Samsun / Çarşamba

Çınar ağacının 700 yıllık hikayesi

700 yıldır dimdik ayakta işte detaylar..

Çınar ağacının 700 yıllık hikayesi

Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Kızılot Mahallesi’nde bulunan çınar ağacı, 700 yıldır dimdik ayakta duruyor.
Samsun’un Çarşamba ilçesi Kızılot Mahallesi’nde bulunan ve yapılan incelemelerde yaklaşık 700 yıllık olduğu belirtilen dev çınar ağacı geçmişle bugün arasına köprü kuruyor. Tarih Araştırmacısı ve Emekli Öğretmen Hasan Topuz, ilçede bulunan asırlık çınar ağacının geçmişi Selçuklu ve Osmanlı Devletlerine dayandığını, yüzyıllardır ağacın sapasağlam durduğunu söyledi.

“Osmanlı Devletini, Selçuklu Devletini ve Cumhuriyet dönemini görmüş bir ağaç”
Kendisinin de Çarşambalı olduğunu ve bölgenin tarihini araştırarak çeşitli makale ve kitaplar yayınladığını belirten Tarih Araştırmacısı ve Emekli Öğretmen Hasan Topuz, “30 seneden fazla bir süredir kendi bölgemi araştırmaktayım. Araştırmalarım sonucunda 30 köyü anlatan ‘Arım Düzünde Zaman’ ve Çarşamba Belediyesinin yayınladığı ‘Çarşamba Nüfus Defteri’ adlı iki kitabı kaleme aldım. ‘Çarşamba Nüfus Defteri’ adlı kitapta Çarşamba’nın 700 yıl öncesine dayanan nüfus yapısını araştırıp anlattım. Yine diğer kitabımda da Çarşamba’nın önemli yaşam noktası olan Arım bölgesinde ki yaşamı, tarihi gelişmeleri ve nüfusu gibi önemli konuları araştırıp yayımladım. Araştırmalarıma göre ağacın geçmişi 700 yıla dayanıyor. Selçuklu Devleti’ni, Osmanlı Devleti’ni ve Cumhuriyet dönemini görmüş bir ağaç. Orta Asya’dan şöyle bir söyleniş var. Türkler göç ettiği yerlere bir çınar ağacı dikerlermiş. Bu ağaca bizim yöremizde kavlağan ağacı derler. Bu ağaç türü bölgemizde pek yok. Çocukluğumda bazı köylerde gördüm ama en ünlüsü budur. Bu ağaçtan daha yaşlı ağaç yoktur. Ağaç işleriyle uğraşan bilimciler, ağacın 700 yıllık bir yaşının olduğunu tespit etti. Ağacın bulunduğu konumda da birçok önemli olay yaşanmış. Bölgede geçmişte kum tepeleri ve çakıl tepeleri bulunuyormuş. Buralardaki tepeler, 1600’lü yıllarda yaşanan büyük bir depremde kaybolmuş. Arım bölgesi olarak adlandırdığımız bölge birçok tarihi olaya şahitlik etmiş diyebiliriz" dedi.
Mahalle sakinleri hiç bakım yapılmadan bu halde ağacın sağlam bir şekilde yaşamını sürdürdüğünü belirterek, ağacın bölge için önemli bir değer olduğunu ifade ettiler.

ihaÇınar ağacının 700 yıllık hikayesi

 

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Asırlara Meydan Okuyan Doğal Güzellik
Yaşam

Asırlara Meydan Okuyan Doğal Güzellik

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan 929 yıllık çınar ağacı, Kartepe ilçesinin gizli kahramanı. Tescilli ve düzenli bakımlı, serin gölgesiyle bölgeyi serinletiyor

GELİNLER ESKİDEN BU KAVAK ETRAFINDA DOLANIRDI
Bölgesel

GELİNLER ESKİDEN BU KAVAK ETRAFINDA DOLANIRDI

Gölhisar ilçesinde yıllar öncesinde gelenek olan yeni gelin olanların etrafında dolandıkları bin yıllık çınar ağacı eski yıllarına döndürülüyor.

Lokumun Cesur Ruhu Senay Eser
İş Dünyası

Lokumun Cesur Ruhu Senay Eser

Şenay Eser, lokum ve şekerleme sektöründe bir devrim yarattı. Alfakher Lokum'un kurucusu ve sahibi olarak, iş dünyasında kadınların gücünü ve yeteneklerini sergileyen bir örnek oldu.

Bucak'ta kamyon otomobilin arkasını biçti
Bölgesel

Bucak'ta kamyon otomobilin arkasını biçti

Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Patlama riski nedeniyle yol trafiğe kapatıldı.

Milli Sporcular Burdur Valisi Öksüz'ü Ziyaret Etti!
Spor

Milli Sporcular Burdur Valisi Öksüz'ü Ziyaret Etti!

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Gençlik Haftası'nı kutlayan milli sporcular, Burdur Valisi Türker Öksüz'ü ziyaret etti.

Merinos Halı'da Dev Kampanya! %50'ye Varan İndirimler!
Tanıtım

Merinos Halı'da Dev Kampanya! %50'ye Varan İndirimler!

Merinos Halı'da 4 gün sürecek dev kampanya başladı! 6 metre kare halılar 3.000 TL'den, bire iki yolluklar 750 TL, kilim metre karesi 600 TL'den başlıyor!