Taceddin Akbaş

Boşanan çiftler evlenen çiftlere 8 tur bindirmiş

Taceddin Akbaş'ın 'Boşanan çiftler evlenen çiftlere 8 tur bindirmiş' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

BOŞANAN ÇİFTLER EVLENEN ÇİFTLERE 8 TUR BİNDİRMİŞ!!

Türkiye İstatistik Kurumu (TİK)’in yayınladığı, 2024 yılına ait evlenme ve boşanma oranlarına göre Ülkemiz de evlenenlerin oranları binde 2’lerde kalırken, boşananların oranları yüzde 8’lere yükselmiş… Yani insanının yüzde 98-99’u Müslüman olduğu Ülkemiz de ve Peygamber Efendimiz (sav)’in bildirdiğine göre, ‘Cenab-ı Hakk’ın boşanmayı helâl kılsa bile en sevmediği mübahlardan biri olarak gördüğü’ bilinmesine rağmen, evlenen çiftlerin sayısı 2024 yılında 2023’e göre binde 1 bile değil, 0,2 artar ve 568 bin 395 olurken; boşanan çiftlerin sayısı ise 2024 yılında 2023’e göre yüzde 8 artarak 187 bin 343’e yükselmiş. Bu da ülkemiz de boşanan çiftlerin sayısının evlenen çiftlerden 8 kat daha fazla olduğunu gösterir! Yani, ülkemiz de geçtiğimiz yıl evlenenlerin sayıları 0,1 de kalırken, boşananların sayıları yüzde 8’lere yükselmiş. Daha doğrusu 2023 yılında evli her 100 çiftten 8’i boşanmış!

YUVALAR ZOR YAPILIP KOLAY YIKILIYOR!

Türkiye geneli böyle iken, İlimizin Burdur’un durumu da iç açıcı değil! Çünkü TÜİK’in verilerine göre İlimiz de ve 2024 yılında 1256 kişi evlenmiş dolayısıyla da evlenen kişi sayısında cüz-i bir artış görülmüş ancak boşanma oranlarında ve sayılarında önemli artışlar olmuş…

Her neyse; ülkemizin ve ilimizin evlenme ve boşanma sayılarını ya da oranların merak eden sevgili okurlarım Türkiye İstatistik Kurumu’nun sitesine gererek öğrenebilirler… O nedenle ben işin oranları ya da sayıları üzerinde değil, neden ve niçinleri üzerinde durmak istiyorum:

HERHANGİ BİR KADIN, GEÇERLİ BİR SEBEBİ OLMAKSIZIN KOCASINDAN BOŞANMA TALEP EDERSE, CENNETİN KOKUSU ONA HARAM OLUR

Bu sözün sahibi ben değil, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav).

Boşanma konusunda Peygamber Efendimizin sevgili eşi ve müminlerin annesi olan Hz. Aişe Validemiz (r.a) şahitlik ettiği bir konuşmayı şöyle naklediyor:

‘’Boşanma ile ilgili ayetler nazil olmadan önce bir kişi karısını dilediği kadar ve istediği gibi boşuyordu. İddeti hanımına döndüğü takdirde, o kadın onun eşi sayılırdı. Yüz kere bile boşasa durum değişmezdi. Nihayet gününde bir adam karısına “Allah’a (c.c) yemin ederim, seni öyle bir boşayacağım ki benden uzaklaşıp ayrılmayacağın gibi, seni ölene kadar da karım olarak bartiındırmayacağım…’’ dedi. Kadın ‘’bu nasıl olacak?’’ diye sorunca adam da “Seni boşayacağım, iddetin dolmak üzere iken tekrar sana döneceğim.’’ Diye cevap verdi. O sırada orada bulunan ve benzer durumda olan bir kadın yanıma geldi ama ben o kadına bir şey diyemedim. O sırada oraya gelen Resulullah (sav)’e sordum. O’da hiçbir şey demeden sükut etti. Kısa bir süre sonra da Bakara Suresinin 229. Ayeti kerimesi indi. “Boşanma iki defa olabilir. Üçüncüsünde ya evlilik devam eder ya da güzel bir şekilde sona erdirilir…’’ buyurdu. Ve yine Hz. Aişe Validemizin bildirdiğine göre ve bütün bunlardan sonra geçmişte hanımlarını boşalanlarda dahil olmak üzere tüm Müslümanlar bu hükme uymaya-uygulamaya başladılar. Dolayısıyla da kadına yapılan büyük haksızlık ve hukuksuzluklardan biri daha sona ermiş oldu. Ki, ondan önce boşanma konusunda kadına yapılan haksızlıklar bununla sınırlı değildi. Kadınlar bazen gereksiz yere zor durumda bırakılıyorlardı…”

Her neyse Hz. Aişe Validemizin boşanma hakkında şahit olduğu şeyleri burada noktalıyor, kendi nâçiz görüşlerime geçmek istiyorum:

Aslında İslam aile yapısında esas olan, arzu edilen şey evliliklerin-nikâhların ömür boyu devam etmesidir... Ancak, Cenab-ı Hakk, eşlerin boşanmaları-boşanabilmeleri hususunda bir ruhsat vermiş! Ancak, eşler çok zorunlu haller gerekmedikçe, yani evlilik çekilmez, tahammül edilemez hâle gelmedikçe eşlerin boşanmalarını istememiş-tasvip etmemiş! O nedenledir ki, evli çiftlerin, karı kocaların, yalan ve geçici olan bu dünyanın zor şartlarını beraber göğüslemeleri, sevinç ve üzüntülerini paylaşılmaları, dolayısıyla da sıcak yuvalar korunmalı! Yani boşanma kıldan ince kılıçtan keskin bir şey ve genelde geri dönüşü olmayan ve sonuçları çok acıklı sonuçlar doğuran bir konu… Onun için çekilmez bir hal almadıkça ve orta da günümüzün moda tabirlerinden biri olan aldatma olmadıkça boşanmayı tasvip etmek mümkün değildir. Ki, yukarıda da hatırlattığım gibi, boşanma Allah’ın (c.c sevmediği mübahlardan…” bir şey. O halde Allah’ın ruhsat verse bile hoşlanmadığı, sevmediği bir şeyi bizim de sevmememiz gerekmez mi? Elbette gerekir… Amma velâkin, günümüzde eşler boşanma konusunda birleriyle yarışıyorlar maalesef!

ALLAH’IN (c.c) SEVMEDİĞİ BİR ŞEYİ ‘MÜBAH BİLE OLSA’, BİZİM DE SEVMEMEMİZ GEREKMEZ Mİ?!?

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; Peygamber Efendimiz (sav) ‘’Kişi sevdiğiyle beraberdir…” buyuruyor. Dolayısıyla da eşlerin çok zorunlu olmadıkça ömür boyu bir beraber olmaları gerekir… Ancak, günümüzde nikâhsız yaşamalar, birlikte olmalar, hattâ karı koca gibi yaşamalar aldı başını gidiyor… Yani bazı kişiler evlenmeyi düşünmeden birliktelikler yaşadıkları gibi, sırf gönül eylemek veya vakit geçirmek için bir süreliğine bir beraber oluyorlar! Bazı kişiler ise ‘hele bir sözlenelim, nişanlanalım ve biraz bekârlığın tadını çıkaralım, dolayısıyla da deneme yapılım… ‘diyerek birlikte olmaları ve ayrılmaları hafife alıyorlar! O nedenle, ben ‘bugün başladığımız, 1. Gününü yaşadığımız ramazan-ı şerif dolayısıyla bir aylığına da olsa boşanmaları gözden geçirelim, boşanmayı 29 kez düşünelim!’ diyor, herkese hayırlı ramazanlar, ömür boyu ama helâl yoldan evlenmeler ve devam ettirmeler diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

EY PEYGAMBER! HANIMLARINA DE Kİ, “EĞER DÜNYA

HAYATINI VE ONUN ZİNETİNİ İSTİYORSANIZ, GELİN

BOŞANMA BEDELİNİ VERİP SİZİ GÜZELLİKLE BOŞAYAYIM

DE” Ahzâb Sûresi, Âyet 28

MÛ’MİN, MÛ’MİN HANIMINA KARŞI KÖTÜ DUYGULAR

BESLEMESİN; ÇÜNKÜ ONUN BAZI HUYLARINDAN

HOŞLANMASA DA DİĞER HUYLARINDAN HOŞLANABİLİR…

KADINI KOCASINA KARŞI KIŞKIRTAN BİZDEN DEĞİLDİR…

HERHANGİ BİR KADIN, GEÇERLİ BİR SEBEBİ OLMAKSIZIN

KOCASINDAN BOŞANMA TALEP EDERSE CENNETİN

KOKUSU ONA HARAM OLUR! Hadis-i Şerifler

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

23
MAYIS

2026

BU YIL ‘BURUK’ BİR KURBAN BAYRAMI KUTLAYACAĞIZ!!!!

Taceddin Akbaş'ın 'BU YIL ‘BURUK’ BİR KURBAN BAYRAMI KUTLAYACAĞIZ' adlı köşe yazısı... Devamı

20
MAYIS

2026

Allah affeder, ihmal affetmez!

Taceddin Akbaş'ın 'Allah affeder, ihmal affetmez!' adlı köşe yazısı... Devamı

19
MAYIS

2026

Türkiye’de gençler ‘bugün’ hem Atatürk’ü anacak hem spor hem de bayram yapacaklar

Taceddin Akbaş'ın 'Türkiye’de gençler ‘bugün’ hem Atatürk’ü anacak hem spor hem de bayram yapacaklar' adlı köşe yazısı... Devamı

18
MAYIS

2026

Hava şehitlerini anma günü; âileyi, güçsüzleri, yaşlılar ile birlikte yardıma muhtaç olan çocukları koruma günlerini kutlarken, unuttuklarımız(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Hava şehitlerini anma günü; âileyi, güçsüzleri, yaşlılar ile birlikte yardıma muhtaç olan çocukları koruma günlerini kutlarken, unuttuklarımız(!)' adlı köşe yazısı... Devamı

16
MAYIS

2026

BİR VEKİL BİR KUYUYA TAŞ ATTI 40 ASIL ÇIKARAMIYOR

Taceddin Akbaş'ın 'BİR VEKİL BİR KUYUYA TAŞ ATTI 40 ASIL ÇIKARAMIYOR! adlı köşe yazısı... Devamı

15
MAYIS

2026

Dr. Reyda Şıklaroğlu’nun Cumhuriyet Meydanı’ndaki tek kişilik “Kudüs, Gazze ve Türkistan’a özgürlük” nöbeti sürüyor

Taceddin Akbaş'ın 'Dr. Reyda Şıklaroğlu’nun Cumhuriyet Meydanı’ndaki tek kişilik “Kudüs, Gazze ve Türkistan’a özgürlük” nöbeti sürüyor' adlı köşe yazısı... Devamı

11
MAYIS

2026

Beyaz melek olarak adlandırılan ’Tüm hemşîrelerin haftaları kutlu’ Kendileri ve hastaları mutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Beyaz melek< olarak adlandırılan ’Tüm hemşîrelerin haftaları kutlu’ Kendileri ve hastaları mutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

11
MAYIS

2026

Tüm engellilerin haftaları kutlu kendileri ve âileleri mutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Tüm engellilerin haftaları kutlu kendileri ve âileleri mutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

10
MAYIS

2026

Kendi annelerimizin günlerini kutlarken annesiz çocukları da çocuksuz anneleri de unutmayalım

Taceddin Akbaş'ın 'Kendi annelerimizin günlerini kutlarken annesiz çocukları da çocuksuz anneleri de unutmayalım' adlı köşe yazısı... Devamı

09
MAYIS

2026

Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğü Burdur Saden Hatipoğlu Câmii Şerifini kaderiyle baş başa bırakmış durumda

Taceddin Akbaş'ın 'Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğü Burdur Saden Hatipoğlu Câmii Şerifini kaderiyle baş başa bırakmış durumda' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Pelin Karahan evliliği tek celsede sona erdi
3. Sayfa

Pelin Karahan evliliği tek celsede sona erdi

Pelin Karahan ile Bedri Güntay ayrılığı sonrası kulislerde konuşulanlar dikkat çekti.

Boşanma davası nasıl açılır? Adım adım süreç ve merak edilenler
Yerel Yönetim

Boşanma davası nasıl açılır? Adım adım süreç ve merak edilenler

Boşanma davası nasıl açılır, süreç ne kadar sürer? Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma farklarıyla tüm detaylar haberimizde

SGK’dan hileli boşanma hamlesi 2 bin 606 maaş anında kesildi
Yaşam

SGK’dan hileli boşanma hamlesi 2 bin 606 maaş anında kesildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu kaynaklarını haksız yere kullananlara karşı yürüttüğü geniş kapsamlı denetimlerde rotayı "kağıt üzerinde boşanma" yöntemine çevirdi. Özellikle yetim aylığı alabilmek adına eşinden resmi olarak boşanan ancak aynı evde yaşamaya devam eden kişilere yönelik yapılan incelemeler neticelendi.

Burdur’da evlilik oranları düştü Bir yılda 620 çift boşandı
Bölgesel

Burdur’da evlilik oranları düştü Bir yılda 620 çift boşandı

Türkiye genelinde evlilik istatistikleri gerileme kaydederken, Burdur’da son 5 yılın en düşük evlenme rakamlarına ulaşıldı. Kentte 2025 yılı içerisinde 1.575 çift dünya evine girerken, 620 aile mahkeme kararıyla yollarını ayırdı.

Boşanma avukatı ücretleri 2026 güncel fiyatlar ve bilmeniz gerekenler
Yaşam

Boşanma avukatı ücretleri 2026 güncel fiyatlar ve bilmeniz gerekenler

Hukuki süreçlerin karmaşıklığı ve her dosyanın kendine özgü koşulları göz önüne alındığında, boşanma davası ile ilgili avukatlık ücretlerinin tek bir standart rakamla ifade edilmesi mümkün değildir.

6 yıl süren boşanma davası sonuçlanır sonuçlanmaz Afrika'da 8 adet adak koç kestirdi
Bölgesel

6 yıl süren boşanma davası sonuçlanır sonuçlanmaz Afrika'da 8 adet adak koç kestirdi

Antalya'da 3 yıllık evliliğini sonlandırmak için mahkemeye başvuran ve boşanma davası 6 yıl süren vatandaşın boşanır boşanmaz ilk işi Afrika ülkesi Tanzanya'da evli kaldığı her yıl için ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak için 8 adet koç adağını kestirmek oldu.