Hatay

Hatay'da Dalda Kalan Narenciyeden Reçel Üreten Kadınlar- Haberler

Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen ve bolluğu nedeniyle dalda kalan narenciye afetzede kadınların elinde değerlendirilerek reçel oluyor

Hatay'da Dalda Kalan Narenciyeden Reçel Üreten Kadınlar- Haberler

HATAY (İHA) - Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen ve bolluğu nedeniyle dalda kalan narenciye afetzede kadınların elinde değerlendirilerek reçel oluyor. Afetzede kadınlar, kooperatifin sağladığı iş imkanı sayesinde aile ekonomisine katkı sağlarken bir yandan da sosyalleşiyor.
Türkiye’de narenciye üretiminin merkezlerinden olan Hatay’da bu yıl rekolte üst seviyedeydi. Ürünün bol olması ve işçi sıkıntısı nedeniyle narenciye dalda kalmış ve çürümeye bırakılmıştı. Dalda kalan narenciyeyi değerlendirmek isteyen Samandağ ilçesinde yaşayan afetzede kadınlar, hayata tutunmak için kurdukları üretim merkezinde turuncun kabuğundun reçel üretimi yapıyorlar. ‘HayatHatay’ projesi kapsamında kurulan kooperatifte üretilen reçel ve çeşitli ürünler internet üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına satılıyor. Kooperatife çalışmaya gelen afetzede kadınlar, burada aile ekonomisine katkı sağlarken bir yandan da sosyalleşerek depremin meydana getirdiği travmalardan kurtuluyorlar.

“Kadın istihdamı sağlamak ve kadınların görünmeyen emeklerini görünür kılmak amacımızdır”
Hatay dışında çok fazla yetişmeyen narenciye türü olan turuncu reçel yaparak değerlendirdiklerini belirten Kadın Girişimi Kooperatifi Üretim Sorumlusu Zarif Sönmez, “Hatay dışında çok fazla yetişmeyen bir narenciye türüdür. Biz turuncun kabuklarını değerlendirerek turunç reçeli yapıyoruz. Mevsimsel ürettiğimiz ürünlere göre kadın işçi alıyoruz. Her ürün üretiminde farklı kadınların olmasını önemsiyoruz. Gastronomi açısından zengin olan Hatay’ın yöresel ürünlerini Türkiye’ye tanıtmak ve pazarlamaktır. Kadın istihdamı sağlamak ve kadınların görünmeyen emeklerini görünür kılmak amacımızdır” dedi.

“Bu kooperatif sayesinde; kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum”
Deprem sonrası kooperatifte güzel bir ortamda çalıştığını söyleyen afetzede Çiğdem Kudret, “Önce turunçlar bahçelerde toplanıyor. Kooperatife gelen turunçlar rendeleme işlemine uğruyor. Kabukları meyvesinden alındıktan sonra buzlu suda şoklanıyor. 4 gün şoklama işleminin ardından iplere diziliyor. Kaynama işleminde, turunçlar 5 saat kaynadıktan sonra sıcak olarak kavanozlara konuluyor. Bu iş sayesinde; kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum. Burada 6 Şubat depreminde sonra çok güzel bir ortamımız oldu. Bu ortamda sosyalleşiyoruz” ifadelerini kullandı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Turunçgil Yeşillenme Hastalığı Alarmı: Türkiye'de Önlem Çanları Çalıyor
Yaşam

Turunçgil Yeşillenme Hastalığı Alarmı: Türkiye'de Önlem Çanları Çalıyor

KKTC'de Turunçgil Yeşillenme Hastalığı'nın görülmesi, Türkiye'deki narenciye sektörünü tehdit ediyor. Adana Çiftçiler Birliği, hastalığın yayılmasını önlemek için acil önlemler alınmasını talep ediyor.

Fiyatları Düştü, Çiftçiler Kabukları Satmaya Başladı Kendi tat vermese de kabuğu kıymetlendi
Yaşam

Fiyatları Düştü, Çiftçiler Kabukları Satmaya Başladı Kendi tat vermese de kabuğu kıymetlendi

Dalında para etmeyen narenciyenin kabukları kurutulunca kilosu 20 liradan satılıyor. Çukurova'da narenciye ürünlerinin kilo fiyatı bahçede 1 liraya düştü. Çiftçiler de para etmeyen narenciyenin kabuğunu kurutup kozmetik ve ilaç sanayinde satmaya başladı.

Üretici zor günler geçiriyor! Başkan çağrıda bulundu
Bölgesel

Üretici zor günler geçiriyor! Başkan çağrıda bulundu

Yüksek maliyetler ve düşük rekolte nedeniyle ürünlerini satmakta zorlanan narenciye üreticileri, çözüm bekliyor. Başkan İsmail Karataş, yetkililere seslenerek sorunun acil çözüme kavuşturulmasını istedi ve geleceğin tehlikede olduğunu vurguladı. Haberimizde detayları bulabilirsiniz.

Sokaktan topladıklarını ; öğrencilere dağıttılar
Yaşam

Sokaktan topladıklarını ; öğrencilere dağıttılar

Muğla’nın Marmaris ilçesinde sokakları süsleyen narenciye ağaçlarından toplanan mandalinalar Yerli Malı Haftası kapsamında öğrencilere dağıtıldı. Devamı haberimizde..

Narenciye üreticisini Akdeniz meyve sineği üzüyor
Bölgesel

Narenciye üreticisini Akdeniz meyve sineği üzüyor

Türkiye’nin en önemli narenciye üretim merkezlerinin başında gelen Aydın’da Akdeniz meyve sineği zararlısı nedeniyle ürünler hasat edilemeden dökülmeye başladı. Bu yıl az olan rekoltenin Akdeniz meyve sineği zararlısı nedeniyle daha da azaldığını belirten çiftçiler, alınan önlemlere rağmen zararın ciddi boyutlarda olduğunu belirttiler.

Narenciye yüklü tırda yangın çıktı
3. Sayfa

Narenciye yüklü tırda yangın çıktı

Mersin’in Tarsus ilçesinde narenciye yüklü tır yandı.