Kahramanmaraş

Deprem uzmanı tanımladı; Bu bir insanlık suçu

Türkiye'yi derin bir hüzne boğan Kahramanmaraş depremlerinin ardından enkaza dönen kentlerimizde saha araştırması yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir önemli açıklamalarda bulundu...

Deprem uzmanı tanımladı; Bu bir insanlık suçu

Türkiye, 6 Şubat sabahı saat 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık'tan gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem acısıyla sarsıldı. Bu acıdan 9 saat sonra ise saat: 13.24'te Elbistan'da yaşanan 7.6'lık depremle ikinci kez yüreklere ateş düştü.

DEPREMİ DEĞERLENDİRDİ

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir.
Binlerce binanın enkaza döndüğü, on binlerce canımızın hayatını kaybettiği depremlerin ardından felaket bölgesinde araştırma ve incelemede bulunan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, gözlem ve değerlendirmelerini Habertürk'ten Alper Uruş'a anlattı. İşte Sözbilir'in çarpıcı sözleri:

"ÇARESİZCE BAKAN İNSANLAR..."

"İlk günden beri deprem bölgesindeyim. Maraş'tan Malatya'ya doğru 2. depremin yüzey kırığını inceleme çalışmamızı gerçekleştirdik. Yol boyunca hasar görmüş yerleşimler; yıkılmış binalar, paramparça olmuş yollar, heyelanlar, kaya düşmeleri ve ne zaman bitecek bu sarsıntılar der gibi bakan çaresiz insanlar...

"BU İNSANLIK SUÇUNU PAYLAŞIYORUZ"

Beyaz renk ile boyanmış bu coğrafyada yaşam mücadelesi veriyorlar. Düşünüyorum da, doğanın gücünü yanımıza alabilmek için ne yapabiliriz? Nerede hata yapıyoruz? Doğa ile uyum içinde yaşamayı kimler engelliyor? Asrın depreminde binlerce bina yıkıldığına göre, şehrin yerleşim düzenini planlayan şehir ve bölge planlamacılar, yer seçimini yapan jeoloji ve jeofizik mühendisleri, projeyi çizen mimar ve inşaat mühendisleri, çizilen projeyi uygulatan müteahhit, bina yapımında çalışan inşaat işçisi ve tüm bu süreçlerde çıkan raporları onaylayan, raporları denetleyen resmi ve özel yapı denetim kurumları, yanlış yapılaşmaya oturma ruhsatı verenler bu insanlık suçunu paylaşıyor.

"ETİK VE DONATILMIŞ İNSANLAR YETİŞTİREMİYORUZ"

Demek ki biz, olması gereken bilgi birikimine sahip, vicdani sorumluluk ve etik değerlerle donatılmış insanlar yetiştiremiyoruz. Bugün Türkiye'de üniversiteye sadece dersi olduğu gün ve saatte köpeğiyle gelen veya hiç gelmeden maaş alan profesörler var, hatta öğrenciyi evine/ayağına çağırıp ders anlatan hocalar var.

"KİMDİR BU İNSANLAR"

Normal şartlarda üniversitenin kapısından dahi girmemesi gereken öğretim elemanları her türlü insanî değerlerden yoksun bir şekilde üniversitede cirit atıyor. Kimdir bu insanlar? Bu şekilde hareket etme hakkını nereden alıyorlar? Bilemiyorum...

"EĞİTİM SİSTEMİMİZİ DEĞİŞTİRMELİYİZ"

Demek ki, öncelikle eğitme ve öğretme derdi olmayan insanları üniversite kapısından içeri almayacağız. Bunun için de eğitim sistemimizi değiştirmemiz, düzeltmemiz lazım ama hiçbir ülkeyi örnek almadan. Bunun için önce gelişmiş tüm ülkelerdeki eğitim sistemlerini inceleyeceğiz, analiz edeceğiz, sonra bize en uygun eğitim sistemimizi geliştireceğiz.

"DOĞA KADAR DÜRÜST VE AHLAKLI OLMALIYIZ"

İnsani değerlerle donatılmış, vicdanlı ve etik bir Türk eğitim sistemine şiddetle ihtiyaç var. Sağlıklı bir gelecek kurmak için bu şart. Kısacası en az doğa kadar dürüst ve ahlaklı bir toplum olma yolundaki son şansımızı zorlamalıyız. Buna gücümüz var."

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Vali Pehlivan: "Afetlere hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor"
Bölgesel

Vali Pehlivan: "Afetlere hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor"

Türkiye Afetle Mücadele Planı (TAMP) Mersin Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı 12 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Adıyaman’da deprem konuşulmasın diye fırına kitaplık yaptırdı
Bölgesel

Adıyaman’da deprem konuşulmasın diye fırına kitaplık yaptırdı

Adıyaman’da pide fırını işletmecisi, müşteriler ekmek sırası beklerken ‘Depremin konuşulmasının’ önüne geçmek için kitaplık yaptırdı.

Çanakkale'de ki korkutan depremden olumsuz haber gelmedi
Bölgesel

Çanakkale'de ki korkutan depremden olumsuz haber gelmedi

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde yaşanan 4.7 büyüklüğündeki depremde herhangi hasar veya ihbar olmadığı bildirildi. İlçe merkezinde yaşanan kısa süreli panik sonrası hayat normale döndü

Kahramanmaraş’ta çelik kasalar açıldı
Bölgesel

Kahramanmaraş’ta çelik kasalar açıldı

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde deprem sonrasında enkaz altından çıkarılan ve şuana kadar teslim alınmayan 37 çelik kasa açıldı.

Şanlıurfa ve Adıyaman'a uzmanından fay hattı açıklaması
Bölgesel

Şanlıurfa ve Adıyaman'a uzmanından fay hattı açıklaması

Şanlıurfa ve Adıyaman'dan geçen 55 kilometre uzunluğundaki Bozova fay hattında, bilimsel araştırmalar başlatıldı. Uzmanlar tarafından 5 noktada kazılan hendeklerle elde edilecek bilimsel veriler sonucunda muhtemel bir depremin Atatürk Barajı'na, Adıyaman, Şanlıurfa ile çevre illere etkisinin belirlenmesi hedefleniyor.

Babasının hatırasını enkazdan çıkararak Aksaray'a getirdi
Bölgesel

Babasının hatırasını enkazdan çıkararak Aksaray'a getirdi

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremde Hatay'da yıkılan dükkandan çıkarılan 1 metre boyunda 40 santim yüksekliğindeki ayakkabı, ayakkabıyı yapan ve 2012 yılında vefat eden ustanın depremzede olarak Aksaray'a yerleşen oğlu tarafından şehre getirildi.