Ramazan Canural

“HÖKÜMETİN PARALARI OLUKLARDAN MI AKIYOR?”

Ramazan Canural'ın “HÖKÜMETİN PARALARI OLUKLARDAN MI AKIYOR?” adlı köşe yazısı

Ramazan Canural

Aşağıda anlatılanlar Fakir Baykurt’un, 50’li yılların sonunda yazdığı, Irazca’nın Dirliği adlı romanından alınmadır. Olaylar Burdur -Yeşilova’nın bir köyünde geçer.
Muhtarın oğlu Cemal ile Kurul Üyesi Haceli’nin kardeşi Boz Ömer, köyde başıboş gezen iki ipsizdir. Bu “südü sümüü bozuklar” Irazca’nın aile namusuna da göz dikmişlerdir. Bir gün Irazca’ nın sekiz yaşındaki torunu Ahmet’i kandırıp dere boyuna götürürler. Boz Ömer bir tecavüz girişiminde bulunur. Ama çocuğun direnmesi sonucu tam olarak başaramaz.
İş dallanıp budaklanmasın diye şikayet taraftarı olmayan çocuğun babası Kara Bayram, annesi Irazca’ nın baskısıyla şikayetçi olur. Vicdanlı ve vatansever İlçe Kaymakamı da Bayram’a tam destek verir.
Sonunda savcı, suçluları içeri tıktırsa da, uzatmalı onbaşı ve muhtarın çevirdiği fırıldaklar sonucu ipsizler kısa süre sonra hapisten kurtulurlar.
Hapisten çıktıklarının ertesi günü ovada; Irazca, Kara Bayram ve karısı Haçca’ya saldırırlar. Çıkan arbede sonucu hepsi yaralanır ama Bayram ağır yaralıdır. Yaralıyı o halde, ilçeye kadar kağnıyla götürürler, sonrasında da, Kaymakamlık jipiyle Burdur Memleket Hastanesine ulaştırırlar.
Bayram hastanede iki ay yatar ve uzun bir tedavi görür. Taburcu olacağına yakın Irazca eşeğine biner ve yanında köpeği ile beraber sekiz saatlik bir yolculuktan sonra hastanede oğlunu ziyaret eder. Ziyaret sırasında aralarında şu konuşmalar geçer:
“Haa, Bayram! Ekmeğin aşın nasıl burda? İşdahan var mı? Sana para nüzum ediyor mu?
“Heç etmiyor ana! Yemek, ekmek de burdan. Ha bire et suyu içiriyorlar. Közleme, külbastı veriyorlar. Haşlama patates, sabahları yumurta, yağ, datlı… Gönlün ferah olsa, hastane dışardan çok eyi…”
Irazca birden aklına gelmiş gibi sordu:
“Parası ne olacak burda yattığının? Ne gadar dutacak acabola?”
Bayram güldü:
“Irzıgırık Muhtar, fakir şadatnamesi yapmış ilk gün. Onun için bizden para almayacaklar. Bayram Gara denen adam çok fakirdir deye köyün goca möhürünü basmış…”
“Oşt köpeğim!” diye bağırdı Irazca. Oradaki hastalar bakıştılar. “Bizim neremiz fakirmiş? Unumuzu, duzumuzu o mu veriyormuş? Dünyada kabul edemem: Hesaplar, kitaplar, ne dutarsa, harman kalktıktan sonra getirip teslim ederiz. Ne demek olsun? Hökümetin paraları oluklardan mı akıyor? Zengin dedikse herkesin inne parasını da verecek değil ya!..”
İşte böyle dostlar!
O fakir Irazca, o saf Anadolu kadını, o gün bunları söylemiş. İster Kaymakama olan hayranlığından, ister Muhtara olan nefretinden, isterse de salt vatan sevgisinden bunları söylemiş olsun, ne fark eder ki?
Düşündüm ve şimdiki halimizden utandım. Bu gün hiç birimiz “devletin paraları oluklardan mı akıyor, iğne parasını da devlete mi ödetelim?” diyecek durumda değiliz. Bırakın öyle demeyi, sağlık hizmetleri neredeyse herkese bedava olduğu halde yine de hep şikayet eder dururuz.
Ne diyelim?
Allah devletimize zeval vermesin!

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ramazan Canural Diğer Yazıları

25
MART

2024

Yaşanmış renkli seçim anıları

Ramazan Canural'ın 'Yaşanmış renkli seçim anıları' adlı köşe yazısı Devamı

18
MART

2024

Komşu bahçede ani bir feryat ve...

Ramazan Canural'ın 'Komşu bahçede ani bir feryat ve...' adlı köşe yazısı Devamı

12
MART

2024

Seçimler yaklaşırken

Ramazan Canural'ın 'Seçimler yaklaşırken' adlı köşe yazısı. Ramazan Canural'ın duygu ve düşüncelerini anlatan bu yazıda, iyimserlik ve kötümserlik arasındaki iç çatışmaya tanık oluyoruz. Yazar, projelerini ve "Kızıl Elma" hedefini paylaşırken, seçim yorgunluğu ve yaşın ilerlemesi gibi endişelerini de dile getiriyor. Devamı

05
MART

2024

Mart Ayında özel gün ve haftalar

Ramazan Canural'ın 'Mart Ayında özel gün ve haftalar' adlı köşe yazısı Devamı

26
ŞUBAT

2024

İçkili Gazinolara Arsa Arama Serüveni

Razaman Canural'ın 'İçkili Gazinolara Arsa Arama Serüveni' adlı köşe yazısı Devamı

19
ŞUBAT

2024

'Şairler Sultanı' Necip Fazıl Kısakürek

Ramazan Canural'ın ''Şairler Sultanı' Necip Fazıl Kısakürek' adlı köşe yazısı Devamı

12
ŞUBAT

2024

Sevgililer Günü

Ramazan Canural'ın 'Sevgililer Günü' adlı köşe yazısı.. Sevgililer Günü'nde sevgi ve aşk arasındaki farkları düşünmeye ne dersiniz? Bu yazıda, sevginin ölçülülük ve dengeyi, aşkın ise aşırılık ve dengesizliği temsil ettiğini okuyabilirsiniz. Devamı

08
ŞUBAT

2024

Teknoloji dünyasında nostaljik bir seyahat

Ramazan Canural'ın 'Teknoloji dünyasında nostaljik bir seyahat' adlı köşe yazısı Devamı

25
OCAK

2024

İstanbul ve Anadolu

Ramazan Canural'ın 'İstanbul ve Anadolu' adlı köşe yazısı Devamı

08
OCAK

2024

Adam öyle namussuz ki tek bir düşmanı yok

Ramazan Canural'ın 'Adam öyle namussuz ki tek bir düşmanı yok' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

İnmede erken tanı hayat kurtarır
Sağlık

İnmede erken tanı hayat kurtarır

İnme belirtileri” İnme belirtilerini sıralayan Doç. Dr. Türkel, “Vücudun tek tarafında yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik ve/veya kuvvet kaybı, bilinç bulanıklığı veya konuşma ve/veya anlama güçlüğü, yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge ve koordinasyon kaybı, tek veya çift taraflı görme kaybı, şiddetli baş ağrısı. Bu belirtiler aniden ortaya çıkarsa

Çiftçilerin dikkatine! Bunu sakın yapmayın
Bölgesel

Çiftçilerin dikkatine! Bunu sakın yapmayın

Çiftçilerin dikkatine! Bunu sakın yapmayın - Bucak Ziraat Odası, sıcak havada yapılan ilaçlamanın etkisiz olduğunu ve çiftçilere maddi kayıp yaşatabileceğini açıkladı.

Yusuf Erdoğdu, Eğitime ve Öğrenciye destek olacak! Bucak'a Modern Kütüphane
Bölgesel

Yusuf Erdoğdu, Eğitime ve Öğrenciye destek olacak! Bucak'a Modern Kütüphane

Yusuf Erdoğdu, Eğitime ve Öğrenciye destek olacak! Bucak'a Modern Kütüphane - MHP Bucak Belediye Başkan Adayı Yusuf Erdoğdu, Bucak'a modern bir kütüphane kazandıracağını açıkladı.

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak
Bölgesel

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak - AK Parti Kemer Belediye Başkan Adayı İsmail Asan, Kemer'e dair önemli müjdeler verdi.

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu
Bölgesel

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu - Burdur'un Altınyayla ilçesinden Necip Güven, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Burdur'da çeşmede ortalık karıştı! Su doldururken birbirlerine girdiler
Bölgesel

Burdur'da çeşmede ortalık karıştı! Su doldururken birbirlerine girdiler

Burdur'da çeşmede ortalık karıştı! Su doldururken birbirlerine girdiler - Burdur’da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonrasında 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı.