Dr. İlknur Kul Çelik, Tüberküloz hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi

Tüberküloz (verem) hastalığının önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen, kişi ve toplum sağlığı açısından önemli bir hastalık olduğu belirtildi.

Dr. İlknur Kul Çelik, Tüberküloz hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi

Tüberküloz (verem) hastalığının önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen, kişi ve toplum sağlığı açısından önemli bir hastalık olduğu belirtildi.
24 Mart Dünya Tüberküloz Günü öncesinde bir açıklama yapan İmperial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur Kul Çelik, halk arasında ‘Verem’ olarak adlandırılan Tüberküloz hastalığının ‘mycobacterium tuberculosis’ isimli bir mikrop aracılığı ile oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlattı.

“Akciğerde yıllarca uyur durumda kalıp vücut direnci düştüğünde harekete geçer”
Çelik “Tüberküloz basili çoğunlukla akciğerde hastalık oluşturmasına rağmen, beyin, böbrek, sindirim sistemi, omurga gibi organları da etkileyebilir. Hastalık, Tüberküloz hastası bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile havaya karışan basillerin solunum yolu ile sağlıklı bir insanın akciğerine ulaşması ile bulaşmaktadır. Basiller havada saatlerce asılı kalabilirler. Bu basilleri alan kişilerin bir kısmında basiller kişide hastalık oluşturmadan, uyur durumda akciğerde yıllarca kalıp, vücut direncinin düştüğü bir durumda hastalık oluşabilir. Bu özelliği ile sinsi bir hastalıktır. Tüberküloz hastalığı solunum yolu ile bulaştığında, tüberküloz hastası ile aynı evde yaşayanlarda daha sık olmak üzere yakın temas bulunan kişilerde görülür” dedi.

Uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, ateş, gece terlemesi ve kilo kaybı başlıca belirtileri
Tüberkülozda bulaştırıcılığı önlemenin yollarını da anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur Kul Çelik “Hastalığı önlemenin yolları; erken teşhis, etkili ve uyumlu tedavi, hastaların maske takması, hasta kişinin bulunduğu ortamın sık havalandırılmasıdır. Tüberkülozun en sık karşılaşılan belirtileri uzun süreli öksürük ,balgam çıkarma kan tükürme, ateş, gece terlemesi ve kilo kaybıdır. Hastalığın kesin tanısı radyolojik görüntülemelerin yanında balgamda tüberküloz basillerinin mikrobiyolojik olarak gösterilmesi ile konulur. Yiyecek, içecek veya kan yoluyla tüberküloz bulaşmaz.. Çocuklarda yapılan BCG aşısı genel olarak tüberkülozdan korur. Özelliklede menenjit tüberküloz gibi ağır tüberküloz formlarından koruyuculuğu daha yüksektir” ifadelerini kullandı.

Tedavisi en az 6 ay
Tüberkülozun tedavisi ile ilgili de bilgiler veren Çelik “Tedavisi en az 6 aydır. Tedavide hastaların ilaçlarını düzenli olarak aksatmadan yeterli süre ile almaları çok önemlidir. Böyle olursa hastalar genellikle iyileşirler. Ancak ilaçlar düzenli kullanılmadığı taktirde, ilaca dirençli tüberküloz değişebilir. Bu durumda tedavi çok güçleşir ve daha uzun sürer. Tedaviye başladıktan sonra bulaştırıcılık 1 ay içinde azalır. Beslenmeden daha önemli olan ilaçların dozlarının atlanmamasıdır. Tüberkülozlu hastaların mutlaka öksürürken, hapşırırken ,konuşurken mutlaka ağızını, burnunu kapatması gerekir. Sigara ve alkol kullanmamalıdır. Tedavinin başlangıç döneminde kalabalık ortamlara girmemeli, ziyaretçi almamalıdır. İlaçlar ve kontroller aksatılmadan tedavi süresi tamamlanmalıdır. Tüberküloz hastası ile temas eden kişilere de şartlara bağlı olarak koruyucu tedavi verilebilir. Temaslı kişilerin de muayene kontrolleri gereklidir. Tüberküloz hastalığı önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen, kişi ve toplum sağlığı açısından önemli bir hastalıktır” diye konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Dünya Tüberküloz Gününde Çocuklara Etkinlik!
Etkinlik

Dünya Tüberküloz Gününde Çocuklara Etkinlik!

Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle Erzurum’da bir dizi etkinlik yapıldı.

Öksürük, kilo kaybı ve ateş tüberküloz belirtisi olabilir
Yaşam

Öksürük, kilo kaybı ve ateş tüberküloz belirtisi olabilir

Öksürük, kilo kaybı ve ateş tüberküloz belirtisi olabilir Halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz, öksürük, kanlı balgam çıkarma, kilo kaybı ve ateş ile kendini gösteriyor.

Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 hatalı bilgi
Sağlık

Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 hatalı bilgi

Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor ve günümüzde tüm küresel ölümlerin yaklaşık 1/3’ünü oluşturuyor.

Dünya Sağlık Günü: Sağlığınızı Koruyun, Önerilere Uyun! - Haberler
Sağlık

Dünya Sağlık Günü: Sağlığınızı Koruyun, Önerilere Uyun! - Haberler

Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu yıl Dünya Sağlık Günü'nün temasının 'Sağlık hakkımdır' olarak belirlendiğini belirterek, insanların risklerini bilerek, sağlığı iyi yönetmeyi öğrenmesi ve tıbbi bakım ile önerileri göz ardı etmemesi gerektiğini söyledi.

Engelli Meclis Üyesi Esat Balcı Mazbatasını Aldı!
Bölgesel

Engelli Meclis Üyesi Esat Balcı Mazbatasını Aldı!

Düzce'nin Yığılca ilçesinde cam kemik hastası olan bedensel engelli 30 yaşındaki Esat Balcı, belediye meclis üyesi adayı olarak girdiği seçimleri kazandı.

19 Yaşındaki Hastaya Endoskopik Yöntemle Tümör Ameliyatı
Sağlık

19 Yaşındaki Hastaya Endoskopik Yöntemle Tümör Ameliyatı

Tekrarlayan burun kanaması nedeniyle İzmir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’ne başvuran 19 yaşındaki hasta Kenan Can Sargın, nadir görülen burun içi sinüs tümörü tanısı sonrası yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.