Antalya

Denizaltı Titan'ın batma nedenleri açıklandı

Emekli Albay ve Seyir Astsubayı, Titan denizaltısının batma nedenlerini açıkladı: Sızdırmazlık sorunu ve riskli dalış derinliği üzerinde duruldu.

Denizaltı Titan'ın batma nedenleri açıklandı

Titanic'in enkazını ziyaret etmek isteyen milyarderleri taşıyan deniz aracı Titan'ın Atlas Okyanusu'nda kaybolması konusunda açıklamalarda bulunan Emekli Albay Önder Küçükbozbaş, "Bir denizaltının batabilmesi için sızdırmazlığını kaybetmiş olması, yangın ya da patlama gibi bir olayın oluşması gerekir. Benim şahsi fikrim sızdırmazlığı ile ilgili bir sorun yaşadığını değerlendiriyorum. Batan denizaltı 4 bin metre test derinliği ile imal edilmiş. Bu nedenle 2 ya da 3 bin metreden daha fazla dibe inmemesi gerekiyordu. Sızdırmazlık kaybetmesi ihtimali bu aşamada daha ön plana çıkıyor" dedi.

Antalya'nın Alanya ilçesinde turistik hedefli Nemo Primeroo adlı denizaltının kaptanı, Deniz Kuvvetlerinde uzun süre görev yapan Emekli Albay Önder Küçükbozbaş ve emekli Seyir Astsubayı Alpay Dalgıç, Titan denizaltısının batma nedenleri hakkında açıklamalarda bulundu. 19 yıl Deniz Kuvvetleri'nde denizaltı komutanlığı görevlerinde bulunduğunu söyleyen Emekli Albay Önder Küçükbozbaş, yaşanan olayın üzücü olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Bu denizaltı keşif araştırma denizaltısı. Bizim Alanya'da şu anda kullandığımız denizaltı ise turistik hedefli. Bu denizaltının maksimum dalış derinliği 100 metre. Batan denizaltı ise maksimum 4 bin metreye kadar dalabilir. Bildiğiniz gibi Titanic gemisi 3 bin 800 metrelerde battı."

“Maksimum seviyeye dalmak büyük risk”

Denizaltıların imalat esnasında yetkili kurumlarca ne kadar derinliğe kadar dalabilir diye incelendiğine dikkat çeken Küçükbozbaş, "Bir denizaltının batabilmesi için sızdırmazlığını kaybetmiş olması yangın ya da patlama gibi bir olayın oluşması gerekir. Benim şahsi fikrim sızdırmazlığı ile ilgili bir sorun yaşadığını değerlendiriyorum. Şöyle örnek verebilirim arkamda bulunan denizaltı 100 metreye kadar dalabilir. Biz ise bu turistik denizaltı olduğu için imalat derinliğinin üçte biri olan 30 ile 35 metreye dalıyoruz. Batan denizaltı ise 4 bin metre test derinliği ile imal edilmiş. Bu nedenle 2 ya da 3 bin metreden daha fazla dibe inmemesi gerekiyordu. Sızdırmazlık kaybetmesi ihtimali bu aşamada daha ön plana çıkıyor" dedi.

"4 bin metreye dalarak büyük risk almışlar"

24 yıl denizaltılarda seyir astsubaylığı görevi yapan Alper Dalgıç ise denizaltıların maksimum dalış derinliğinin yüzde 60'ından daha derine inmemesi gerektiğini vurguladı. Dalgıç, "Eğer buna uyulmazsa enteresan kazalar olabilir. Titan denizaltısı için maksimum derinlik test aşamasında 4 bin metre olarak belirlenmiş. Eğer maksimum derinlik 7 ya da 8 bin metre olarak belirlenmiş olsaydı 4 bin metreye dalmasında herhangi bir risk olmazdı. Bu aşamada 4 bin metre büyük risk ve her türlü kazaya açık durumda imiş denizaltı. Bizim Alanya'da turistik hedefli kullandığımız tekne 100 metre dalış derinliği olmasına rağmen 30 ila 35 metreden aşağıya risk olur diye dalmıyoruz. Ayrıca dalış esnasında önde ve arkada birer dalgıç bulunmakta. Her ihtimale karşı yine 2'şer adet dev hava balonları var. Tehlike anında altta bulunan ağırlık kurşunları da denizaltının içinden bir kol ile bırakılabiliyor. O zaman denizaltı otomatik olarak kendiliğinden su üzerine çıkabilir" şeklinde konuştu.

Denizaltı Titan'ın batma nedenleri açıklandıDenizaltı Titan'ın batma nedenleri açıklandıDenizaltı Titan'ın batma nedenleri açıklandıDenizaltı Titan'ın batma nedenleri açıklandıDenizaltı Titan'ın batma nedenleri açıklandıDenizaltı Titan'ın batma nedenleri açıklandıDenizaltı Titan'ın batma nedenleri açıklandı

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İnsan görünce binip, denizin derinliklerine inmek istiyor
Bölgesel

İnsan görünce binip, denizin derinliklerine inmek istiyor

Antalya’da 6 yıl önce hizmete giren Türkiye’nin ilk turistik denizaltısının 1942 yılında batırılan Fransız savaş gemisi St. Didier batığına dalışları devam ediyor.

Burdur'da merkezli tek! Turkuaz TMGDK hizmetinizde
Tanıtım

Burdur'da merkezli tek! Turkuaz TMGDK hizmetinizde

Turkuaz TMGDK, Burdur ve bölgesinde TMGDK hizmetleri sunan tek firmadır. Patlamadan korunma dokümanı, muafiyet raporu, yıllık faaliyet raporu gibi işlemlerinizi uzman ekip ile kolayca halledebilirsiniz.

Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun hayati tehlikesi var
Dünya

Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun hayati tehlikesi var

Suikast girişiminde bulunulan Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun birden fazla kez vurulduğu ve hayati tehlikesinin bulunduğu açıklandı.

Başakşehir Valiliği Bomba Düzeneği Hakkında konuştu
3. Sayfa

Başakşehir Valiliği Bomba Düzeneği Hakkında konuştu

Başakşehir’de bulunan basit EYP düzeneğiyle ilgili İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada, "El yapımı bomba süsü verilmiş düzenek içerisinde; nevi belirsiz 2 gram yanıcı toz madde maytap fitili, şeffaf renkli bant sarılı ilaç kutusu, 1 adet kalem pil olduğu görülmüştür. Düzeneği bölgeye yerleştiren şahsın kimlik tespiti ve yakalama çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Konya'da  Özel Eğitim Haftası programı
Bölgesel

Konya'da Özel Eğitim Haftası programı

Konya'nın Kulu ilçesinde Özel Eğitim Haftası dolayısıyla program düzenlendi.

Amasra'da el emekleri kooperatif çatısı altında toplanacak
Bölgesel

Amasra'da el emekleri kooperatif çatısı altında toplanacak

Bartın'ın Amasra ilçesindeki kadınların el emeklerinin kooperatif çatısı altında buluşturmak için çalışma başlatıldı. Düzenlenen toplantıda kooperatifleşmenin yanı el sanatları için katalog çalışmasının yapılması, internet ortamında satışı gibi konularda da fikir alışverişinde bulunuldu.