Türkiye'yi sarsan deprem felaketinin ardından evlerine deprem dayanıklılık kontrolü yaptırmak isteyen kişilerin sayısında artış yaşanıyor. Çiviyle beton kontrolü yapanların olduğunu belirten İnşaat Mühendisi Akgün, "Bu korkulardan faydalanacak meslekten uzak simsarlar türedi. Biz oda olarak bu konuda çok sayıda şikayet alıyoruz. Ellerinde 4-5 beton çivisiyle gelip, taşıyıcı sisteme tokmak yardımıyla vuruyorlar. 3 santim girerse az hasarlı, 5 santim girerse beton yorulmuş gibi saçma sapan, bilimle, akla ve mantığa uymayacak şekilde işlemler yaparak insanları kandırmaya başladılar" dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kocaeli’de evlerine ve iş yerlerine deprem dayanıklılık kontrolü yaptırmak isteyen kişilerin sayısınca ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Bu artışın art niyetli kişiler tarafından suistimal edildiği yönünde çok sayıda şikayet aldıklarını ifade eden Akgün, deprem dayanıklılık kontrolünün yalnızca yetkin ve güvenilir firmalara yaptırılması gerektiğini vurguladı.
Bazı art niyetli kişilerin kolay para kazanma isteğiyle sıra dışı yöntemlerle ve bilime dayanmayan metotlarla deprem kontrolü yaptıklarını söyleyen Akgün, “İnsanlarımızdan şu anda rica ettiğimiz şey panik yapmamaları. Bu panikten, bu korkulardan faydalanacak meslekten uzak simsarlar türedi. Bunlar ‘5 dakikada evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını size söyleriz, rapor veririz’ diyorlarmış. Biz, oda olarak bu konuda çok sayıda şikayet alıyoruz. Hatta olayı daha da abartıp ellerinde 4-5 beton çivisiyle gelip, taşıyıcı sisteme tokmak yardımıyla vuruyorlar 3 santim girerse az hasarlı, 5 santim girerse beton yorulmuş gibi saçma sapan, bilimle, akla ve mantığa uymayacak şekilde işlemler yaparak insanları kandırmaya başladılar. Benim insanlarımızdan ricam, bu kişilerden uzak dursunlar” diye konuştu.
Bina dayanıklılık kontrolünün titizlik gerektiren işlemlerin ardından tamamlandığını ifade eden Akgün, “Bir evin depreme dayanıklı olup olmadığına yönelik veri almanın modelleri bellidir. Binanın taşıyıcı sisteminden örnekler almak lazım, karotlar almak lazım, röntgen çekmek lazım. Taşıyıcı sistemin tüm boyutlarıyla kolon, kiriş ölçüleriyle verilerin alınıp, bilgisayarda modellenip zemin değerlerinin tekrardan değerlendirilmesi gerekiyor. Bu konu, bu kadar kolay bir şey değil. 5-10 dakika içerisinde size rapor verecek insanlara inanmayın. Vatandaşlarımızın şu an panik yapmaması gerekiyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nü, İnşaat Mühendisleri Odası veya diğer kamu kurumlarından gelecek önerilere ve talimatlar uymalarını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri Osmaniye’de hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Hasar tespit çalışmaları kapsamında 1900 binada çalışma yapıldı.
Döşemealtı Belediyesinde görevli inşaat mühendisi, makine mühendisi ve elektrik teknikerinden oluşan ekibimiz Osmaniye’de depremden etkilenen binalarda hasar tespit çalışmalarına başladı.
Bucak Belediyesi’nin hasar tespit çalışmaları için alanında uzman mühendis, mimar, tekniker ve teknik personelinden oluşan ekibi Hatay’da çalışmalarını sürdürüyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezinde yaptığı açıklamada, 118 bin binada 412 bin bağımsız bölümün yıkılacağını ifade etti.
11 ili etkileyen 2 büyük deprem sonrasında bölgeye destek gönderen Bucak Belediyesi, hasar tespit çalışmaları için 4 personel bölgeye gönderdi.
Türkiye'yi yasa boğan ve 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından birçok binada ağır hasar oluştu. İşte e- Devlet başvuru ekranı ile, bina hasar tespit (depreme dayanıklılık testi) başvurusu hakkında tüm merak edilenler...