Taceddin Akbaş

ENGELLİLER BAKANLIĞI KURULMALI VE KÜLTÜR İLE TURİZM BAKANLIĞI AYRILMALI

Taceddin Akbaş'ın 'ENGELLİLER BAKANLIĞI KURULMALI VE KÜLTÜR İLE TURİZM BAKANLIĞI AYRILMALI' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Sürekli okurlarımın bilecekleri gibi, dünkü yazım da, ‘Ülkemiz de müstakil bir Orman Bakanlığı kurulması gerektiğini’ ifade etmiş ve nedenlerini niçinlerini ortaya koymaya çalışmıştım… Bugün de Ülkemiz de bir ‘Engelliler Bakanlığı’ kurulmasının, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlıkların birbirlerinden ayrılmalarının gereği üzerinde duracağım:
Eksik ve yetersiz de olsa verilen bilgilere göre Türkiye’miz de maalesef ki maalesef 9 milyona yakın bedensel ve zihinsel engelli insan var! Bu engelli sayımız da ülke insanımızın yüzde 10’undan fazlasının (bir şekilde) engelli olduğunu gösteriyor! Ayrıca bir ailenin ortalama 4 kişiden oluştuğu varsayılırsa, Ülkemizde 35-40 milyon kişinin, yani ülke insanının yarısına yakınının bir bölümü şöyle ya da böyle bir şekilde özürlü ailesi veya yakını olduğunu gösterir! O nedenle ben daha yazımın başında Allah’tan (c.c) hiçbirimizi ama hiç birimizi ‘şöyle ya da böyle bir şekilde’ engelli ve de dolaylı ya da dolaysız yoldan engelli yakını yapmamasını, öyle takdir buyurmuşsa da sabır selâmet ve kolaylık ihsân etmesini niyaz ediyorum… Şimdi de kurulmasını istediğim Engelliler Bakanlığı konusuna ‘kısaca’ değinmek istiyorum:
Bildiğim kadarıyla şu anda 17 tane bakanlık ve bakan var… Ve dünkü yazımda da ifâde etmeye çalıştığım gibi Ülkemiz de bir dönem 4’ü-5’i devlet bakanı olmak üzere 40’a yakın bakanlık ve bunların bakanları ve tabi iki de bu bakan ve bakanlıkların kadrolu kadrosuz, anlaşmalı veya sözleşmeli çalışanları vardı ve bu bakanlar 4-5 ayrı partiye mensup kişilerden oluşuyordu… Ve mevcut, hâlihazırdaki sistem de koalisyon hükümeti olmadığına ve yakın tarihte de olma ihtimali bulunmadığına göre, 17 olan bakan sayısını 20’ye çıkarmak o kadar zor olmamalı ve ülkeye artı bir külfet getirmemeli! Velev ki getirse bile bu külfetler bakanların ve bakanlıkların uzmanlaşmış ve işinin ehli personelinin gayretleriyle nîmete bile dönüştürülebilir!
BİR ENGELLİLER BAKANLIĞI ENGELLİ KİŞİ
VE YAKINLARINA BÜYÜK MORAL VERİR!
Yani yukarıda da ifade ettiğim gibi ülkemiz de 9 milyondan fazla engelli ve 40 milyona yakında engelli yakını var maalesef! O nedenle, kurulacak olan bir Engelli ya da Engelliler Bakanlığı doğrudan 9 milyon engelliyi, dolaylı yollardan da 40 milyon kişiyi mutlu eder ve tamamına büyük moral verir ki; bu saydıklarımın hiçbiri olmasa bile sağlıklı insanların engelli kişilere olan maddî mânevî borcunun ödenmesine neden olur!’ diyor, şimdi de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ayrılması konusuna değinmek istiyorum:
KÜLTÜR BAKANLIĞI İLE TURİZM BAKANLIĞI’NIN
AYRILMASI HER İKİ SEKTÖRE DE KATKI SAĞLAR!
Hemen herkesin bileceği gibi Ülkemiz büyük bir kültür deryası ve Türkiye’miz potansiyel bir turizm ülkesi… Ki, bunu anlamak ve anlatmak için hiç uzaklara gitmeye gerek yok…
Meselâ; Burdur’umuzun Sagalossos’u, Kibriya, Milyos ve Kremna Antik Kentleri, Susuz Hanı, Hacılar Höyügü, Baki Bey ve Taşoda konakları, Mısırlılarevi, Susuz Hanı ve diğer harları ile kervansarayları, Derviş Mehmed Paşa Kütüphanesi ve bir tarihi eser deposu niteliğindeki Arkeoloji Müzesi ve değerleri bir yana; İlimizin sınırındaki Antalya ile yine İlimizin yakınındaki Denizli ve Muğla vilâyetleri tam bir turizm şehri… O nedenle, ben ‘her noktası ya da köşesi tam bir kültür hazînesi ve para makinesi durumunda olan Ülkemizin müstakil bir Kültür Bakanlığı, yine müstakil bir Turizm Bakanlığı olmalı! Ayrıca ülke insanımızın yarısını doğrudan, diğer yarısını da dolaylı yollardan ilgilendiren bir kesimin de yine müstakil bir ‘Engelliler Bakanlığı’ olmalı!’ diye düşünüyorum.
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; sayısız kere şükürler olsun ki, yakın akrabalarımız ve komşularımız arasında herhangi bir engelli yok, bundan sonra da olmaz inşaAllah… Ancak, olabildiğince duyarlı ve potansiyel bir engelli adayı vatandaş olmanın ötesinde araştırmacı bir gazeteci ve köşe yazarı olarak tüm engelli kişileri herhangi bir yakımın veya komşum, dostum, hattâ kardeşim gibi görüyor ve onların dertleriyle dertlenmeye çalışıyorum. Ayrıca kendim genel ve özel kültürümüzle yakından ilgilensem bile, turizmle veya turistle herhangi bir işim de, bağlantım da yok… Ancak, yarım asırlık bir gazeteci olarak görüyor, duyuyor ve biliyorum ki, ülkemizi müstakil bir Kültür ve yine müstakil bir Turizm Bakanlığına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum… Ve Bakanlık sayısını 17’den 20’ye çıkarmanın ülkeye ek bir külfet ya da mâliyet getirmeyeceği gibi, tam tersine ek gelir gelmesini bile vesîle olur!’ diyor, herkese ‘engelsiz, bol turistli ve millî kültürlü’ saygılar sunuyorum.

ENGELLİLERE VERİLEN SEVGİ ONLARA YAŞAMA SEVİNCİ VERİR…
TOHUM TOPRAĞIN BAĞRINA, ENGELLİ BİREY DE TOPLUMA EMÂNETTİR…
KÜLTÜRÜN TEMEL DİREĞİ BİLMEK, ÖĞRENMEK ARZU VE MERAKI
DEĞİL, BU YOLDA SARFEDİLEN BÜYÜK GAYRETLERDİR…
TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN TEMELİ KÜLTÜRDÜR. KÜLTÜR OKUMAK
ANLAMAK GÖREBİLMEK, GÖREBİLDİĞİNDEN ANLAM ÇIKARMAK,
DER SALMAK, DÜŞÜNMEK ZEKÂYA EĞİTMEKTİR…
TURİZM HİZMETLE GELİŞİR, SEVGİ İLE BÜYÜR…
TURİSTİ KAZANAN GELECEĞİ KAZANIR:
Özlü sözlerden

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

19
NİSAN

2024

Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

18
NİSAN

2024

Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor' adlı köşe yazısı Devamı

17
NİSAN

2024

Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?' adlı köşe yazısı Devamı

16
NİSAN

2024

Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Akşener 'Genel Başkanlığı' bırakmayacak ve İran Balonu İsrail semalarında söndü

Taceddin Akbaş'ın 'Akşener 'Genel Başkanlığı' bırakmayacak ve İran Balonu İsrail semalarında söndü' adlı köşe yazısı Devamı

13
NİSAN

2024

'Un bitti-din bitti...' olmasın!

Taceddin Akbaş'ın ''Un bitti-din bitti...' olmasın!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Eğil ve Dicle Nehri Çevre Düzenleme Projesi Tanıtıldı!
Etkinlik

Eğil ve Dicle Nehri Çevre Düzenleme Projesi Tanıtıldı!

Dicle kıyısında yer alan konumu ve coğrafi koşulları ile tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olan Eğil’de, Eğil ve Dicle Nehri Çevre Düzenleme Projesi’nin lansmanı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla gerçekleşti.

 Palaz, Afyonkarahisar’da seyirci ile buluşacak
Etkinlik

Palaz, Afyonkarahisar’da seyirci ile buluşacak

Türkiye’nin ilk şehit pilotlarının hayatlarının anlatıldığı ‘Palaz’ isimli tiyatro oyunu Afyonkarahisar’da sergilene

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: “Antalya’mızın güzelliklerini daha fazla kişiye ulaştırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz"
Yaşam

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: “Antalya’mızın güzelliklerini daha fazla kişiye ulaştırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünya turizminin en önemli merkezlerinden Antalya’da yerli ve yabancı ziyaretçi kapasitesini artırma çalışmalarına devam ediyor. Devamı haberimizde...

10 ilde Kültür ve Turizm müdürlüklerine personel alınacak!
Eleman İlanı

10 ilde Kültür ve Turizm müdürlüklerine personel alınacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 10 İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından toplamda 228 işçi alımı yapılacak. Başvurular 15 Eylül 2023 tarihine kadar İŞKUR üzerinden yapılabilecek.

Altın Portakal Film Festivali söyleşilerle devam ediyor
Etkinlik

Altın Portakal Film Festivali söyleşilerle devam ediyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali yoğun ilgiyle sürüyor.

Tefenni İçin Protokol İmzaladılar
Bölgesel

Tefenni İçin Protokol İmzaladılar

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla yapılacak olan Tefenni Halk Eğitim Merkezi ve Kütüphane Binası İnşaatının Yapım Protokolü, Vali Hasan Şıldak'ın makamında imzalandı. Burdur ili Tefenni Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapılacakTefenni Halk Eğitim Merkezi ve Kütüphane Binası …