Sivas

Çiftçinin yüzü gülmedi; yağışlar şeker pancarını vurdu

Sivas’ta aşırı yağışlardan dolayı tarlaya girilip ekilemeyen şeker pancarı beklenilen rekoltenin altında kalarak geçen sezonun rekoltesini verdi.

Çiftçinin yüzü gülmedi; yağışlar şeker pancarını vurdu

SİVAS (İHA) - Sivas’ta aşırı yağışlardan dolayı tarlaya girilip ekilemeyen şeker pancarı beklenilen rekoltenin altında kalarak geçen sezonun rekoltesini verdi.
Üretimde ilk 5’te olan Sivas'ta şeker pancarında hasat devam ediyor. Her sene rekor rekoltelerle şeker pancarında adından söz ettiren Sivas, bu sene yağışlardan olumsuz etkilendi. Nisan ayında başlayan ve yaklaşık 4 ay boyunca devam eden yağışlardan dolayı şeker pancarları toprakla buluşamadı. Çiftçilerin ikinci kez ektiği şeker pancarında rekolte yağışlardan dolayı düştü. Hedeflenen 1 milyon 200 bin ton civarında olan rekolte 800 bin ton ile 1 milyon ton arasında kaldı. Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, “Sivas’ta şeker pancarı her sene rekor rekoltelere koşuyor. Fakat 2023 yılının bahar aylarında aşırı yağışlardan dolayı çiftçimiz şeker pancarı ekiminde sıkıntı yaşadı. Sezon başında etkili yağışlardan dolayı pancar olmayınca çiftçimiz ikinci kez ekti. Bu yüzden bu seneki rekolte geçen seneki rekolteyi geçemedi” dedi.

“Hedefimiz 1 milyon 200 bin ton civarındaydı”

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, yağışlardan dolayı istenilen rekolteye ulaşılamadığından bahsederek, “Geçen sene olan 800 bin ton ile 1 milyon ton arasında olan rekolte bu sene de değişmedi. Bizim hedefimiz bu sene 1 milyon 200 bin ton civarındaydı. 2024 yılının bahar ayında yağışlar istediğimiz gibi giderse biz bu rekolteyi geçeriz. Sivas çiftçisi şeker pancarını her sene katlanarak ekmeye devam ediyor. Bu sene de rekolte ve kalitemiz çok iyi ama rekolteyi geçen seneki rakamın üzerine çıkaramadık. Şuanda da sökümleri başladı. Sivas’ta üretilen şeker pancarlarını Erzincan’a, Turhal’a, Malatya’ya, Kayseri’ye ve Yozgat’a ham madde olarak veriyoruz. Sivas çiftçisi şeker pancarı konusunda bilinçli” dedi.

“Çiftçimiz gelecek sezonun hazırlıklarına başladı”

Çetindağ, gelecek sezona çiftçilerin hazırlandığından bahsederek, “Çiftçiler bahar sezonunda yağışlardan dolayı tarlaya girip tohumunu atamadı. Mayıs aylarının sonlarına doğru şeker pancarını ekti ama bu durum hem rekolteyi düşürdü hem de parsel sayısını düşürdü. Bu sene ekilen dönüm az olmasına rağmen geçen seneki rekolteyi yakalamış olduk. Bu sene yağmurlar istediğimiz gibi olsaydı 1 milyon 200 bin ton civarında rekolte alacaktık. Çiftçimiz gelecek sezonun hazırlıklarına başladı” diye konuştu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Erzincan'da Çiftçilere Eğitim
Bölgesel

Erzincan'da Çiftçilere Eğitim

Erzincan Valiliği’nin himayesinde Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Tercan ilçesinde çiftçi toplantısı düzenlendi.

Hasat bir tarafta başladı, diğer tarafta başak vermedi! Üretici ne kadar fiyat istiyor
İş Dünyası

Hasat bir tarafta başladı, diğer tarafta başak vermedi! Üretici ne kadar fiyat istiyor

Türkiye'nin doğusu kuraklıkla mücadele ederken, batısında buğday hasadı başladı. Konya'da kuraklık nedeniyle buğdaylar geç başak verirken, Adana'da hasat başladı. Fiyat beklentileri ve 2024 buğday üretim maliyetleri hakkında bilgiler.

Edirne'de 1 Mayıs'ta Onlar Çalışmaya Devam Etti
Bölgesel

Edirne'de 1 Mayıs'ta Onlar Çalışmaya Devam Etti

Edirne’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, çiftçiler temizlik ve hizmet sektöründe bulunanlar çalışmaya devam etti.

Düzce'de Dane Mısır Üreticilerine Bin 270 Ton Gübre Desteği
Yaşam

Düzce'de Dane Mısır Üreticilerine Bin 270 Ton Gübre Desteği

Düzce İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen programla 50 bin dekarlık alanda dane mısır üretimi yapan 351 çiftçiye, bin 270 ton gübre desteği verildi.

Bucak'ta Çiftçilere 9.500 Zeytin Fidanı Dağıtıldı!
Bölgesel

Bucak'ta Çiftçilere 9.500 Zeytin Fidanı Dağıtıldı!

Burdur İli Zeytin Yetiştiriciliği projesi kapsamında Bucak İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 130 çiftçiye 9.500 adet 1,5-2 yaş aralığında gemlik cinsi zeytin fidanı dağıtıldı.

 Çiftçiler buğday hasadı başlamadan fiyat ve prim desteği istiyor
Bölgesel

Çiftçiler buğday hasadı başlamadan fiyat ve prim desteği istiyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğday hasadı başlamadan çiftçilerin beklentilerini karşılayacak şekilde fiyat ve prim desteğinin açıklanmasını istediklerini söyledi.