Muğla / Fethiye

HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ

“HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ” VERİMLİLİĞİ ARTIRDI.

HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ

“HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ”

VERİMLİLİĞİ ARTIRDI

• “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında Burdur ve Muğla İllerinde Uygulanan alt projelerin 2019 Yılı Proje Yürütme Kurulu toplantısı Muğla Fethiye’de yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında Burdur’da uygulanan kıl keçisi ve honamlı keçisi projeleri ile Muğla’da uygulanan kıl keçisi projelerinin 2019 yılı Proje Yürütme Kurulu Toplantısı geçtiğimiz gün Fethiye Ziraat Fakültesi toplantı Salonunda paydaş kurum temsilcileri proje Koordinatörü Vekili Dr. Serdar Yağcı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Saatçi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Aykut Asım Akbaş, Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Yıldız, Muğla Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Rasime Avcı, Muğla proje teknik elemanı Öztürk Avcı, Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği proje teknik elemanları Sami Öz, Mehmet Özkan ile Muğla Tarım İl Müdürlüğü yetkileri katıldı.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK PROJESİ

Fethiye Ziraat Fakültesi toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantı TAGEM Proje Koordinatör Vekili Doktor Serdar Yağcı başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda konuşan Dr. Yağcı; “Genel Müdürlüğümüz tarafından 2005 yılında başlatılan ve şu anda 58 ilde toplam 1 milyonun üzerinde hayvanın takip edildiği; ‘Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Ülkesel Projesi’ nin Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ıslah ve koruma çalışmasıdır” dedi.

KIL VE HONAMLI KEÇİSİ ALT PROJELER

Doktor Serdar Yağcı konuşmasının devamında; “Burdur ve Muğla İllerinde de Kıl Keçisi ve Honamlı Keçisi ile ilgili alt projeler desteklenmektedir. Hayvan yetiştiriciliğinde yapılan ıslah çalışmalarının uzun soluklu ve kesintiye uğramadan uzun yıllar devam etmesi elzemdir ki Burdur ve Muğla illerinde de ıslah projeleri anlamında belli bir ivme kazanılmıştır” dedi.

YAKLAŞIK 8,5 MİLYONLUK HAK EDİŞ VAR

Burdur ve Muğla illerinde 2011 yılında Honamlı ve Kıl Keçisi Islah projeleri ile başlayan sürecin bugün de devam ettiğine değinen Yağcı; bu projeler kapsamında, toplam 18 bin 900 baş hayvan üzerinden alınan verim kayıtları sayesinde ıslah çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti. Projelerde yer alarak projenin gerekliliklerini yerine getiren 124 yetiştiriciye toplamda 8 milyon 247 bin 255 TL tutarında hak ediş ödemesi yapıldığını belirtti.

ÖNEMLİ PROJE

“Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi’nin ülke hayvancılığı için son derece önemli olduğunun altını çizen Proje Koordinatörü Vekili Dr. Serdar Yağcı, “Proje sayesinde; birçok paydaş bir araya gelerek yapılan uygulamalar ile doğrudan sahaya olumlu bir etki sağlanmaktadır. Bu sayede, ülkemizde yerli hayvanlara dayalı damızlıkçı işletmeler ve verim kaydı tutulan işletmelerden söz edilebilir noktaya gelinmiştir.” Dedi.

GÜNDEMDEKİ MADDELER TEK TEK GÖRÜŞÜLDÜ

Açılış konuşmalarının ardından küçükbaş hayvan ıslahı ve verimliliği açısından son derece önemli olan projelerle ilgili 2019 yılı çalışmaları incelendi. Yürütme Kurulu gündem maddeleri görüşerek karara bağladı.

YILDIZ; “GÜZEL SONUÇLAR ALINIYOR

Toplantı sonrası Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirimize toplantı hakkında bilgi veren Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Yıldız, “Ülkemiz hayvancılığı için son derece önemli olan “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi’nde güzel sonuçlar alınıyor. Birim başına hayvandan daha fazla verim alınmıştır. Proje kapsamında daha verimli hayvanlar elde ediliyor. Honamlı ve kıl keçisi yetiştiricimiz hayvan başına daha fazla para kazanıyor. Burdur’dan 39 honamlı, 42 kıl keçisi yetiştiricimiz proje dahil edilmiştir. Projenin hayata geçirilip sürdürülmesinde emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” sözlerine yer verdi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 Aydın’da hayvan sağlığı saha çalışmaları devam ediyor
Bölgesel

Aydın’da hayvan sağlığı saha çalışmaları devam ediyor

Aydın’ın Söke ilçesinde sahaya inen ekipler, hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele çerçevesinde hayvan sahiplerini bilgilendirirken, küçükbaş hayvanların veba ve çiçek aşılamalarını gerçekleştirdi.

Van'da Kar Altında Zorlu Mücadele: Besiciler Hayvanlarını Besliyor
Yaşam

Van'da Kar Altında Zorlu Mücadele: Besiciler Hayvanlarını Besliyor

Van'ın Gürpınar ilçesinde yüksek rakımlı yerlerde besicilik yapan vatandaşlar, yoğun kar yağışı altında zor şartlarda hayvanlarını beslemeye çalışıyor. Besiciler, karla kaplı ahırları temizleyip yazdan hazırladıkları otları hayvanlarına yediriyor. Yavrularını da korumak için kuzu heybesi kullanıyorlar.

Başkan Özcan ve Bakan Kirişci 81 il birlik başkanıyla buluştu
İş Dünyası

Başkan Özcan ve Bakan Kirişci 81 il birlik başkanıyla buluştu

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve TDSYMB Başkanı Kamil Özcan ile birlikte 81 il birlik başkanının katıldığı İl Birlik Başkanları Toplantısı gerçekleştirdi.

 Aksekili Üreticiye Destek
Yerel Yönetim

Aksekili Üreticiye Destek

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yerelden kalkınma hedefiyle üretimi ve üreticiyi her alanda desteklemeyi sürdürüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, Akseki’de üreticilere yönelik iyi tarım uygulamaları, organik tarım, toprak analizi ve sulama eğitimi düzenledi. İlçede bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yönelik iç ve dış parazit ilaçlaması gerçekleştirildi.

Bucak’ta “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi anlatıldı
Etkinlik

Bucak’ta “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi anlatıldı

BURDUR’ da küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi, Bucak ilçesinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara anlatıldı.

BURDUR MAKÜ ALTINYAYLA VE GÖLHİSAR’DA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK EĞİTİMLERİNDE
Bölgesel

BURDUR MAKÜ ALTINYAYLA VE GÖLHİSAR’DA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK EĞİTİMLERİNDE

Küçükbaş Hayvancılık Eğitimlerini Sürdürdüren MAKÜ Geçtiğimiz hafta Altınyayla ilçemizde Küçükbaş Hayvan yetiştiricileri ile bir araya geldi .