çalışmalarını yapmamız gerekiyor. İşte bu çalışmalardan bir örneğini bugün tarla günü etkinliğinde görmüş oluyoruz. Biraz sonra hasadımızı yapacağız. Şüphesiz ben de bir köylü çocuğu olarak vatandaşlarımızı en fazla heyecanlandıran elde ettiği çalışmanın ürününü almak ve de ürününü aldıktan sonra cebine para girmesi yani bu işten kazançlı bir şekilde ayrılması. Kazançlı bir şekilde ayrılması gerekiyor ki tekrara tekrar bu işlemi yapsın yapmaya devam etsin. O açıdan bu son derece önemli. İnşallah dört tane üründen özellikle bir tane ürünün ARGE ürününü arkadaşlarımız tarafından çok beğenildiğini ve ürünün çok fazla olduğunu ifade ettiler. Denemelere devam edeceğiz. Devam ettikçe de en iyi en kalitelisi hangisiyle bunu yapmaya çalışacağız. Ve çalışmaya üretime her zaman devam edeceğiz.” dedi.

“O TOHUMLARI MUTLAKA BİR YERLERDEN BULUP ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR”

Konuşmasına, “Dünyanın hassas ve üzerinde durduğu bir noktada ülke olarak büyük hatalar yapmamamız lazım.” diyerek başlayan AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik,  “Ülkemizin verimli topraklarını vatandaşlarımızın çalışkanlığıyla vatandaşımızın üretkenliği ile bileştirerek tüm alanlarımızda en küçük alan kalmamak üzere değerlendirecek şekilde çok büyük adımları hep beraber atmamız gerekiyor. Bunu yaparken de kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede de planlarımızı yapmamız geriyor çünkü hepsi birbiriyle ilintili ve bağlantılı. O kadar çok önemli alanlar mevcut ki bunlardan birisinde biz üretimimizi azalttığımız zaman veya orda bir arıza çıktığı zaman tamamen gıdaya veya ürüne ulaşamadığımızı görüyoruz. Sulama sulamada büyük aksaklıklar olursa büyük problemler yaşıyoruz. Enerji enerjide eğer ulaşamazsak büyük problemler yaşıyoruz. Enerjinin içerisine elektriği dahil ediyoruz, akaryakıtı dahil ediyoruz. Dolayısıyla ülkemizin bu noktalarda dünyada yaşanan tüm krizlerin ülkemizde yaşanmaması ve insanımıza da yansıtmamızı için alınacak tedbirleri önlemleri hep beraber bir gayretle bir çabayla göstermemiz gerekiyor. Burada gördüğümüz kadarıyla tarım il müdürlüğümüz, BATEM’imiz, güzel çalışmalar yapıyor. Daha da yaygınlaştırılarak yapmaları gerekiyor. Ben biliyorum ki tohumculukda özellikle yerli tohumlarda hala bir bankası orada ıslah edilerek Anadolunun yıllar önce kullandığı verimi buldu. Atalarımızın dedelerimizin hangi ürün olursa olsun kullandığı o tohumları mutlaka bir yerlerden bulup çıkarmamız gerekiyor. Onu için de çok güzel çalışmalar yaptığını biliyorum bakanlığımızın. Bu çerçevede Burdur’umuzda da işte sulanabilir arazilerimiz var, sulanamayan arazilerimiz var. Değerli konuklar gerçekten sulanabilir arazileri olan köylerimizin varlıklarının çok iyi olduğunu, çoluk çocuklarının geçimini çok iyi sağladığını ve üretken olduğunu ve hayat standartlarını da yükselttiklerini görüyoruz. Ama suyu getiremediğimiz biraz daha zorlandığımız, su noktasında kıtlık çeken köylerimizde ise gelirlerin azaldığını görüyoruz. Biz çalışkan insanımızını ayağına mutlaka bu üretimleri götürmemiz lazım.” dedi. Milletvekili Özçelik konuşmasının devamında, “Ben tabi bir demastrasyon olarak muhtarımıza da bir teşekkür ediyorum. kendi arazisinde uygulanmasına imkan sağlamış. Bu imkanı bu fırsatı sunmuş şimdi köyümüze, çevremize ovamıza örnek olacak.” sözlerine yer verdi.

“ÜLKEMİZ TARIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAĞINI TEMENNİ EDİYORUM”

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, “İnşallah bu tarla günümüz ilçe ve ülke tarımına katkıda bulunur diye temenni ediyorum. Biliyorsunuz geçtiğimiz iki yıl sürecinde bir pandemi yaşadı ülkemizle birlikte bütün dünya. Akabinde Rusya Ukrayna krizi yaşandı. Hem pandeminin hem de krizin etkisiyle gıdanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Stratejik bir ürün olarak ortaya çıktı artık. Gıdanın yanı sıra su tohum ve bunu yanında diğer stratejik ürünlerin önemi ortaya çıktı. Bugün burada bir tohum yerli ve milli tohum çalışması var. İnşallah bu çalışmanın ülkemiz tarımına büyük katkı sağlayacağını temenni ediyorum. Hayırlı olsun.” açıklamasında bulundu.

“ÜRETİCİLERİMİZİN HİZMETİNE SUNMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Etkinlikte konuşan Batı Akdeniz tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Ünlü, “Tarım ve orman bakanlığımız tarımsal araştırmalar politikalar genel müdürlüğü hepinizin bildiği gibi tarımsal ARGE yapıyor. Bu ARGE’yi de il müdürümüz, ilçe müdürlüğümüz aracılığıyla siz değerli üreticimize geliştirmiş olduğumuz çeşitleri göstermek ülke tarımına katkıda bulunmak için buradayız. Özellikle bugün Bucak ilçemizde, ‘Yerli ve milli tohumların ulaşmadığı çiftçi kalmasın’ adlı bakanlık projesinde enstitümüz BATEM’in  geliştirdiği ekmeklik, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği makarnalık buğdayların tarla gününü yapmak için buradayız. Artık öyle bir dünyada yaşıyoruz ki üreten toplumların daha değerli olduğunu görüyoruz. Özellikle burada enstitülerimizin geliştirmiş olduğu çeşitleri biz değerli üreticilerimizin hizmetine sunmak için çalışıyoruz. Kendi kendimize yetebilecek düzeydeyiz elhamdülillah. Üreticilerimize hizmet etmek için var gücümüzle çalışacağız.” dedi.

AMAÇ EN VERİMLİ ÜRÜNÜ BULMAK

İl Müdürü Mehmet Tuğrul, “Bugün burada Bucak İncirdere’de bakanlığımız tarafından ‘Yerli ve milli tohumların ulaşmadığı çiftçi kalmasın’ projesi dahilinde 28 lokasyonda bu şekilde denemeler yaptık. Bu denemelerdeki amacımız en iyi, bölgemize en uygun, verimi yüksek pas hastalığının olmadığı pasa karşı dirençli buğday çeşitlerinin ve verimi yüksek çeşitlerin görülmesi, tanıtılması ve denemelerinin yapılması amacıyla 28 lokasyonda denemeler yaptık. Şuanda da 4 lokasyondaki denemelerin sonucunu hep beraber görmüş olacağız. Burada da dört tane çeşidimiz var. Bunların iki tanesi Batı Akdeniz Tarım Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği türler, bunun yanında da Ankara Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen 2 çeşidimiz var. Her bir lokasyonumuz 5 dekar. Sonuçları gördükten sonra çiftçilerimizi bu yönde yönlendirmede bulunmak istiyoruz. Bunun yanında ben bir iki genel bilgi daha vermek istiyorum. Bu sene Bucak İlçemizde ay çiçeği ile ilgili iyi bir çalışma yaptık. Aşağı yukarı 1700, 1800 dekar alanda ay çiçeği ekimi yaptık. Verimler çok çok iyi. Verim çok iyi olursa inşallah önümüzdeki yıl alanı artırmak için çaba sarf ederiz. Zaten para kazandıktan sonra alan artırmada sıkıntımızın olmayacağını düşünüyorum. Bununla birlikte de önümüzdeki yıl için bucak için buğday ve arpa projesi olmak üzere 250, 300 bin liralık tohum dağıtmak üzere yanı yüzde 25 katkıyla bir proje daha hazırladık.” dedi.

“ÜLKE TARIMIMIZA HAYIRLAR GETİRMESİNİ DİLİYORUZ”

Muhtar oğuzhan eroğlu, “Tarım il müdürlüğümüzün organizasyonuyla bu yıl böyle bir çalışma yaptık. Allahın izniyle güzel bir çalışma. İnşallah bu çalışma ilerde Bucak çifçimize, ülke çiftçimize, ülke tarımımıza hayırlar getirmesini diliyoruz. İnşallah nice bereketli yıllar diliyorum.” dedi.

Mine KAYA / çağdaşburdur

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak'ta tarla günü etkinliği!
Bölgesel

Bucak'ta tarla günü etkinliği!

Bucak Ziraat Odası Başkanlığı, tarımsal gelişmeleri desteklemek amacıyla MAY Tohum ile birlikte mısır tarla günü düzenledi. Etkinlikte, MAYSİLAJPRO çeşidi hakkında bilgi verildi.

Bucak'ta tarla günü etkinliği
Bölgesel

Bucak'ta tarla günü etkinliği

Burdur Bucak'ta gerçekleştirilen 20 farklı buğday ve arpa çeşidi demonstrasyonuyla, yerli ve milli tohumların çiftçilere ulaştırılması hedefleniyor

Bucak’ta belediye arazilerine ekilen buğdaylar hasat edildi
Yerel Yönetim

Bucak’ta belediye arazilerine ekilen buğdaylar hasat edildi

Bucak Belediyesi, bölgede atıl halde iken tarıma kazandırarak, buğday ektiği yaklaşık 50 dönüm arazide buğday hasadını yaptı.

Bucak Ak Parti SKM'de coşku dolu kalabalık
Bölgesel

Bucak Ak Parti SKM'de coşku dolu kalabalık

İftar sonrası toplanan Bucaklılar adeta miting havasında gerçekleştirdikleri toplantılarla seçim ruhunu günden güne hissettiriyorlar.

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal'dan Ünerler ailesine teşekkür
Bölgesel

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal'dan Ünerler ailesine teşekkür

Emrullah Ünal'da iftar veren Ünerler ailesine teşekkür ederek Ramazan iftar yemeklerinin devam ettiğini belirtti.

Vali Öksüz, Mehmet Uzel Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencileriyle İftarda Bir Araya Geldi
Bölgesel

Vali Öksüz, Mehmet Uzel Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencileriyle İftarda Bir Araya Geldi

Burdur Valisi Türker Öksüz, iftarda Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi pansiyonunda kalan öğrenciler ile buluştu.