Burdur

Burdur Gölü'nün kurtarılması için ne yapılmalı?

Burdur Gölü, son 50 yılda yaklaşık yüzde 50'sini kaybetmiş durumda. Gölün kurtarılması için yapılması gereken çalışmalar şu şekilde sıralanabilir. İşte detaylar...

Burdur Gölü'nün kurtarılması için ne yapılmalı?

Burdur Gölü'nün kurtarılması için somut adımlar bekleniyor

Ekosistemi Koruma ve Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği Onursal Başkanı Dr. Öğretim Üyesi-Avukat Süleyman Faki, Burdur Gölü ile ilgili düzenlenen çalıştaylardan somut sonuçlar beklediklerini bildirdi.

Faki, yaptığı açıklamada, Burdur Gölü'nün günümüze kadar geldiğini ancak yeni nesillere aynı şekilde aynı güzelliklerle teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Gölün son 50 yılda yaklaşık yüzde 50'sinin çekildiğini belirten Faki, bunun gökyüzünden çekilen fotoğraflarla da tespit edildiğini kaydetti.

Gölün kurtarılması için yapılması gereken çok sayıda çalışma olduğunu vurgulayan Faki, "Bu sadece devletin görevi değil, Burdurun, Burdurlu Sivil Toplum Kuruluşlarının, Burdurlu idarecilerin, yerel yöneticilerin hep birlikte yapması gereken bir çalışma" dedi.

Faki, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 7-8 yıl önce başlatılan Acil Eylem Planı çerçevesinde yapılan çalıştayların ve çalışmaların somut bir sonuç vermediğini belirterek, "Yapılan çalışmaların hepsi kağıt üzerinde kalıyor ya da soyut düzeyde çalışmalar var. Biz Burdurlu olarak, Burdur Gölü olarak bu çalışmaların meyvesini görmek istiyoruz" diye konuştu.

Burdur Gölü ekolojik dengesinin korunmasının önemine dikkat çeken Faki, gölün çevresindeki sulak alanların korunması ve vahşi sulamanın önlenmesi gerektiğini söyledi.

Faki, "Bu konuda da devlet üzerine düşen görevleri yapması lazım. Şu ana adar Burdur gölü ile ilgili sadece seyretmekle kalıyoruz, ah vah demekle kalıyoruz. Göllerimiz kuraklığa, susuzluğa kurban ediliyor. Ne yapılması gerekiyorsa istiyoruz. Başka yerlerden de su kaynakları getirmek gerekiyor ise gölümüze bu şekilde besleme yapılmasını da istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Burdur Gölü'nün kurtarılması için somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken Süleyman Faki, yapılan çalıştayların ve çalışmaların somut bir sonuç vermediğini belirterek, devletin üzerine düşen görevleri yapması gerektiğini söyledi. Faki, gölün çevresindeki sulak alanların korunması ve vahşi sulamanın önlenmesi gerektiğini de vurguladı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 15
    BEĞENDİM
  • 10
    ALKIŞ
  • 7
    SEVDİM
  • 4
    GÜLDÜM
  • 3
    KIZDIM
  • 1
    ÜZÜLDÜM
  • 1
    ŞAŞIRDIM
  • 1
    BEĞENMEDİM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur'a Gölün Altından Su! Senir Suyu Projesi ile Kuraklığın Tehlikesi Aşılacak!
Bölgesel

Burdur'a Gölün Altından Su! Senir Suyu Projesi ile Kuraklığın Tehlikesi Aşılacak!

Yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle Burdur'da içme suyu sorunu yaşanmaması için Burdur Gölü'nün altından Senir Suyu projesi ile su getirilecek. Proje 2025'te tamamlanacak.

Askeri Helikopter'den Burdur Gölü'ne Acil İniş!
3. Sayfa

Askeri Helikopter'den Burdur Gölü'ne Acil İniş!

Isparta’dan havalanan Kara Havacılık Okul Komutanlığına ait UH-1 tipi helikopter, yağ kaçağı nedeniyle Burdur Gölü kenarına acil iniş yaptı. İniş sırasında helikopterde bulunan 5 mürettebattan yaralanan olmazken helikopterin bulunduğu yerden tahliye çalışmalarına devam edildiği bildirildi.

Muhteşem manzarasıyla içleri rahatlatıyor! Kuraklık doğal parkur hazırlıyor
Bölgesel

Muhteşem manzarasıyla içleri rahatlatıyor! Kuraklık doğal parkur hazırlıyor

Kuraklık nedeniyle çekilen Burdur Gölü arazisi ekstrem sporcuları bir araya getirerek doğal parkur hazırlıyor. Burdurlu enduro, off-road ve yamaç paraşütü sevdalıları, hafta içi yaşadıkları iş stresini muhteşem manzarasıyla içlerini rahatlatan Burdur Gölü kenarında atıyorlar.

Kuraklık Göller Yöresini Vuruyor! Burdur'un Gölleri Susuz Kalıyor
Bölgesel

Kuraklık Göller Yöresini Vuruyor! Burdur'un Gölleri Susuz Kalıyor

Burdur Gölü, son 30 yılda kapasitesinin %30'unu kaybetmiş durumda. Bu durum, gölün seviyesinin önemli ölçüde düşmesine ve birçok olumsuz sonuca yol açıyor. Detaylar, video ve fotoğraflar haberimizde...

Bir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyor
Bölgesel

Bir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyor

Burdur Gölü, iklim değişikliği, yanlış tarım uygulamaları ve kaçak sondajlar nedeniyle giderek kuruyor. 1971 yılındaki en yüksek su seviyesinin neredeyse yarısını kaybeden göl, yerli halkın büyükbaş hayvancılığa yönelmesi ve su tüketen tarım faaliyetleri ile daha da tehlikede. Detaylar haberimizde...

Yapay zeka ile hazırlandı! Burdur Gölü büyük beğeni topladı
Bölgesel

Yapay zeka ile hazırlandı! Burdur Gölü büyük beğeni topladı

Bir sosyal medya kullanıcısı, yapay zekayı kullanarak Türkiye'nin 81 ilini çizgi film posterine dönüştürdü. Burdur afişi de beğeni toplayan projelerden biri oldu.