Girdiği kapıdan çıkıyor Süt üreticisi isyan etti!

Hayvancılıkla uğraşan ve süt üretimi yapan Mehmet Ünal Biçer ve oğlu Mustafa Biçer, artan girdi maliyetlerinden şikayet etti. Detaylar haberimizde...

Girdiği kapıdan çıkıyor Süt üreticisi isyan etti!

Aydın'ın Nazilli ilçesinde süt üreticiliği yapan Mustafa Biçer, "Maliyete vurduğumuzda girdiği kapıdan çıkıyor. Kalırsa bize doğan hayvanı yaşatabilirsek sadece buzağısı kalıyor. Yonca da aynı şekilde, silajlık mısır da aynı şekilde. Bizim girdi mi maliyetlerimiz ikiye katladı. Her sabah saat 5'te sağım oluyor, saat 7'den sonra yemlenmesi ve diğer bakımları var'' dedi.

Nazilli'ye bağlı Hamzalı Mahallesi'nde hayvancılıkla uğraşan ve süt üretimi yapan Mehmet Ünal Biçer ve oğlu Mustafa Biçer, artan girdi maliyetlerinden şikayet etti.

Mustafa Biçer, şunları söyledi:

"GİRDİ MALİYETLERİMİZ İKİYE KATLANDI"

"Bizlerin günlük 1000-1100 kilo arasında sütümüz oluyor. Burada bulunan hayvanların maliyeti günlük 12 bin lira civarında. Hemen hemen 65 tane sağılan hayvanımız var. Bir hayvan günlük 8 kilo yem yiyor; 2 kilo yonca, 2 kilo saman, 25 kilo silaj yiyor. Bugünkü fiyatları baz aldığımızda 65 tane ineğin bize maliyeti 12 bin lira civarında. Bin 100 kilo civarında da sütümüz oluyor. Şu andaki rakamlarla sütümüzü sattığımızda bu rakam toptan olarak 15 bin lira civarında oluyor, 3 bin lira gibi rakam kalıyor. Bunların içerisinde çiftliğin elektrik gideri yok, bakıcı parası yok, sağılmayan hayvanların masrafı yok, buzağı ve veteriner gider yok. Maliyete vurduğumuzda girdiği kapıdan çıkıyor. Kalırsa bize doğan hayvanı yaşatabilirsek sadece buzağısı kalıyor. Yonca da aynı şekilde, silajlık mısır da aynı şekilde. Bizim girdi mi maliyetlerimiz ikiye katladı. Her sabah saat 5'te sağım oluyor, saat 7'den sonra yemlenmesi ve diğer bakımları var. Saate vurduğunuzda burada 10 saatin üzerinde çalışma var ve biz bunun karşılığını alamıyoruz.

"VERDİĞİMİZ EMEĞİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ"

Burada şu anda 10 milyonluk yatırım var. Bugünkü koşullarda yüzde 40'tan faize koysak hiçbir şey yapmadan yaşar gideriz. Süt raftaki fiyat gibi değil bizde. Satış fiyatı şu anda 13,50- 13,70 lira civarında. Bu fiyatlarda yeni oldu denildi. Bundan kısa bir dönem önce 10 lira ile 11 lira arasında süt satıyorduk. Et maliyetleri de ortada. Kasaba her gün zam geliyor. Duyuyoruz görüyoruz fakat biz kestirdiğimiz zaman karkas alım fiyatları belli. Ondan da memnun değiliz. Dana yetiştirip satsan da onun da karı yok. Süt yetiştirip satsanız da aynı karı yok. Hayvanların yiyeceğinin yarısını tarlamızdan karşılıyoruz. Yarısını da dışarıdan alıyoruz. Bizim yaklaşık olarak 100 dönüme yakın işlediğimiz arazi var. Hayvancılığın yanında narenciye üretimi de yapıyoruz. Bu sene portakal fiyatlarını da umduğumuzu bulamadık. Geçen sene ağacın başında 2 liraya 3 liraya satılırken, bu sene de aynı hatta daha düşük fiyatlara gidiyor. Geçen seneye göre mazot uçtu. İki katını geçti, gübre desek aynı fakat sattığımız ürün para etmiyor. Ben üniversite mezunuyum, baba mesleğini yapmayı tercih ettim. Kurulu düzeni bozmayalım diyoruz. Babam işletmeyi bana devretti. Bayrağı aldım götürebildiğim kadar götürmeye çalışıyorum ama zor bu iş. Biz bu işten memnun değiliz. Çektiğimiz, verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz."

Mehmet Biçer ise "Hayvanların altını sıyırıyoruz. Çukura, havuza koyuyoruz. Biz bu tesisi kurarken Gıda ve Tarım Bakanlığı o zaman için şart koşmuştu. Bunun amacı şuydu; nitrat ve nitratın içme suyuna karışmamasıydı. Bunu yaptırdık bunu da buradan gübreyi biyogazcılar bunları tankerlerle çekiyorlar, ocaklarına götürüyorlar. Posasını ayırıyorlar gazını nerede kullandıklarını bilmiyoruz. Aydın Kuyucak'ta Çobanisa'da Mahallesi'nde bir havuz yapmışlar. Orada toparlıyorlar" dedi.

ANKA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 2
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Enflasyon çözülmeden süt üreticisi rahat edemez
Bölgesel

Enflasyon çözülmeden süt üreticisi rahat edemez

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, enflasyonun çözülmeden süt üreticisinin rahat edemeyeceğini söyledi.

CHP'li Başkan Akbulut, Çiğ Süt Üreticisinin Sorunlarına Dikkat Çekti
İş Dünyası

CHP'li Başkan Akbulut, Çiğ Süt Üreticisinin Sorunlarına Dikkat Çekti

CHP'li Başkan Akbulut, çiğ süt üreticisinin sorunlarına dikkat çekti

Çiğ süt fiyatlarında artış yetersiz! Ne üretici ne tüketici memnun
Bölgesel

Çiğ süt fiyatlarında artış yetersiz! Ne üretici ne tüketici memnun

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, süt fiyatlarına yapılan yüzde 8,5 oranındaki zammın yeterli olmadığını belirterek çiftçilerin ve süt üreticilerinin mali durumuna dikkat çekti.

Ocak ayındaki rakamlar açıklandı! Fiyatlar ne oldu? Arttı mı azaldı mı?
Yaşam

Ocak ayındaki rakamlar açıklandı! Fiyatlar ne oldu? Arttı mı azaldı mı?

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt üretim maliyetini hesaplarken kullandığı yem fiyatlarını açıkladı. Ocak ayında saman ve mısır silajı fiyatı düşerken, süt yemi ve kuru yonca otu fiyatı yükseldi.

Çiftçiler süt üretimini sürdürmekte zorlanıyor
Bölgesel

Çiftçiler süt üretimini sürdürmekte zorlanıyor

Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, çiğ süt fiyatlarının çiftçiler için yetersiz olduğunu ve artan yem fiyatlarının çiftçileri süt üretimini sürdürmekte zorlamakta olduğunu belirtti.

Çiğ süt fiyatı belli oldu! Üretici çiğ sütü kaça satacak? İşte belirlenen rakam
İş Dünyası

Çiğ süt fiyatı belli oldu! Üretici çiğ sütü kaça satacak? İşte belirlenen rakam

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt tavsiye fiyatını 22 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde belirledi.