Taceddin Akbaş

İnsan(ı) Haklar(ı) ve Demokrasi Haftası!

Taceddin Akbaş'ın 'İnsan(ı) Haklar(ı) ve Demokrasi Haftası!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Birçoğumuzun bildiği, hattâ ezberlediği gibi, Dünya da ve Ülkemiz de ‘10-17 Aralık târihleri arası’, “İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası” olarak görülüyor-gösteriliyor, kabul ediliyor ve her adı olup kendisi ya da uygulaması ‘olmayan’ mevhumlar gibi bu gün ve haftalar da kutlanıyor!.. O nedenle ben dünyanın hiçbir yerinde ve vatandaşlara veya halklara verilmeyen insâni hakları ve yine Dünyanın hiçbir yerinde olmayan demokrasi uygulamasını biraz açmak ve bu iki aldatmaca gün ve hafta hakkındaki görüş ve düşüncelerimi siz sevgili okurlarımla paylaşmak istiyorum:

Günümüzde (istisnâlar hâriç tabi) birçok insan kendisi için istediği iyi güzel bir şeyi bir başkası için istemediği gibi, kendine yapılmasını istemediği bazı kötü-çirkin şeyleri başkasına yapılmasında da bir beis görmüyor-göremiyor, hattâ bunlardan zevk alıyor maalesef! Oysa bu konuda Yüce Rabb’imiz Kur’an-ı Kerîmi’nde ve İsrâ Sûresi’nin 70’inci, Tin Sûresi’nin ise 4’üncü Âyet-i Kerîmesinde, “Biz gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık… Allah (c.c) insanı yaratırken eşref-i mahlûkat olarak yaratmıştır, ama insan kendine verilen istidatları kullanarak ister alayı illiyin’e çıkar, ister esfeli sâfiline iner…” buyururken; sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’de mealen, “Nefsimi elinde tutan Allah’a (c.c) yemin ederim ki, bir kişi hayırdan kendisi için istediğini, Müslüman kardeşi için istemedikçe kâmil bir mû’min olamaz, mükemmel bir şekilde îman etmiş olamaz..!” buyuruyor.

Kısacası; Cenab-ı Allah-Yüce Yaratıcı yaratmış olduğu kullarının tamamını eşrefi mahlûk, yani insanların hepsini şerefli insan olarak nitelendirir ve o derece önem verirken; sevgili Peygamberimiz de insanların kendileri için istedikleri iyi-güzel bir şeyi bir başka kardeşi için istemedikçe ve kendisine yapılmasını istemediği kötü-çirkin bir şeyi de bir başkasına yapar veya yapılmasını isterse, o insan kâmil bir Mû’min olamaz diyor… Ancak günümüzde bir Allah’ın kulu ve sevgili Peygamberinin ümmeti olduğu iddiasında bulunan insanlar maalesef ki maalesef ne Allah’ın (c.c) kulluğuna, ne de sevgili Nebîsi Hz. Muhammed (sav)’in ümmetliğine yaraşır ve yakışır davranışlarda buluyorlar… Daha doğrusu günümüz insanı Allah’ın kulu ve Peygamberinin ümmeti olmak yerine enâniyetinin, egosunun, bencilliğinin, kaprisinin, kibrinin, kininin, garezinin ve nefretinin esiri, maddenin-metanın, veya eşyanın, daha doğrusu dünya malının kölesi olmuş durumda… O nedenle kendisinden başkasını düşünmüyor, ‘benden sonra isterse tufan olsun, isterse boran’ diye düşünüyor!

Demokrasiye gelince;

HERKES KENDİNE DEMOKRAT, HERKES

KENDİSİ İÇİN ‘DE-MOK-RA-Sİ’ İSTİYOR!

Demokrasi, genelde seçimlerle özdeşleştirilir. Ancak yöneticilerin oyla belirlenmesi-seçilmesi demokrasinin tek kriteri veya ölçüsü değildir. Yani, demokrasinin farklı ölçüsü veya kriterleri olmasına rağmen bazılarına göre demokrasinin 6 tane şartı var... Bunlar etkin siyasal makamların seçimle işbaşına gelmesi, düzenli aralıklarla yapılan seçimler, serbest ve âdil seçim, birden fazla siyasi partinin varlığı, muhalefetin iktidar olma şansı ve temel hakların tanınmış ve güvence altına alınmış olması... Ancak, sırf bu maksatla demokrasiyi ‘seçimlerin yapılmış olmasıyla eş değer görmek’, demokrasiyi dar bir alana sıkıştırmaya ve tanımlamaya yol açar. Bu da demokrasi bazılarının işine yarasa bile, birçok kişinin, bilhassa sade vatandaşın ve garip gurebanın işine yaramamasına neden olur!

DEMOKRATLIK İSE;

Kişilerin saygınlığına değer ve önem veren, kişilerin karşılıklı anlayış içinde birbirlerine özgürlük tanımalarını ve bütün için sorumluluk-mesûliyet duymalarını bir arada yaşamalarını temel alan bir hayat modeli olarak tarif ediliyor…

İNSAN HAKLARI ŞÖYLE TARİF EDİLİYOR!

İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesi’ne göre, “Tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır… Herkes cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi olmaksızın kanun karşısında eşittir…

Yani insanların en temel hakları yaşama hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, düşünce ve ifade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatının gizliliği hakkı, adil yargılanma hakkı, mülkiyet hakkı, seme seçilme hakkı… Evlenme hakkı, beslenme ve barınma hakkı, kanun önünde eşit olma hakkı, genel oy hakkı, protesto etme hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, bilim ve kültür hakkı…” var!

Ve bu haklar yıllar önce ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından istisnasız ve kâğıt üzerinde belirlenmiş ve herkese verilmiş olan insan haklar!.. Ancak dünya da insanlara (istisnaları hariç) bu hakların 10’da biri bile kullandırılmıyor maalesef…

Uzun lâfın kısası, meselenin hâlâsâsı; Yüce Yaratıcı insanları eşit yaratmamış! Nedeni de ‘herkes birbirine hizmet etsin!’ diye. Ve Allah (c.c)’ı Kendisi hiçbir insana haksızlık yapmadığı gibi, insanların birbirlerine de haksızlık yapmalarını da yasaklamış. Yani Mevla iyiliği emretmiş, kötülüğü yasaklamış… Amma ve lâkin, genelde günümüz insanı, özelde de yöneticiler kendilerinden.. saymadıkları kişileri insandan bile saymıyorlar ve insandan saymadıkları kişilere her türlü haksızlığı yapıyor, her türlü işkenceyi reva görüyorlar… O nedenle ben genelde yönetici veya idarecilere, özelde de gücü elinde bulunduran kişilere, ‘eşitler arasında eşitlik sağlamalarını ve boynuzsuz koyunun boynuzlu koyundan hakkını alacağı, dolayısıyla da ananın babanın evlâdından, evlâdın anasından babasından kaçacağı mahşer ve hesap gününü unutmamalarını diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

BÜTÜN İNSANLAR BİR TAKRAĞIN DİŞLERİ GİBİ EŞİTTİR…

SİYAHIN BEYAZA, BEYAZIN SİYAHA ÜSTÜNLÜĞÜ YOKTUR!

Hz. Muhammed (sav)

ALLAH (c.c) SENİ ÖZGÜR YARATMIŞKEN,

BAŞKASININ KÖLESİ OLMA. H. Ali (r.a)

İNSAN HAKLARI UYGAR HAYATIN TEMELİDİR.

ÇAĞIMIZIN EN ÜST DEĞERİDİR, GÜVENCESİ

DEMOKRASİDİR… K. Atatürk

ÖZGÜRLÜK İÇİN GÖKYÜZÜNÜ SATIN ALMANIZA

GEREK YOK. RUHUNUZU SATMAYIN YETER…

Nelson Mandela

BİR TEK KİŞİYE YAPILAN HAKSIZLIK, BÜTÜN

TOPLULUĞA YÖNELMİŞ BİR TEHDİTTİR…

Montesquieu

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

28
MART

2024

Promosyon Ödemelerine Standart Getirilmeli Ve Emekli Aylıklarına Seyyanen Zam Yapılmalı!

Taceddin Akbaş'ın 'Promosyon Ödemelerine Standart Getirilmeli Ve Emekli Aylıklarına Seyyanen Zam Yapılmalı!' adlı köşe yazısı Devamı

27
MART

2024

Kütüphane Haftasından ve Tiyatro Gününden n'aber?!

Taceddin Akbaş'ın 'Kütüphane Haftasından ve Tiyatro Gününden n'aber?!' adlı köşe yazısı Devamı

26
MART

2024

‘Su Günü’ Geçti, Ancak Susuz Kalma İhtimalimiz Geçmedi!!

Taceddin Akbaş'ın '‘Su Günü’ Geçti, Ancak Susuz Kalma İhtimâlimiz Geçmedi!!' adlı köşe yazısı Devamı

25
MART

2024

Bu Seçimlerin Sonucunu Partiler Veya Adaylar Değil, Cepler Belirleyecek!

Taceddin Akbaş'ın 'Bu Seçimlerin Sonucunu Partiler Veya Adaylar Değil, Cepler Belirleyecek!' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

Ekonomiyi ’Altüst Eden…’ Amillerin Başında Krediler Ve Kartlar Geliyor

Taceddin Akbaş'ın 'Ekonomiyi ’Altüst Eden…’ Âmillerin Başında Krediler Ve Kartlar Geliyor' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

İsrail Filistin topraklarına gece değil, gündüz kondu

Taceddin Akbaş'ın 'İsrail Filistin topraklarına gece değil, gündüz kondu' adlı köşe yazısı Devamı

20
MART

2024

Nevruz Bayramı, şiir ve down sendromu farkındalık günü

Taceddin Akbaş'ın 'Nevruz Bayramı, şiir ve down sendromu farkındalık günü' adlı köşe yazısı Devamı

19
MART

2024

Cumhuriyetçi Özdemir'de 'Diyanetin karşısında, şarabın yanında yer almış!'

Taceddin Akbaş'ın 'Cumhuriyetçi Özdemir'de 'Diyanetin karşısında, şarabın yanında yer almış!'' adlı köşe yazısı. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Özdemir İnce'den Diyânet'e Tepki! Şarap Fetvası Tartışma Yarattı Devamı

18
MART

2024

Bugün, Çanakkale'nin imankale yapılışının 109. sene-i devriyesi!!

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün, Çanakkale'nin imankale yapılışının 109. sene-i devriyesi!!' adlı köşe yazısı Devamı

15
MART

2024

Bir işin içine üç 'SA’dan biri girerse o işte muhakkak bir bit yeniği olur!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir işin içine üç 'SA’dan biri girerse o işte muhakkak bir bit yeniği olur!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

İnmede erken tanı hayat kurtarır
Sağlık

İnmede erken tanı hayat kurtarır

İnme belirtileri” İnme belirtilerini sıralayan Doç. Dr. Türkel, “Vücudun tek tarafında yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik ve/veya kuvvet kaybı, bilinç bulanıklığı veya konuşma ve/veya anlama güçlüğü, yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge ve koordinasyon kaybı, tek veya çift taraflı görme kaybı, şiddetli baş ağrısı. Bu belirtiler aniden ortaya çıkarsa

Çiftçilerin dikkatine! Bunu sakın yapmayın
Bölgesel

Çiftçilerin dikkatine! Bunu sakın yapmayın

Çiftçilerin dikkatine! Bunu sakın yapmayın - Bucak Ziraat Odası, sıcak havada yapılan ilaçlamanın etkisiz olduğunu ve çiftçilere maddi kayıp yaşatabileceğini açıkladı.

Yusuf Erdoğdu, Eğitime ve Öğrenciye destek olacak! Bucak'a Modern Kütüphane
Bölgesel

Yusuf Erdoğdu, Eğitime ve Öğrenciye destek olacak! Bucak'a Modern Kütüphane

Yusuf Erdoğdu, Eğitime ve Öğrenciye destek olacak! Bucak'a Modern Kütüphane - MHP Bucak Belediye Başkan Adayı Yusuf Erdoğdu, Bucak'a modern bir kütüphane kazandıracağını açıkladı.

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak
Bölgesel

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak - AK Parti Kemer Belediye Başkan Adayı İsmail Asan, Kemer'e dair önemli müjdeler verdi.

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu
Bölgesel

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu - Burdur'un Altınyayla ilçesinden Necip Güven, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Burdur'da çeşmede ortalık karıştı! Su doldururken birbirlerine girdiler
Bölgesel

Burdur'da çeşmede ortalık karıştı! Su doldururken birbirlerine girdiler

Burdur'da çeşmede ortalık karıştı! Su doldururken birbirlerine girdiler - Burdur’da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonrasında 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı.