KAZANAN TÜRKİYE OLDU

KAZANAN TÜRKİYE OLDU 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra, Millet İttifakının Belediye Başkanları ülke nüfusunun yarıdan fazlasının yaşadığı ve ekonomik açıdan GSYİH’nın dörtte üçünü oluşturan illeri yönetmeye başladı.

KAZANAN TÜRKİYE OLDU

KAZANAN TÜRKİYE OLDU

31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra, Millet İttifakının Belediye Başkanları ülke nüfusunun yarıdan fazlasının yaşadığı ve ekonomik açıdan GSYİH’nın dörtte üçünü oluşturan illeri yönetmeye başladı.

Çoğu 25 senedir AKP tarafından yönetilen illerdeki bu değişimin çok farklı yönlerden etkili olacak:

a- Seçimlerde AKP rakiplerine göre onlarca kat para harcama imkânına ve çok iyi bir teşkilatlanma yapısına sahipti.

AKP 17 senedir iktidarda ve Genel Başkanı aynı zamanda Cumhurbaşkanı olduğu için devlet imkânlarından, kendi oluşturduğu devlet kadrolarından, kendi yarattığı zenginlerinden ölçüsüz bir şekilde yararlanıyordu.

Anadolu Ajansı kadrolarını, Yüksek Seçim Kurulu, İl ve İlçe Seçim Kurullarını oluşturan AKP, her seçimde hile yapıldığı iddialarına rağmen, “atı alan Üsküdar’ı geçti” diye meseleyi kapatabiliyordu.

Basın ve medyanın yüzde 90’ından fazlasını doğrudan yönetebilir hale geldiğinden, her türlü bilgiyi işine gelir şekilde sunma ve kamuoyunu yönlendirme yeteneğine sahipti.

İstediği gibi rakiplerini görünmez hale getirebiliyor, sadece sosyal medyada düzensiz çabaların eseri olan muhalif sesleri etkisiz kılabiliyordu.

Devlet gücünü acımasızca kullandığı için, insanları hürriyetleri, servetleri veya şereflerini kaybetme korkusuyla sindirmek gibi bir etki alanı içinde tutuyordu.

Bütün bunlar ve diğer sebeplerle AKP “yenilmez armada” olarak görülüyordu.

b- “Bunlar asla seçimle gitmez” kanaati toplumda yaygın bir hale gelmişti.

c- 31 Mart ve sonrası gelişmelerle işte bu “öğrenilmiş çaresizlik” duygusu kırıldı.

AKP ve Recep Tayyip Erdoğan’ın yenilebilir olduğu görüldü. Hem de bütün bu saydığımız olağanüstü ve orantısız güç ve imkânlarına rağmen.

Bu yüzden adalet, bu yüzden vicdan, bu yüzden Türkiye kazandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun 17 gün sonra mazbatasının verilmek zorunda kalınması toplumu rahatlattı.

*****************************

ISLAK İMZALI TUTANAKLAR OLMASAYDI…

“Oyları kimin verdiği değil; kimin saydığı önemlidir!” demiş, Joseph Stalin.

İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ve Ankara’da Mansur Yavaş’ın kazanmasında, Millet İttifakı görevlilerinin oyların sayımında görevlerini eksiksiz yapması belirleyici oldu.

Mansur Yavaş’ın önceki dönem seçiminden ders çıkarmış olması zaten beklediğimiz bir durumdu. Zaten oy itibariyle de AKP adayından epeyce farklı oy aldı.

Ama Ekrem İmamoğlu ile CHP ve İYİ Parti İl Teşkilatlarının İstanbul’da sandıklara bu kadar sahip çıkması bir sürpriz oldu.

AA verilerine göre bile sandık sayımları devam ederken AKP Adayı Binali Yıldırım’ın “seçimi kazandık” açıklaması sonrası normalde iş bitmiş olurdu.

Bu defa öyle olmadı. Çünkü Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım’dan kısa bir süre sonra, ekranlara çıktı ve “bütün sandıkların ıslak imzalı tutanakları elimde” dedi. İşte bu bilgi geçmiş seçimlerdeki senaryonun oynanmasını engelledi.

Daha önce de yazdım, “İmamoğlu başkasının oylarını çaldığı için değil, kendi oylarının çalınmasını engellediği için kazandı.”

Şu açık olarak ortaya çıktı ki, seçim kazanmak için:

a- Her kesimden oy alabilecek dürüst adaylarınız olacak. Bu adaylar söz dalaşının ustası Erdoğan ve ekibiyle aynı üslubu konuşmayacak. Adaylar herkesi kucaklayıcı, sabırlı, olgun bir üslupla hizmetlerini ve hayallerini anlatmaya odaklanacak.

b- Her sandıkta yeterli sayıda görevli ve müşahit bulundurulacak. Bu görevliler oyların sayımında çok dikkatli olacak. Gerektiğinde itiraz şerhlerini koyacak. Sonunda mutlaka ıslak imzalı tutanak alıp, partisinin seçim merkezine ulaştıracak.

c- Partinin bilgisayar sistemi gerekli itirazlar için sağlıklı veri toplayabilecek.

Muhalefet bu temel görevlerini Türkiye bazında gerçekleştirebilirse, gelecek seçimlerde kazanma şansı çok büyük olacaktır.

CHP ve İYİ Parti bunları Cumhurbaşkanlığı seçiminde de yapabilseydi, gecenin bir saatinde daha YSK verileri girmemişken, sadece AA verilerine göre “adam kazandı” diye pes etmeyecekti.

*****************************

OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ SÜRECİ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz sık sık TV kanallarında programlara çıkıp, uzun uzun “Olağanüstü İtiraz” gerekçelerini açıklamaya çalıştı. Ama hiç inandırıcı olamadı.

Çünkü “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu. Ama fark edemedik” gibi ilginç / tuhaf sözler söyledi.

Çünkü “bazı sandık görevlilerinin FETÖ’den mahkûm olanların birinci derece yakını olduğunu” söyledi. Aynı durumda olanların, Bakan, Büyükelçi vd kamu görevlerine atanmasında sakınca bulunmazken sandık kurulunda görev yapmasının sakıncasını anlatamadı. Bunlara neden zamanında itiraz etmediklerini açıklayamadı.

Çünkü “Büyükşehir seçiminde hile var, ilçelerde yok” derken gerekçe sunamadı.

Çünkü “bir takım suçların işlendiğini sezdiklerini” ve “bunların CHP adayına yaradığını” söylemesine rağmen bu suçların faillerini gösteremedi.

Hileyi CHP ve İYİ Parti mi yaptı? “Hayır”. Peki, Mülki Amir? “Suçlu değil”. Başka! Hâkim, Sandıktaki AKP’liler, “onlar da suç işlemedi”, “YSK’ya güveniyoruz.”

“Hileyi kim yaptı?” sorusuna verebildiği cevap: “Bu işte bir iş olduğu kesin.”

Böylesine bir cevaba da kimse inanmıyor.

***

AKP’nin olağanüstü itiraz dilekçesinde tek husus önemli olabilir:

AKP’nin itirazının kabul edilebilmesi ve seçimin yenilebilmesi için, oy kullanma yasağı olan kişilerin (hükümlü veya kısıtlı) oy kullandığının ispat edilmesi ve bunların sayısının İmamoğlu’nun yaptığı farktan büyük olması yani en az 13.730 olması gerekiyor…

18.04.2019

Ruhittin Sönmez

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İYİ Parti Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi adayı Kadriye Aslı Göncü'ye sevgi seli
Yerel Yönetim

İYİ Parti Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi adayı Kadriye Aslı Göncü'ye sevgi seli

Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde İYİ Parti'nin Belediye Meclis Üyesi adayı Kadriye Aslı Göncü, seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Bucak Ak Parti SKM'de coşku dolu kalabalık
Bölgesel

Bucak Ak Parti SKM'de coşku dolu kalabalık

İftar sonrası toplanan Bucaklılar adeta miting havasında gerçekleştirdikleri toplantılarla seçim ruhunu günden güne hissettiriyorlar.

Kars’ta seçim hazırlıkları devam ediyor
Bölgesel

Kars’ta seçim hazırlıkları devam ediyor

Kars’ta Vali/Belediye Başkan Vekili Ziya Polat’ın başkanlığında “Seçim Güvenliği Toplantısı” gerçekleştirildi.

Recep Tayyip Erdoğan’a Bursa'da moral buldu
Bölgesel

Recep Tayyip Erdoğan’a Bursa'da moral buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazar günkü seçim öncesi Bursa’da moral buldu. Atatürk Caddesi’nden başlayarak Setbaşı ve Yeşil’e kadar binlerce Bursalı yollara dökülüp Erdoğan’ın otobüsüne karanfil attı. Erdoğan da çocuklara oyuncak dağıttı.

Manisa’da yerel seçim hazırlıkları başladı
Bölgesel

Manisa’da yerel seçim hazırlıkları başladı

Pazar günü gerçekleştirilecek olan 31 Mart mahalli idareler seçimleri için hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken Manisa il genelinde seçim güvenliğinin 5 bin 298 kolluk kuvveti tarafından sağlanacağı bildirildi.

Çeltikçi Belediye Başkan Adayı Ahmet Ali Akyel'den gümbür gümbür gelen projeler
Bölgesel

Çeltikçi Belediye Başkan Adayı Ahmet Ali Akyel'den gümbür gümbür gelen projeler

Ak Parti Çeltikçi Belediye Başkan Adayı Ahmet Ali Akyel yerel seçimler yaklaşırken Çeltikçi vatandaşına değer katacak projelerini açıkladı. İşte o değer katan projeler...